Visa studentum.se som: Mobil

Utlandsstudier - Hitta utbildningar utomlands

Funderar du på att studera utomlands? Då har du hittat helt rätt. För dig som vill studera utomlands finns idag många olika alternativ. Du kan läsa en termin, ett år eller en hel examen på ett universitet eller högskola utomlands. Du kan studera en yrkesutbildning utomlands eller åka på språkresa och lära dig ett nytt språk i ett exotiskt land.

Längre ned på denna sida hittar du mer information om vilka olika alternativ som finns. Du kan använda vår söktjänst för att hitta förslag på utbildningar och språkkurser utomlands.

Kategori
Utbildningstyp
Utlandsstudier
Sök

Utlandsstudier

Studier utomlands på universitet eller högskola

Många svenskar som studerar utomlands åker som utbytesstudenter via sin skola i Sverige. Du som i dagsläget inte läser vid en svensk högskola eller ett svenskt universitet, men väldigt gärna vill studera utomlands, har två alternativ. Antingen åker du via en utlandsförmedlare, eller så åker du på egen hand och ansöker då direkt till det universitet du vill studera vid. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna.

1. Studera utomlands via en förmedlare

Fördelen med att ta hjälp av en svensk utlandsstudieförmedlare eller organisation är att de ofta har lång erfarenhet av att hjälpa blivande studenter från Sverige att hitta en utbildning utomlands. De hjälper även till under hela processen med allt från studievägledning, kontakten med skolan samt assistans om något skulle gå fel. 

Boende under dina utlandsstudier

Förmedlaren har ofta tips på hur du kan lösa boende under din första studietid utomlands, om du behöver visum/uppehållstillstånd och så vidare. Boendet får du ibland hjälp med inför de första veckorna i skolan. Sedan är det upp till dig att själv söka nytt boende i form av lägenhet som du kan dela med andra studenter, värdfamilj eller korridorsboende som du delar med andra studenter.

Fördelar och nackdelar

Det bästa med att anlita en utlandsförmedlare är att du får hjälp med allt från ansökan till att ordna boende. Dessutom kan det vara billigare att åka via en förmedlare än att ordna sin plats på egen hand eftersom förmedlaren oftast har ett avtal med universitet och flygbolag som ger rabatt på terminsavgifter, boende, resor med mera.

En nackdel kan vara att urvalet ibland känns begränsat, både vad gällande universitet och länder. De länder som de flesta förmedlare arbetar med är USA, Australien, Nya Zeeland och Kanada.

Studera utomlands

2. Studera utomlands på egen hand

Ett alternativ till dig som inte vill ta hjälp av en utlandsförmedlare är att åka på utlandsstudier på egen hand, så kallad free mover. Det kräver lite mer jobb från din sida men är å andra sidan en härlig utmaning. Då kontaktar du skolan som du vill studera på för att få all den information du behöver om studiestart, terminsavgifter, boendemöjligheter, antagningskrav och så vidare. Du kan även kontakta landets ambassad här i Sverige för att få mer information.

Ansökan och antagning

När du åker utan en förmedlare söker du till utbildningen på samma villkor som de inhemska studenterna. Grundkravet brukar vara att du ska vara behörig att studera på högskolenivå här i Sverige. I övrigt gäller olika krav för olika utbildningar i olika länder. Speciella kunskapstester, inträdesprov samt en personlig ansökan kan ibland förekomma i ansökningsprocessen. Viktigt är att se till så att du inte missar något av momenten som skolan kräver vid antagning. Då riskerar din ansökan att kastas i papperskorgen. Och glöm inte att vara ute i god tid med ansökningarna - de flesta utländska universitet har bara ett ansökningstillfälle per år och det kan ligga långt före utbildningsstarten.

Fördelar och nackdelar

Om du vill ordna din studieplats på egen hand får du räkna med att det kommer att ta tid och att det krävs en hel del arbete från din sida. En annan sak att ha i åtanke är att det brukar vara dyrare att studera utomlands som free mover än att åka som t.ex. utbytesstudent eftersom du själv måste betala terminsavgifter samt eventuellt andra studieavgifter.

Att åka utomlands på egen hand och studera har givetvis många fördelar också. Till exempel så kan du själv välja vart och vad du ska studera och om du vill läsa en hel eller bara delar av din utbildning utomlands. Du väljer helt själv hur länge du vill vara borta med andra ord.

Språkresa

Ett populärt val bland de som vill åka utomlands och studera är att åka på språkresa. Du får ofta genomgå ett test innan du åker så att du hamnar i en klass som är anpassad efter din kunskapsnivå. Några av de mest populära språken är spanska, franska och engelska. Ett annat alternativ är att kombinera en språkutbildning med volontärjobb. Mer information om språkresor hittar du här.

Studiemedel under dina utlandsstudier

Olika regler gäller för studier utomlands beroende på om du studerar inom EU eller i övriga världen. Information om vad som gäller för dig som vill söka studiemedel hittar du på CSN:s hemsida. Här kan du läsa mer om studiemedel för utlandsstudier.

Hitta din utbildning utomlands här!

Senast uppdaterad: 15 feb 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-03-01

Från höstdepp till höstpepp!

Mörkt, kallt - och deppigt. Känner du peppen? Inte? Du är långt ifrån ensam. Vi vill hjälpa dig att vända höstdepp till höstpepp, nu kör vi!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-01

Framtidens arbetsliv - 7 framtidsjobb

Hur ser framtidens arbetsliv ut? Trygghetsrådet (TRR) har tagit fram en rapport som kan ta oss närmre svaret på den frågan. Låt dig inspireras att tänka om och tänka nytt. Här är listan med möjliga framtidsyrken! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-12

Studera på Irland

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se