Man med laptop och mobiltelefon
26 maj 2023

Yrken inom data och it

Mycket, om inte det mesta, i våra vardagliga liv innehåller inslag av data och it på något sätt. Det gör också att det finns väldigt många yrkesroller inom det här området, och de blir allt fler hela tiden. 

Allt från stegräknaren i din iPhone till autopiloten i ett jetplan – data och it kan handla om all typ av insamling, lagring, bearbetning och användning av data. Om du är intresserad av det här tekniska och innovativa området kommer du snart märka att det finns en uppsjö av yrkesroll och specialiseringar att välja mellan, från infrastrukturen för it-nätverk till cybersäkerhet för digitala system. 

Här kan du läsa mer om olika yrken inom data och it


Vad kan man jobba med inom data och it?

Vill du vara den som skapar och förbättrar programvara för digitala lösningar? Eller fokuserar du hellre på att analysera data för att hitta mönster och trender? Data och it är ett växande och snabbt utvecklande område som kommer kräva uppdaterad teknisk kompetens och anpassningsförmåga till förändringar och nya teknologier – inte minst med tanke på den senaste tidens snabba utveckling av artificiell intelligens. Dessutom är det hög efterfrågan på många roller inom just det här området. 

Ett riktigt spännande yrkesliv kan vänta dig, där du hela tiden kommer lära dig nya saker, utveckla dina kompetenser och spela en viktig roll för framtidens teknik. Ovan kan du läsa mer om yrken inom data och it och få tips på utbildningar som passar för varje yrke. 


Tillbaka till Yrkesguiden

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du UX-designer

Är du intresserad av att skapa användarvänliga och interaktiva digitala upplevelser? Utforska vad yrket UX-designer innebär, vilka utbildningsmöjligheter som finns och viktiga egenskaper du behöver ha som UX-designer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du systemutvecklare

Vill du skapa innovativa lösningar och vara med och forma framtidens teknik? Att vara systemutvecklare är ett spännande och eftertraktat jobb där du arbetar med att utveckla och underhålla programvara och system. Om du är intresserad av problemlösning, programmering och teknik kan systemutveckling vara rätt karriärval för dig

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀