Så blir du drifttekniker

Har du ett intresse för teknik och vill arbeta med att utveckla tekniska system och anläggningar? Då kan drifttekniker vara yrket för dig!  

Som drifttekniker kan du arbeta inom många olika områden. Det kan till exempel handla om elnät, vattenverk, värmeverk, industrier, datacenter eller telekommunikation. Du har ett ansvarsfullt och omväxlande jobb där du får använda både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. 

Hitta din utbildning till drifttekniker här 

Vad gör en drifttekniker?

Arbetsuppgifterna som drifttekniker kan variera beroende på vilken typ av system eller anläggning du arbetar med, men några vanliga arbetsuppgifter är:  

  • övervaka och styra driften av systemet eller anläggningen 
  • utföra service, underhåll och reparationer 
  • installera och uppgradera utrustning och programvara 
  • förebygga och åtgärda fel och störningar 
  • dokumentera och rapportera arbetet 
  • följa säkerhetsföreskrifter och miljökrav 
  • samarbeta med andra tekniker, leverantörer och kunder 

Så utbildar du dig till drifttekniker

Det finns flera olika vägar att utbilda dig till drifttekniker. Du kan välja mellan yrkeshögskoleutbildningar, universitet- eller högskoleutbildningar eller andra skoltyper beroende på dina intressen, förkunskaper och mål. 

Utbildning till drifttekniker på universitet och högskola 

För att studera till drifttekniker på universitet eller högskola behöver du ha en gymnasieexamen med godkända betyg i svenska, engelska, matematik, fysik och kemi. Du kan sedan söka till en högskoleingenjörsutbildning eller en civilingenjörsutbildning inom ett relevant område, till exempel elkraftteknik, energiteknik, automationsteknik eller datateknik. Allt efter vilket yrke inom driftteknik du vill jobba med.  

En högskoleingenjörsutbildning är tre år lång och ger dig en yrkesexamen som högskoleingenjör. En civilingenjörsutbildning är fem år lång och ger dig en akademisk examen som civilingenjör. Båda utbildningarna ger dig möjlighet att fördjupa dig inom ett specifikt område av driftteknik. 

Driftteknikerutbildning på universitet och högskolor

Fler utbildningar för yrken inom driftteknik  

En annan utbildningsväg för att bli drifttekniker är att gå en YH-utbildning. Det finns flera olika inriktningar beroende på vilket område du vill arbeta inom. En utbildning på yrkeshögskola är mellan ett och tre år långa och är ofta kopplade till arbetsmarknadens behov och ger dig praktisk erfarenhet genom praktik eller lärande i arbete (LIA). Du blir väl förberedd för den yrkesroll du studerar och får en efterfrågad kompetens på arbetsmarknaden.  

Driftteknikerutbildning på yrkeshögskola 


Egenskaper du behöver som drifttekniker


⚠️ Säkerhetsfokus

Då du kan arbeta i kraftfulla anläggningar är det viktigt att ha ett högt säkerhetstänk.

⚙️ Initiativförmåga 

Det kan ske olika incidenter, till exempel driftstopp, som kräver att kunna ta egna initiativ och agera handlingskraftigt.

💡 Problemlösningsförmåga

När det uppstår drifttekniska problem behöver du kunna felsöka och lösa dessa situationer. 

⭐ Självständighet

Att kunna arbeta självständigt och lita på dina egna beslut är viktigt om du ska jobba som drifttekniker.

🤝 Samarbetsförmåga

Som drifttekniker arbetar du i arbetslag där ni tillsammans lägger upp arbetet.

Vad tjänar en drifttekniker? 

Ta reda på genomsnittslönen för en drifttekniker, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för drifttekniker 


Källor: arbetsförmedlingen.se, skolverket, SCB


Annonser