Så blir du UX-designer

Är du intresserad av att skapa användarvänliga och interaktiva digitala upplevelser? Utforska vad yrket UX-designer innebär, vilka utbildningsmöjligheter som finns och viktiga egenskaper du behöver ha som UX-designer.

UX-designer presenterar

I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur du kan bli en UX-designer i Sverige. Vi kommer att utforska vad yrket innebär, vilka arbetsuppgifter du kan förvänta dig, vilka utbildningsmöjligheter som finns, de viktiga egenskaper du behöver ha och slutligen hur lönen för en UX-designer ser ut.

Vad gör en UX-designer?

UX-design (User Experience-design) handlar om att skapa digitala produkter och tjänster som ger användarna en smidig och tillfredsställande upplevelse. En UX-designer är ansvarig för att skapa gränssnitt och interaktioner som är intuitiva och lätta att använda. Det är ett spännande och växande yrkesområde där det finns gott om möjligheter för den som har rätt kunskaper och passion för att förbättra användarupplevelsen.

Vilka arbetsuppgifter har en UX-designer? 

  • Användarforskning
  • Användarcentrerad design
  • Interaktionsdesign
  • Informationsarkitektur
  • Samarbete med andra

Så utbildar du dig till UX-designer

Det finns flera olika utbildningsvägar som kan leda till en karriär inom UX-design. Här följer några av de vanligaste alternativen:

Utbildning till UX-designer på universitet och högskola

Många universitet och högskolor erbjuder utbildningar inom interaktionsdesign, användarupplevelse eller liknande områden. Dessa utbildningar ger dig en gedigen teoretisk grund och möjlighet att utforska olika aspekter av UX-design.

Fler utbildningar för yrken inom UX-design

För den som vill ha en mer praktiskt inriktad utbildning som fokuserar på specifika yrkeskompetenser inom UX-design, finns det även möjligheter inom andra skoltyper. Här är några exempel:

Yrkeshögskola (YH): Yrkeshögskolor erbjuder utbildningar inom UX-design och interaktionsdesign som är mer praktiskt orienterade och inriktade på att ge dig de färdigheter du behöver för att arbeta som UX-designer.

Komvux: Här kan du hitta kurser och utbildningar inom design och digitala medier som kan vara relevanta för att få en grundläggande förståelse för UX-design. Det kan vara ett bra alternativ om du vill komplettera dina kunskaper eller om du inte har möjlighet att studera på heltid.

Yrkesutbildningar: Det finns även olika kortare yrkesutbildningar inom design och digitala medier som kan ge dig en grund att stå på inom UX-design. Dessa utbildningar fokuserar ofta på praktisk tillämpning och ger dig möjlighet att bygga upp en portfolio.

Folkhögskola: Vissa folkhögskolor erbjuder kurser och utbildningar inom design och digitala medier. Dessa kan vara ett alternativ för dig som vill testa på området eller förbättra dina kunskaper på deltid.


Egenskaper du behöver som UX-designer


🙌
Ledarskapsförmåga

Då arbetet ofta innebär att man driver olika projekt är goda ledarförmågor viktiga.

⭐️Kundfokus

Goda kunskaper om hur människor fungerar och beter sig är viktigt för dem som arbetar med användbarhet.

🎨 Kreativ förmåga

Det är viktigt att kunna se möjliga lösningar för att det ska bli så bra som möjligt för användaren.

Vad tjänar en UX-designer? 

Ta reda på genomsnittslönen för en UX-designer, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för UX-designers 


Källor: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • Det primära målet med UX-design är att skapa digitala produkter som är så användarvänliga som möjligt. 

  • De vanligaste verktygen man använder sig av som UX-designer är oftast Sketch, Adobe XD, Figma, InVision och Axure.

  • På universitet och högskolor erbjuder många utbildningar inom interaktionsdesign, användarupplevelse eller liknande utbildningsområden. För att få en mer praktisk utbildning finns även utbildningar på Yrkeshögskola, Komvux eller Folkhögskola. 

  • Som UX-designer skapar du digitala produkter, som appar och hemsidor, som ger användarna en så smidig upplevelse som möjligt.


Annonser