Så blir du rörmokare

Är du en händig person och öppen för ett yrke som kräver snabba uttryckningar och fysiskt arbete? I rörmokaryrket arbetar du praktiskt och lösningsorienterat.

Manlig rörmokare ligger på rygg och lyser med ficklampa under diskho

Läckor och stopp i avlopp är vanliga problem i bostäder eller hos företag som kräver snabb hantering. Många rörmokare, eller VVS-montörer som det också kallas, har öppen jour dygnet runt och är redo att rycka in när vatten- eller avloppssystem orsakar problem.

För yrket är det fördelaktigt att ha god fysik då fysiskt arbete och mindre bekväma arbetsställningar blir ett dagligt förekommande.

Hitta din utbildning till rörmokare

Vad gör en rörmokare? 

Som rörmokare är du hantverkare med specialisering inom vatten- och avloppssystem och kan få uppdrag i olika miljöer och med olika omfattning. Du arbetar med alltifrån planerade installationer vid stambyten till akuta hjälpinsatser vid läckor hemma hos privatpersoner eller hos företag. Du installerar all utrustning i badrummet som behöver vatten, såsom toalettstol, badkar och handfat, men även varmvattenberedare, elpannor, värmepumpar med mera. Det handlar alltså främst om att hantera koppar- och plaströr som leder både rent vatten och avloppsvatten. 

Om du arbetar med service som rörmokare gör du det ofta själv och har din egen servicebil. Arbetar du vid ombyggnationer eller nybyggen samarbetar du vanligtvis med andra hantverkare. 

Vilka arbetsuppgifter har en rörmokare?

  • Installera rör och ledningar för vatten- och avloppssystem.
  • Underhålla och repetera befintliga VVS-installationer.
  • Felsöka vid läckor och avloppsproblem.
  • Rycka in akut vid läckor, stopp och andra avloppsproblem.

Så utbildar du dig till rörmokare

Utbildning till rörmokare sker främst via yrkesprogram på gymnasiet. Däremot har du möjlighet att utbilda dig på eftergymnasial nivå, antingen genom vuxenutbildningar/komvux eller genom program på yrkeshögskola.

Utbildning till rörmokare på komvux/vuxenutbildning

Har du inte genomfört din gymnasieutbildning på VVS- och fastighetsprogrammet finns det en möjlighet att utbilda dig till rörmokare på vuxenutbildningar/komvux. Programmen heter oftast VVS-montör och pågår vanligtvis i ett år. Under utbildningen kan du bland annat få lära dig om värmelära, sanitetsteknik, entreprenadsteknik och systemuppbyggnad. Teorin varvas också med praktiskt arbete under handledning på företag. Du examineras med antingen ett gymnasiearbete eller komvuxarbete och efter genomförd utbildning tilldelas du diplom för dina yrkeskunskaper, vilket har ett högt värde hos arbetsgivare.

Yrkeshögskola

På yrkeshögskola finns möjligheten att läsa till industrirörtekniker, vilket omfattar två års studietid. Du ansöker genom ett antagningsprov och efter avslutad utbildning får du en yrkeshögskoleexamen. Precis som med komvux/vuxenutbildningar varvas här teori med praktik och utbildningen avslutas med ett examensarbete. 

Certifiering

Efter avslutad utbildning går du ut som lärling på ett företag och efter omkring två år får du göra ett branschprov. Vid avklarat branschprov blir du certifierad VVS-montör. 


Egenskaper du behöver som rörmokare

För att du ska trivas som rörmokare och bli framgångsrik inom yrket behöver du ha vissa personliga egenskaper.

🙋 Initiativförmåga 

Yrket innebär snabba ingripanden och då krävs handlingskraftigt initiativtagande.

💪 Självständighet 

Att klara sig på egen hand är viktigt då du som rörmokare oftast arbetar själv.

🧩 Problemlösningsförmåga 

Som rörmokare uppstår oväntade och besvärliga situationer där problemlösning står i fokus. 

Vad tjänar en rörmokare? 

Se genomsnittslönen för rörmokare 

 

Källor: arbetsformedlingen.se, industritorget.se, scb.se

Vanliga frågor


Annonser