Så blir du journalist

Journalistyrket är en dynamisk och mångsidig värld som erbjuder spännande möjligheter att utforska och rapportera om olika ämnen och händelser. Starta din resa här!

en kvinnas händer med anteckningsblock och mikrofoner

Journalistyrket är en dynamisk och mångsidig värld som erbjuder spännande möjligheter att utforska, rapportera och berätta om olika ämnen och händelser. 

Vad gör en journalist? 

En journalist samlar och rapporterar nyheter för att informera och granska samhället. Genom att utforska, granska och rapportera nyheter och berättelser ger folk insikt, kunskap och förståelse för världen omkring oss.  

En journalist har även till uppgift att samla in, verifiera och presentera information till allmänheten på ett sätt som är både engagerande och lättillgängligt. Detta kan omfatta att skriva artiklar, producera reportage för radio och TV, eller skapa innehåll för digitala plattformar. Det handlar inte bara om att rapportera fakta; en skicklig journalist kan också analysera och förklara komplexa sammanhang, vilket bidrar till allmänhetens förståelse och engagemang i samhällsfrågor. 

Vilka arbetsuppgifter har en journalist?

  • Research och faktainsamling.
  • Intervjuer med olika källor.
  • Skrivande av artiklar och reportage.
  • Redigering och layout av texter.
  • Filma och redigera videor. 
  • Rapportera live från händelser.
  • Hantera sociala medier för att dela nyheter och interagera med publiken.

Så utbildar du dig till journalist

Många börjar sin karriär med en akademisk examen i journalistik eller medie- och kommunikationsvetenskap. Det finns också specifika journalistprogram och kurser som erbjuds på olika nivåer. Här är några alternativ att överväga:

Utbildning till journalist på universitet och högskola

Många universitet och högskolor i Sverige erbjuder journalistutbildningar på olika nivåer, inklusive kandidat- och masterprogram. Dessa utbildningar ger en bred kunskapsbas och praktiska färdigheter inom journalistik.

Utbildning till yrken inom journalistik inom andra skoltyper

För de som söker mer praktisk erfarenhet och snabbare vägar in i yrket kan yrkeshögskolor (YH), Komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor vara ett alternativ. Dessa utbildningar fokuserar ofta på specifika journalistiska färdigheter och kan vara mer anpassade till arbetslivets krav.


Egenskaper du behöver ha som journalist

🎯 Stresstålighet

Förmåga att hantera stress eftersom arbetet ofta görs under tidspress.

🔍 Analytisk förmåga

Förmågan att söka information, undersöka och analysera samband. Att kunna analysera och förstå komplexa ämnen och information är avgörande för att kunna skapa välgrundade och trovärdiga nyhetsrapporter.

💪Självständighet

Det är viktigt att kunna arbeta självständigt eftersom ensamarbete är vanligt för journalister. Journalister måste ofta arbeta självständigt och ta egna initiativ för att hitta och följa upp nyhetsberättelser.

📋 Organisationsförmåga

Att vara noggrann och ha förmåga att planera och använda sin tid till att samordna flera beståndsdelar är viktigt som journalist.

Vad tjänar en journalist? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för journalist här

 


Annonser