Så blir du arkitekt

Drömmer du om att designa framtidens byggnader? Utforska resan till att bli arkitekt i Sverige – ett kreativt yrke.

Att bli arkitekt i Sverige är en resa fylld med kreativitet, innovation och en strävan efter att forma vår omvärld. Det är ett yrke där din vision blir till verklighet och påverkar hur människor lever, arbetar och interagerar i olika miljöer. Så, om du någonsin har drömt om att designa nästa ikoniska byggnad eller skapa hållbara hem för framtiden, då kan arkitektyrket vara precis rätt för dig.

Här går vi igenom vad det innebär att bli arkitekt i Sverige. Från de grundläggande uppgifterna till utbildningsvägen och de egenskaper du behöver för att lyckas i yrket.

Hitta din arkitektutbildning här

Vad gör en arkitekt? 

Arkitekter är konstnärerna bakom stadens kulisser; de designar byggnader och utrymmen som inte bara ser bra ut utan också är funktionella och hållbara. De tänker på allt från estetik till byggmaterial och hur en byggnad påverkar sin omgivning. Kort sagt, de skapar ramarna för våra liv.

En arkitekt ritar upp och formar byggnader, landskap och hela städer. En arkitekt bör kunna utveckla konstruktioner för hållbara samhällen och använda miljövänliga material, samtidigt som kreativiteten och innovationslusten ska vara den mest drivande kraften i yrkeslivet.  

Vilka arbetsuppgifter har en arkitekt? 

Att vara arkitekt innebär en mångsidig vardag. Här är några punkter som ofta ingår i yrket:

  • Utveckla konceptuella designförslag. 
  • Rita upp detaljerade planer och göra 3D-modellering. 
  • Samarbeta med byggingenjörer och landskapsarkitekter. 
  • Navigera i bygglagstiftning och ansöka om bygglov. 
  • Övervaka byggprojekt för att säkerställa att designen följs. 

Så utbildar du dig till arkitekt

Din väg till arkitektyrket börjar med rätt utbildning. I Sverige innebär det oftast en femårig masterexamen i arkitektur från ett universitet eller en teknisk högskola. Denna utbildning ger dig både teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet genom projektarbeten och praktik. 

Det finns flera framstående lärosäten i Sverige där du kan studera till arkitekt, inklusive Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Chalmers tekniska högskola, och Lunds Tekniska Högskola (LTH). Dessa program erbjuder en djupgående utbildning i allt från designprocessen till tekniska aspekter av byggande. Vanligt förekommande programinnehåll är att du läser arkitekturens historia och mot de sista åren av utbildningen så driver du egna projekt där du får testa på yrket. 

Flera lärosäten i Sverige erbjuder utlandsterminer vilket kan vara en god idé för att ta del av arkitekturen i andra kulturer och länder, något som kan bygga på din erfarenhet och gynna ditt innovationstänkande.

Utbildningar till arkitekt på universitet och högskola


Egenskaper du behöver som arkitekt

💡 Initiativförmåga

Arkitekter behöver kunna arbeta självständigt och fatta många beslut. Att ta fram nya förslag och driva projekt framåt kräver god initiativförmåga.

💬 Kommunikativ förmåga

Arkitekter behöver kunna förstå kundens behov och senare kunna presentera och förklara sina förslag på ett lättförståeligt sätt.

🖊️ Kreativ förmåga

Arkitekten skapar nya idéer och lösningar. Arkitekter förbereder byggnadsprojekt och det är viktigt att kunna hitta lösningar som bäst tillgodoser förutsättningarna.

🤝 Samarbetsförmåga 

Arkitekter arbetar ofta tillsammans med andra, vilket ställer krav på samarbetsförmåga. Att kunna samordna och sammanväga olika intressenters krav och önskemål är också viktigt.

Vad tjänar en arkitekt? 

Ta reda på genomsnittslönen för en controller, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för arkitekter


Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se

Vanliga frågor

  • Nej, det finns inga program som gör att du blir utbildad arkitekt på yrkeshögskolan. Däremot kan det finnas utbildningar som angränsar till yrket, till exempel om du utbildar dig inom arkitektvisualisering.

  • Arkitekter behövs både inom privat och offentlig sektor. Exempel på vanliga arbetsplatser är konsultbolag som arbetar med en beställare. Arkitekter behövs inom bygg- och fastighetsbolag och det finns även många arkitekter som driver eget bolag.


Annonser