27 feb 2019

Yrkesinspiration: Facility manager

Facility manager

Ett socialt jobb för den servicemindade!


Marian Paris, 42, har alltid tyckt att det är spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa till Facility Manager på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om!

- Utbildningen ger starka möjligheter att lyckas få jobb, säger han. 

Marians utbildning: 

NamnFacility Manager
Ort: Stockholm
Utbildningstyp: Yrkeshögskola

SkolaAffärshögskolan
Längd: 2 år 
Studiestöd: Ja


Vem är du?
Jag heter Marian och är 42 år. Jag flyttade till Sverige från Rumänien när jag var 16 och bor numera i Sigtuna!

Vad läste du på Affärshögskolan?
Jag läste till Facility manager för jag har alltid varit intresserad av fastigheter, service och hållbarhet. Dessutom verkade utbildningen passa mig som person.

Var det svårt att få arbete efter examen?
Eftersom utbildningen innehåller mycket praktik, ger den starka möjligheter till att lyckas att få jobb. Under min andra praktikperiod satsade jag verkligen allt, visade att jag kunde leverera och var väldigt fokuserad. Arbetsgivaren fick då upp ögonen för mig, och de erbjöd mig jobb efter min utbildning.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?
Utbildningen är väldigt bred och berör många områden inom Soft och Hard Facility Managing. Jag tycker att det är väldigt spännande med fastigheter, service och hållbarhet.

Vad var det bästa med utbildningen?
Att den kombinerar teori med praktik. Teorin får du under utbildningen och tillämpning av kunskapen får du under praktiken.

Beskriv ditt yrke; vad är dina huvudsakliga uppgifter?
Mina dagliga arbetsuppgifter består av: planering, koordinering och projektledning av varierande uppdrag i en kontorsfastighet - det kan innebära inköp av olika tjänster som till ex: städ, flytt, transport, ommöbleringar, VA/VVS mm, utemiljö och SBA (systematisk brandskyddsarbete).

Vad är det bästa med ditt arbete?
Att ge SERVICE! Känslan när kunden är nöjd. Rollen erbjuder många olika och varierade arbetsuppgifter, både i kontor och i andra miljöer.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som Facility Manager?
Det är väldigt spännande. Jag ser alltid fram emot att gå till jobbet. Du jobbar på alla nivåer och har ett helhetsansvar kring frågor om fastighetsdrift, ombyggnationer och servicetjänster som hör till kundens kärnverksamhet.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?
Varje dag är en möjlighet att lära dig någonting nytt! Tre stora utmaningar för mig är att:

• Tänka ekonomiskt
• Välja rätt leverantör
• och sist men inte minst, erbjuda kvalité som ger kunden en ”aha upplevelse”.

Vem tror du yrket passar för?
Yrket passar för människor som gillar problemlösningar, har affärstänk, vill jobba brett och ta ansvar. Det här är ingenting för bekväma personer som inte tycker om att interagera med andra människor.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?
Tveka inte att gå utbildningen du är intresserad av fastighetsdrift och arbetsplatsservice! Se till att skaffa en bra praktikplats där du kan visa vad du går för. Det är ett bra sätt att bygga det nätverk du behöver när du tar examen.

Arkiv: Yrkesinspiration 

Senast uppdaterad: 27 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Diplomerad Kostrådgivare

Anna Swedrup är sedan tidigare bland annat utbildad friskvårdskonsult och massör, men kände att hon ville komplettera sin kunskap med en utbildning i Kostrådgivning från Bergklint education. Idag driver hon ett eget företag inom kostrådgivning och friskvård. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Internationell transportlogistiker

Rebecka läste hotell och turism på gymnasiet och arbetade inom hotell- branschen i några år men bestämde sig för att byta karriärinriktning - och började studera till Internationell transportlogistiker på Hermods Yrkeshögskola i Malmö. Vi har pratat med Rebecka om hur det är att plugga till transportlogistiker och vem yrket passar för!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-07

Programmering – framtidens yrke

Vi lever idag i förändringarnas tid med stort fokus på hållbarhet och teknisk utveckling. Den stora efterfrågan på teknisk utveckling påverkar även arbetsmarknaden. Maskiner och robotar används i allt större utsträckning, med en ökad efterfrågan på programmerare.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in