Så blir du brandman

Drivs du av att hjälpa andra människor? Som brandman är ingen dag den andra lik och du får vara med och hjälpa andra samtidigt som du bidrar till samhällets funktion.

En brandmans arbete är en av samhällets mest betydelsefulla funktioner, där du som brandman inte bara bekämpar bränder utan också räddar både liv och egendom. Att välja att utbilda sig till brandman innebär att välja en karriär där engagemang, mod och skicklighet står i fokus. Men du väljer också ett belönande arbete där du får vara med och göra skillnad varje dag.

Vad gör en brandman? 

En brandmans arbete är mycket mer omfattande än att bara bekämpa bränder, även om det såklart är en brandmans primära ansvar. Det arbetet kan innefatta allt från en mindre eldsvåda till större, mer komplexa brandincidenter. Utöver att släcka bränder ingår också räddningsinsatser vid olyckor eller andra nödsituationer i en brandmans arbetsuppgifter.  

Det kan innebära att rädda människor från bilolyckor, bostadsbränder eller andra livshotande situationer. Det är också vanligt att brandmän arbetar med att utbilda allmänheten om brandförebyggande åtgärder och hur man beter sig vid en brand. 

Vilka arbetsuppgifter har en brandman? 

Som brandman kan dina arbetsuppgifter variera beroende på var du arbetar och vilken specialistkompetens du har. Vanliga arbetsuppgifter är:  

  • Bekämpning av bränder. 
  • Räddningsinsatser vid olyckor och nödsituationer. 
  • Brandförebyggande arbete och utbildning i samhället. 
  • Underhåll och kontroll av utrustning och fordon. 

Så utbildar du dig till brandman

För att bli brandman krävs det att du har en examen i säkerhets- och räddningsarbete. Det är en tvåårig eftergymnasial utbildning som ger dig kompetens att arbeta som brandman främst inom den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen tillhandahålls av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och är studiemedelsberättigad.

Utbildning till brandman på universitet och högskola 

Du kan inte utbilda dig till brandman på universitet eller högskola men du kan fördjupa dig inom området genom att läsa till brandingenjör. Som brandingenjör vet du hur du kan säkra och förebygga olika typer av bränder. Efter examen har du en bred kunskap inom brandteknik, riskhantering, byggnadsteknik, beteendevetenskap och räddningstjänst.


Egenskaper du behöver som brandman

🔥 Stresstålighet 

Som brandman behöver du kunna behålla lugnet och fokuset även i stressade situationer. 

🚒 Initiativförmåga 

För att ta kontroll över en osäker situation och skapa trygghet är det viktigt att du vågar agera. 

💬 Kommunikativ förmåga 

Det är viktigt att du som brandman kan kommunicera med de människor du träffar dagligen, i olika typer av situationer. 

💪🏼 Styrka 

Det är viktigt att du som brandman har god fysik så att du orkar med de tunga delarna av arbetet.

Vad tjänar en brandman? 

Ta reda på genomsnittslönen för en brandman, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för brandmän


Källor: arbetsformedlingen.se, mbs.se

Vanliga frågor

  • Du blir brandman genom att gå en utbildning i skydd mot olyckor. Utbildningen tillhandahålls av Myndigheten för skydd och beredskap och är två år lång.

  • Det finns vissa krav som du måste uppfylla för att kunna bli brandman. Du behöver till exempel ha en examen i säkerhets- och räddningsarbete. Du behöver också vara simkunnig, ha god fysisk prestationsförmåga och körkort.

  • För att söka in till utbildningen i skydd mot olyckor behöver du genomföra två tester. Det första testet är ett rullbandstest där din kondition testas. Det andra är ett simtest där din simkunnighet testas.

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser