Visa studentum.se som: Mobil
Utbilda dig till Operativ produktionstekniker och bli eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen startar i februari 2022 och ansökan är öppen tills den 20 november, 2020.

Framtidssäkra ditt yrkesliv – utbilda dig till Operativ produktionstekniker

Det är framtidstro inom svensk industri och behovet av kvalificerad personal är stort. Campus Västra Skaraborgs 1,5-åriga yrkeshögskoleutbildning, Operativ produktionstekniker med specialisering inom polymera material, är ett direkt svar på det.

- Utbildningen förbereder dig för en karriär inom produktion där du kan arbeta både operativt och med att utveckla produktionsprocesser, säger Jon Johansson, utbildningsledare.

Svensk industri har länge skrikit efter personal och bristen på kvalificerad arbetskraft beskrivs som en ödesfråga. Efter pandemin har efterfrågan på personal ökat ytterligare samtidigt som tjänsterna är komplexa med högre kompetenskrav för att kunna bidra till en effektiv och hållbar produktion. Polymerindustrin är en av branscherna med störst behov.

I februari 2022 startar därför Campus Västra Skaraborg i Lidköping den helt nya yrkeshögskoleutbildningen Operativ produktionstekniker, 300 yrkehögskolepoäng. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med arbetslivet och är särskilt inriktad på plaster, så kallade polymera material.

- Utbildningen ger dig en bra teknisk grund att stå på och spets att arbeta med modern teknik för att vara med och utveckla framtidens arbetssätt inom produktion. Du lär dig tillverkningsprocesserna inom polymerindustrin och får inblick i modern teknik inom automation och digitalisering och dess möjligheter, säger Jon Johansson, utbildningsledare.

Läs mer om utbildningen

Vilka kurser läser man?

- Du läser bland annat automationsteknik och digitalisering, produktionsteknik och ekonomi, tillverkningsprocesser inom polymer och projektarbete och kommunikation.

Ingår det praktik?

- Ja, det ingår Lärande i arbete som är en kurs som genomförs ute på arbetsplatserna och är en viktig del för att knyta kontakter och skaffa praktisk arbetslivserfarenhet, säger Jon Johansson.

Han började själv sin yrkesbana som operatör inom industrin och har genom arbete och utbildning fortsatt till tjänster så som produktionskoordinator, produktionsledare och produktionschef. För honom är arbetet inom industri synonymt med samarbete och omväxling. Det framhålls också av Johan Larsson, teknisk chef för Nolato Gota, ett av företagen som ingår i ledningsgruppen för utbildningen.

- Som produktionstekniker kan man arbeta praktiskt samtidigt som yrket är föränderligt. Arbetsdagarna är inte likadana utan har stor omväxling där man som produktionstekniker också kan arbeta med en mängd simuleringar i digitala miljöer, säger Johan Larsson och fortsätter:

- Vi ser att vi långsiktigt kommer ha behov av tekniker och tror på idén med en yrkesutbildning som är både praktisk och teoretisk. Ska vi få en god kompetensförsörjning behövs denna utbildning, säger han.

Nolato Gota är en underleverantör till fordonsindustrin men i ledningsgruppen för Operativ produktionstekniker ingår också bolag som verkar inom läkemedels-, livsmedel- och tillverkningsindustrin.

Leder utbildningen till jobb?

- Ja, absolut! Vi har anställt personer som gjort sin LIA hos oss. Vi som arbetsgivare ser också att vi genom LIA-perioderna har chans att lära känna de studerande, säger Johan Larsson.

Operativ Produktionstekniker

Jon Johansson, till höger, är utbildningsledare för Campus Västra Skaraborgs yrkeshögskoleutbildning Operativ produktionstekniker, 300 yhp, som startar i vår.

Campus Västra Skaraborgs yrkeshögskoleutbildning Operativ produktionstekniker, 300 yhp, startar i februari 2022. Läs mer och ansök till utbildningen här.

Operativ produktionstekniker, 300 yhp, utbildningsinnehåll:

Automationsteknik och digitalisering, 50 yhp
Kvalitetssäkring i polymerproduktion, 30 yhp
LEAN för produktionstekniker, 30 yhp
LIA 1, 25 yhp
LIA 2, 40 yhp
Polymera material, 30 yhp
Produktionsteknik och ekonomi 20 yhp
Projektarbete och kommunikation, 20 yhp
Tillverkningsprocess inom polymer, 35 yhp
Yrkesengelska, 10 yhp
Examensarbete, 10 yhp

En veckas hemtidsstudier motsvarar fem yrkeshögskolepoäng.

Behörighet:

Du är behörig om du uppfyller något av följande:

 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i ovanstående punkt
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen samt innehar lägst betyget E/3/G i någon av följande kurser:
  - Mekatronik 1
  eller
  - Produktionskunskap 1
  eller
  - Teknik 1
  eller motsvarande kunskaper

Detta är en yrkeshögskoleutbildning:

Utbildningar inom yrkeshögskolan genomförs i nära samarbete med näringslivet. Utbildningarna är skräddarsydda efter arbetsmarknaden och representanter från näringslivet ingår i ledningsgrupper och är aktiva på olika sätt i utbildningen, exempelvis genom att hålla i föreläsningar, erbjuda studiebesök och ta emot studerande på LIA (Lärande i arbete).

Läs mer om Campus Västra Skaraborg

Senast uppdaterad: 30 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-26

Hennes studentjobb – att hjälpa studenter

Jessika Bengtson är student på Handelshögskolan och jobbar med läxhjälp för Studybuddy. Läs mer om hur det är att jobba som en "studybuddy", kanske är ett jobb för dig?  Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studybuddy.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-20

6 tips för dig som söker jobb

Att söka jobb kan kännas svårt och krävande, och ibland frustrerande. Många gånger ska du igenom en lång och tidskrävande rekryteringsprocess.  Vi har samlat 6 tips som hjälper dig på vägen till en anställning! Artikeln är ett gästinlägg skivet av Academic Work.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-18

5 yrken för dig med god syn

Visste du att det finns yrken som kräver att du har bra syn? Men du behöver inte oroa dig. Din nedsatta syn behöver inte hindra dig från att få ditt drömjobb! Här kan du lära dig mer om fem yrken med synkrav!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in