Visa studentum.se som: Mobil

Åsa arbetar som Mättekniker/ingenjör

Intresset till kartor och orientering fick Åsa Linnersjö att studera till mättekniker/ingenjör, ett yrke som varieras med arbete både utom- och inomhus. Läs intervjun med Åsa där hon berättar om sin utbildning på Kartotek i Stockholm!

Namn: Åsa Linnersjö

Ålder: 45 år

Ort: Eskilstuna

Yrke: Mättekniker/ingenjör

Utbildning: Kartotek i Stockholm

Berätta om din utbildning och ditt yrke som mättekniker/ingenjör

 – Kartotek är en 2-årig YH-utbildning som är placerad i Stockholm. Man utbildar sig till kart- och mättekniker (ingenjör). Utbildningen är ganska praktisk men har också en hel del teori (man har förstås fått anpassa utbildningen en hel del nu under pandemin). 21 veckor har man praktik (LIA) hos antingen ett konsult- eller byggföretag eller på en kommun eller Lantmäteriet. Huvudämnet är Geodesi där man läser om hur olika punkter bestäms på jordytan i höjd och läge. Utifrån detta så skapas sedan olika slags kartor och ritningar. I utbildningen läser man även lite matematik, naturgeografi och fastighetsrätt mm.

– Överallt där det byggs (bla hus och vägar) så finns det mättekniker med för att se till att saker hamnar på rätt ställe och de mäts in så att de kan läggas in i kartor och ritningar. Mättekniker arbetar också med olika GIS-system som är underlag för alla våra digitala kartor. En del mättekniker arbetar med fastighetsgränser och detaljplaner samt andra samhällsstrukturer inom kommun eller Lantmäteri. Till sin hjälp i yrket använder man datorn och ute i fält använder man totalstationer och gnss-utrustning.

Vad fick dig att söka utbildningen?

– Jag har alltid gillat kartor eftersom jag är orienterare och blev därför intresserad av den karttekniska biten. Tyckte också det verkade vara ett intressant arbete där man får vara både ute och inne.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa med Kartotek är att man får mycket lärarledd tid. Lärarna är duktiga på att lära ut och har mycket kunskap. Att få mycket tid att arbeta med instrumenten i praktiken är något som Kartotek har lagt fokus på.

– Kartoteks utbildning har funnits i många år och har en väl utarbetad kursplan och många kontakter i branschen. Praktiken (LIA:n) leder nästan alltid till arbete och det finns ett stort behov av mättekniker på marknaden. Yrkeshögskoleutbildningar generellt gör också ofta att man blir en mer sammansvetsad grupp/klass än när man går på universitet, vilket jag tyckte var kul.

Vem rekommenderar du att söka utbildningen?

– Rekommenderar alla att söka en YH-utbildning generellt, då utbildningstiden är relativt kort men ger ändå bra löner. Som person som söker just denna utbildning är det bra om du gillar att arbeta självständigt och bestämma över din arbetsdag själv och gärna gillar att ha många bollar i luften och vara lite spindel i nätet. Att du gillar teknik är ett plus men inget måste. Att du gillar att vara både ute och inne (finns en hel del tjänster som bara är inne) och att du har en hyfsad fysik om du har ett av utejobben (du behöver absolut inte vara stark).

Senast uppdaterad: 20 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Internationell transportlogistiker

Rebecka läste hotell och turism på gymnasiet och arbetade inom hotell- branschen i några år men bestämde sig för att byta karriärinriktning - och började studera till Internationell transportlogistiker på Hermods Yrkeshögskola i Malmö. Vi har pratat med Rebecka om hur det är att plugga till transportlogistiker och vem yrket passar för!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Facility manager

Marian Paris, 42, har alltid tyckt att det är spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa till Facility Manager på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om! - Utbildningen ger starka möjligheter att lyckas få jobb, säger han.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Automationsingenjör

Reine Gustafsson utbildade sig till automationsingenjör hos Teknikhögskolan. "Det var totalt sett mycket roligt. Att bli utmanad i ett ämne som är så fascinerande och varierande är mycket givande."

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in