Visa studentum.se som: Mobil

Så funkar studiemedel för utlandsstudier

Hur funkar studiemedel?

Regler för studiemedel 

Du har rätt att söka studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN, även vid utlandsstudier. Precis som vid studier hemma i Sverige så består studiemedlet av två delar: bidrag och lån. Dessutom kan du också låna pengar till extra kostnader som till exempel terminsavgifter, resor och försäkringar. Det kallas för merkostnadslån. Studiemedelsbeloppet för utlandsstudier är detsamma som för studier inom Sverige.

Du som vill studera utomlands kan söka pengar från CSN för två olika ändamål. Den ena delen är reserverad för eventuella undervisningskostnader och den andra delen avser levnadskostnader, som du kan få godkänt för under en period på max 240 veckor. Pengarna som ska täcka din levnadskostnader betalas ut månadsvis löpande under hela utbildningen, till skillnad från merkostnadslånet som betalas ut som ett engångsbelopp. Kontakta alltid CSN inför din resa för att få hjälp med din ansökan. 

Villkor du måste uppfylla för att ha rätt till studiemedel:

  • Utbildningen måste ge rätt till studiemedel
  • Du måste ha bott i Sverige två sammanhängande år de senaste fem åren
  • Du måste ha klarat eventuella tidigare studier med studiemedel
  • Studierna måste bedrivas i en viss takt
  • Inga obetalda lån eller återkrav
  • Du måste vara under 57 år
  • Du får inte ha vissa andra ersättningar, som t.ex. sjukersättning eller aktivitetsstöd
  • Du måste bli antagen utan några förbehåll eller hinder
  • Kurserna ska gå att tentera eller utbildningen måste leda till examen

Besök CSN:s hemsida för mer detaljerade villkor och utförlig information. Glöm inte att du har rätt till tilläggsbidrag om du har barn eller att du kan söka stipendier för dina utlandsstudier - ett finansiellt stöd sitter väl aldrig fel? 

Hitta din utbildning utomlands här!

Senast uppdaterad: 23 feb 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-04-13

Studera i Thailand

Varje år åker hundratusentals svenskar till Thailand för sol och bad men landet erbjuder också bra vidareutbildning för dig som vill plugga i värmen. Här får du veta allt du behöver kunna: hur du söker visum, mer om Thailands utbildningssystem och hur du ansöker.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-03

Nya samarbetspartners: Att Studera!

När man ska välja utbildning dyker det ofta upp många frågor. Hur är egentligen föreläsningarna? Måste man verkligen plugga 8 timmar om dagen? Hur är studentlivet i staden och hur svårt är det att bli antagen? Podden Att Studera har, precis som vi, som syfte att hjälpa studiesugna personer att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Därför har vi nu teamat upp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-17

Möt ditt framtida universitet: Linnéuniversitetet

Ett modernt universitet i Smålands hjärta är vad du som vill plugga på Linnéuniversitetet har att vänta. Här kan du välja bland över 270 program och 1500 kurser fördelat på sex fakulteter. Linnéuniversitetet bildades 2010 när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman. 

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se