Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Veterinärutbildningar i Sverige

Hitta din veterinärutbildning i Sverige  

Djur kan inte tala, men du kan föra deras talan. Ett sjukt djur är i människors händer, därför är det viktigt att du som vill bli veterinär är intresserad av djur och är mån om dem. Det finns idag bara en veterinärutbildning i Sverige, men flera utomlands att välja på om du har siktet inställt på att bli veterinär. Här ovan hittar du veterinärutbildningen i Sverige.

Vad gör en veterinär?

Du som vill läsa en veterinärutbildning i Sverige går en spännande framtid till mötes. Här kan du arbeta inom en mängd olika områden. Många veterinärer är statligt anställda och jobbar med lantbruksdjur, andra är anställda på privata kliniker och arbetar med sällskaps- och sporthästar. Det är också vanligt att du som läst en veterinärutbildning i Sverige arbetar med forskning och livsmedelshygien. Kort sagt kan man säga att där det finns djur finns det jobb för veterinärer.

Vilka veterinärutbildningar i Sverige finns det?

Du som vill läsa en veterinärutbildning i Sverige ska vända dig till Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala (SLU). Deras veterinärprogram är fem och ett halvt år och ger dig 330 högskolepoäng. De tar in ungefär 100 elever varje hösttermin.  Efter din examen får du en legitimation som möjliggör en anställning som veterinär.  Du som vill läsa vidare och inrikta dig mer på forskning kan också söka dig till SLU för att gå någon av deras forskningskurser.  

Är det svårt att komma in på en veterinärutbildning i Sverige?

Eftersom det bara finns en veterinärutbildning i Sverige idag och den är väldigt populär behöver du som är intresserad av den antingen höga betyg från gymnasiet eller ett bra resultat på ditt högskoleprov. Här kan du läsa mer om högskoleprovet. För att komma in behöver du, utöver grundläggande behörighet, också ha läst kurserna Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Om du saknar behörighet i de kurserna kan du läsa dem på Komvux. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att läsa på Komvux

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Varje år examineras 90 veterinärer från SLU, men det kommer fler och fler med examen från andra länder. Trots det var det nyligen en brist på utbildade veterinärer i Sverige. Det ser alltså bra ut för dig som är intresserad av att läsa en veterinärutbildning i Sverige!

Jämför dina favoriter