Studera i Spanien

Tapas, sangria och universitet i världsklass. Drömmer du om att studera i Spanien? Med sina 300 soldagar per år har Spanien något för alla - milslånga stränder, rik kulturhistoria och ett pulserande nattliv. Hit kan du åka som utbytesstudent men också för att studera en hel utbildning.
Filtrera efter
Kategori
Utbildningstyp
Spanien
Utbildningsform
Fler filter
Visar 1-20 av 76 träffar
1
2
3
4
Annonser

Popular categories

Platser inom Spanien

Reportage inom Spanien

Mer om Studera i Spanien

Studera i Spanien

Väljer du att studera i Spanien lär du inte bli besviken. Landet har flera år i rad utnämnts både till ett av världens mest populära resmål och studieländer. Hit kommer studenter från världens alla hörn och kanter för att få uppleva detta fantastiska sydeuropeiska land. 

Vad har Spanien att erbjuda?

Här kommer du få uppleva fantastisk mat, en rik kultur och en härlig ”mañana mañana”-attityd. Du lär frossa i maträtter som paella och tapas och svalka ner dig med fruktig sangria under varma vår- och sommardagar. Spanien erbjuder mängder med aktiviteter såsom utomhussporter, strandhäng och besök på erkända historiska muséer.

Men Spanien är mer än så – i landet finns hela 78 universitet varav 51 är statliga och resterande 27 är privata eller ägda av den katolska kyrkan. Flera av dessa är högt rankade internationellt och utgör några av världens äldsta universitet. Många av de populära är belägna i storsäderna såsom Madrid, Barcelona och Valencia.

Det spanska utbildningssystemet

Spanien erbjuder studenter en fyraårig kandidatexamen, ett- eller tvåårig masterexamen samt tvåårig doktorsexamen. Ett läsår är precis som i Sverige uppdelat på två terminer och består av 60 ECTS (studiepoäng). Läsåret börjar i regel i september och sträcker sig till juni året därefter. Vad som skiljer de spanska skolsystemet åt från det svenska är att studenter betalar en så kallad undervisningsavgift för att få studera. Denna varierar beroende på om skolan är offentlig eller privat. Offentliga universitet kostar vanligtvis mellan €650-1300 per år och de privata mellan €5500-18000 per år. Vi rekommenderar att du kontaktar CSN för att få reda på de rättigheter till studiemedel du har för dina studier i Spanien.

Hur fungerar ansökningsprocessen?

I Spanien finns ingen central ansökningsprocess. Varje skola använder sig av egna ansökningssystem och därför rekommenderas att ta kontakt med skolan på egen hand för att få information om hur man bör gå tillväga. Det ska dock tilläggas att det är vanligt förekommande med inträdesprov, så kallade "entrance exams", som studenter måste bli godkända på för att gå vidare.

Behöver jag kunna spanska?

Ja! Universiteten rekommenderar att samtliga som söker till spanska skolor bör behärska det spanska språket. Det finns en del undervisning på engelska men den är betydligt mer begränsad. Om du inte kan spanska finns det gott om spanska språkkurser du kan läsa för att förbättra dina språkkunskaper. Passa på att lära dig ett nytt språk innan du väljer utbildning!

Boende under studieperioden

När du studerar i Spanien har du flera olika boendelösningar att välja mellan. Vanligt för utländska studenter är att bo hos värdfamiljer eller på campus. Många skolor erbjuder nämligen korridorsrum till studenter. Då bor man antingen i eget eller delat rum i en korridor, och delar på övriga ytor såsom kök och badrum med resterande i korridoren. Utöver det kan man givetvis bo i lägenhet, antingen som inneboende eller själv. Som inneboende hyr du ett rum i en privatpersons lägenhet och delar, precis som med korridorsrum, på övriga ytor. En egen lägenhet är exakt som det låter, en bostad som du bor själv i och är därför också det dyraste alternativet. Boendekostnader varierar beroende på vart i Spanien du studerar, så vi rekommenderar att göra grundlig research och gärna kontakta skolan för så mycket information som möjligt. De är experter på sitt land och hjälper studenter dagligen! Lycka till!

Läs mer om studier i Spanien

Utlandsguide Spanien

Utlandsguide Spanien