Filtrera efter
Alla kategorier
Komvux- & vuxenutbildning
Stockholm
Utbildningsform
Visa fler filter
Visar 1-20 av 226 träffar
1
2
3
4
...
12
Annonser

Popular categories

Places within Stockholm

Reportage inom Komvux- & vuxenutbildning

Vill du läsa in en kurs för behörighet till vidare studier, börja från början eller byta yrkesbana? För dig som bor i Stockholm finns många vuxenutbildningar att välja mellan. Hitta en utbildning på komvux i Stockholm som passar dig!

Läs in en kurs eller gå ett helt program

På komvux i Stockholm kan du läsa in gymnasiekurser som du saknar betyg i. Det kan vara för att du inte klarat godkänt betyg eller för att kursen inte ingått i ditt gymnasieprogram. Att läsa in en kurs på komvux är ett vanligt sätt att få behörighet till vidare studier på till exempel universitet eller högskola.

Vilka utbildningar finns på komvux i Stockholm?

Om du vill gå ett helt program kan du hitta komvuxutbildningar som leder till många olika yrken på gymnasial nivå. Utbildningen innehåller ofta praktik så att du får chans att lära dig yrket på plats. Några exempel på yrken du kan studera till på komvux i Stockholm är:

  • Yrkesförare
  • Makeupartist
  • Barnskötare
  • Undersköterska
  • Personlig tränare
  • Takmontör
  • Frisör
  • Elektriker

Gör en intresseanmälan för en utbildning du är intresserad av i listan ovan för att komma i kontakt med skolan och få mer information. Om du är osäker på vilken utbildning du kan gå kan du prata med en studie- och yrkesvägledare. Du kan komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare via kommunens hemsida.

SFI på komvux

Om du är ny i Sverige och behöver lära dig svenska kan du gå SFI, svenska för invandrare, via vuxenutbildningen i Stockholm. SFI ger dig grundläggande kunskaper i svenska språket. Utbildningen anpassas utifrån dina förutsättning och tidigare utbildningsnivå.

Kan jag studera på komvux i Stockholm om jag bor i en annan kommun?

För att gå en komvuxutbildning i Stockholm behöver du vara skriven i kommunen eller fått beviljat av din hemkommun att du får gå en utbildning i Stockholm. Det är din hemkommun som bestämmer om du får studera på komvux i en annan kommun eller inte. Du måste därför alltid söka via din hemkommun, det vill säga den kommun du är folkbokförd i, även om du vill gå utbildningen någon annanstans.

Hur gör jag en ansökan till komvux i Stockholm?

Om du bor i Stockholm kan du skicka in din ansökan på din kommuns webbplats. Regler för ansökan till utbildning på grundläggande nivå kan variera från utbildningar på gymnasial nivå. För vissa utbildningar eller kurser finns inga specifika datum du måste ha koll på för att ansöka, utan du kan ansöka när du vill. För andra måste du ansöka senast ett visst antal veckor innan kursen eller programmet startar. Exakt vad som gäller och sista ansökningsdatum hittar du på kommunens webbplats.

Prövning på komvux

En av förutsättningarna för att du ska få gå en komvuxutbildning är att du ska sakna de kunskaper som utbildningen ger. Du kan inte läsa om en kurs som du redan har godkänt betyg i. Däremot kan du göra en prövning för att höja ditt betyg. Du kan också göra prövning i en kurs som du inte har läst men som du på annat håll fått goda kunskaper inom.

En prövning är ungefär som ett prov på en hel kurs som betygsätts av en lärare i ämnet. Du kan göra en prövning på alla skolor som har kursen du vill höja dig i. Det är upp till skolan att bestämma exakt hur prövningen ska se ut. Du kan göra prövning i flera kurser så länge tillfällena inte krockar med varandra. I Stockholm finns ett stort antal skolor som du kan göra prövning hos.

Kostar det att plugga på komvux?

All vuxenutbildning som du blir antagen till via kommunen i Stockholm är gratis, men du behöver köpa kurslitteratur själv. Om du studerar på komvux har du rätt till studiemedel från CSN. Hur mycket du kan få beror på hur många poäng utbildningen eller kursen är värd och vilken studietakt du har valt.

Du kan också hitta skolor som erbjuder utbildningen privat mot en kostnad, då ansöker du direkt till skolan. Pris för utbildningen varierar mellan olika skolor och utbildningar.