Flygteknikerutbildningar

Var personen som gör det säkert för människor att flyga

När du jobbar som flygtekniker har du varierande arbetsuppgifter inom underhåll, reparationer och nytillverkning av flygplan. Arbetet passar dig som gillar att både skruva och fördjupa dig i manualer. Hitta din flygteknikerutbildning nedan!
Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-6 av 6 träffar

Vad gör en flygtekniker?

Som flygtekniker arbetar du med att underhålla, se över och reparera flygplan, helikoptrar och flygplansmotorer. Du arbetar även med nytillverkning av både flygplan och flygmotorer. Till skillnad från en flygmekaniker, som oftast arbetar med mindre rutinarbeten, arbetar du som flygtekniker med större tillsynsarbete samt med felsökningar och inspektioner. Det ingår även i dina arbetsuppgifter att arbeta med bland annat planering och förberedning av underhåll. 

Olika vägar till flygteknik

Det finns olika vägar att gå om du är intresserad av att bli flygtekniker. Ett vanligt sätt är att du läser en utbildning på yrkeshögskola. Du kan även utbilda dig till flygtekniker direkt på gymnasiet. I listan ovan har vi samlat olika utbildningar som kan passa dig som vill bli flygtekniker. 

En YH-utbildning till flygtekniker är två år och du läser utbildningen på heltid. Utbildningarna är oftast CSN-berättigade. Efter en avslutad YH-utbildning kan du även välja att läsa en utbildning till el- och avioniktekniker vilket innebär att du utökar ditt certifikat med ytterligare behörighet. 

Vad får jag lära mig under en utbildning?

Under en utbildning i flygteknik får du bland annat lära dig att självständigt arbeta som flygtekniker i en underhållsorganisation. Du får även lära dig att utföra service- och underhållsarbete samt hur du kvalitetssäkrar arbetet så att det uppfyller de nationella och internationella kraven från EASA (European Union Aviation Safety Agency) och Transportstyrelsen. Du får även lära dig ämnen som flygteknisk fysik och matematik. 

Om du väljer att läsa en YH-utbildning får du även under handledning chans att vidareutveckla dina kunskaper i en verklig miljö genom LIA (lärande i arbete). LIA ger dig även goda möjligheter att skapa kontakt med branschen och ökar möjligheten för jobb efter examen. 

Vad krävs för att bli flygtekniker?

Eftersom du som flygtekniker har ett stort ansvar över att ditt arbete utförs korrekt är det viktigt att du som person är noggrann och ansvarsfull. För att arbeta som flygtekniker krävs även att du är bra på att hämta och tolka information från manualer och att du är bra på att förstå och tillgodogöra dig ny teknik på både svenska och engelska. Det är också viktigt att du trivs med att arbeta självständigt likväl som i samarbete med andra. 

Många YH-utbildningar kräver, utöver grundläggande behörighet, att du har särskild behörighet inom till exempel engelska, fysik och matematik. För att få reda på vad just den utbildningen du är intresserad av kräver, kontakta lärosätet eller utbildaren. 

Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven som anges under grundläggande eller särskild behörighet kan du i vissa fall söka via reell kompetens. Det innebär att du kan tillgodose dig de faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor du har sedan innan.

Jämför dina favoriter