Yrkesvux/Program (Komvux)

Mönsterkonstruktion och sömnad, basår

Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: Sök fram till och med 15 maj
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: Sök fram till och med 15 maj
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Mönsterkonstruktion och sömnad, basår

Textilelev som skissar på modeplagg

Mönsterkonstruktion & Sömnad
Ett textilt basår

Tycker du om att sy och skapa kläder, läs då vår 1-åriga grundutbildning i mönsterkonstruktion och sömnad. Utbildningen startar både höst- och vårtermin och är intensiv och lärorik men också fantastisk kreativ. Detta är en bra bas att stå på inför ditt framtida yrkesval inom modebranschen eller om du vill läsa vidare inom mode-textil-design på yrkeshögskola eller högskola. 

Studierna är på heltid med ett ganska högt tempo. Vi arbetar i block om olika produkttyper där du får en bred kunskap inom hela framtagningsprocessen av produkten. Inför varje ny produkt arbetar vi från idé till färdig produkt där du arbetar med design, idéskiss, mönsterkonstruktion, passform, materialval och sömnad. För varje produkttyp så fördjupas dina kunskaper hela vägen i utbildning. För att möta branschens efterfrågan så arbetar vi i Illustrator med produktskisser. Det lär du dig i fackteckning och design, sedan arbetar du med det vid varje produkttyp.

Den datoriserade mönsterkonstruktionen görs i Modaris, Lectra som man lär sig termin två. 

Alla lektioner är lärarledda. Det finns viss möjlighet för egen studietid i klassrummet också, vilket gör att du kan påverka din egen utbildning genom att sy fler och mer avancerade plagg under din tid hos oss.

För mer information om Mönsterkonstruktion och sömnad, basår, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Borås
  • Sista ansökan: Sök fram till och med 15 maj

Så ansöker du

Förkunskaper

  • Du ska ha lägst betyget godkänd i SFI D.
  • Utbildningen är kostnadsfri men vid uppstart får du en lista på kurslitteratur och arbetsredskap som du måste köpa för att kunna genomföra utbildningen. Det tillkommer också kostnader för material som du arbetar med under din utbildning.

Ansök via Boråsregionens hemsida: brvux_se

CSN 

För att studera heltid enligt CSN måste du studera minst 20 poäng i veckan. Vi följer Skolverkets nationella yrkespaket men i varje utbildning finns möjlighet att anpassa studierna efter regionala behov. På skolverkets hemsida finns information om programmet och de olika kurserna som vi läser. Nedan finns kursernas namn och koder.  

Du kan inte läsa om en kurs som du tidigare har läst och fått betyg i. Istället har du möjlighet att välja en annan kurs inom samma ämne med motsvarande antal poäng. Detta gör vi för att du ska kunna studera på heltid enligt CSNs regler och få studiemedel.

Målet med utbildningen

Tycker du om att sy och skapa kläder läs då vår utbildning i  mönsterkonstruktion och sömnad där du får de grundläggande kunskaperna. Detta är en bra bas att stå på om du vill läsa vidare inom mode-textil-design på yrkeshögskola eller högskola. Du läser på heltid under 1 år, och utbildningen innebär att du med handledning av våra lärare lär dig materiallära, fackteckning-design, mönsterkonstruktion och sömnad i våra sysalar.

Yrkesmöjligheter

Jobb efter utbildningen

Vår utbildning är som ett textilt basår som öppnar dörrar för en mångsidig och spännande framtid inom textilbranschen. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att söka olika arbeten inom branschen samtidigt som du också har förvärvat den nödvändiga textila kompetensen för att söka vidare inom textilvärlden på högskolan eller yrkeshögskolan.

Ansök nu och låt din passion för textil bli din biljett till en karriär in i en värld av möjligheter.

Utbildningens innehåll

Att studera på Komvux

Vi följer skolverkets nationella kurser och följande kurser ingår i utbildningen:

  • Datoriserad mönsterhantering 1 eller mönsterkonstruktion
  • Fackteckning och design
  • Hantverk och intro
  • Mönsterkonstruktion 1
  • Textil design 1, 2 och 3

Praktik

I utbildningen ingår minst 15% praktik på företag. Skolan kan hjälpa till att hitta praktikplatser. På praktikplatsen får du ett kontaktnät som kan vara värdefullt när du söker arbete.

Läromedel

Utbildningen är kostnadsfri men läromedel bekostas av dig som är elev. Till och med vårterminen det år du fyller 20 år och om du studerar heltid får du låna kurslitteratur i biblioteket.

Det tillkommer också kostnader för material som du arbetar med under din utbildning.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv betala för eventuell kurslitteratur, resor, arbetskläder, skyddsutrustning med mera.
Kurslitteratur meddelas vid kursstart.

Praktikplatser kan förekomma en bit från Borås och du står själv för eventuella resekostnader.

Utbildningen är CSN berättigad.
Kontakta Centrala studiestödsnämnden (CSN) för mer information.

Fortsatta studier

Efter examen är du behörig att söka till högskolans respektive yrkeshögskolans textilutbildningar inom mode, design och mönsterkonstruktion. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mönsterkonstruktion och sömnad, basår

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Yrkeshögskolan i Borås
Borås Yrkeshögskola
Bryggaregatan 12
Borås

Längre utbildningar och korta kurser

Yrkeshögskolan i Borås har en klar idé. Vi ska kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete och aktivt arbeta tillsammans med vårt lokala näringsliv. Det är nog inte helt unikt för just våra YH-utbildningar, men vi tror att vi är ovanligt...

Läs mer om Yrkeshögskolan i Borås och visa alla utbildningar.

Highlights