Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Mönsterkonstruktion och Design

Stockholms Tillskärarakademi
Sammanfattning
Konst- och kulturutbildning
Stockholm
Klassrum
40 veckor
Heltid
CSN-berättigad
116 000 SEK Momsfri
Svenska
Startdatum: Augusti 2023 - Stockholm
Sista ansökan: 2023-04-30
Design

Mönsterkonstruktion och Design

Mönsterkonstruktion och design är en 1-årig gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen och är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!

Utbildningsinnehåll

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion, design, materiallära och dräkthistoria

Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen.

I utbildningen ingår även föreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.

Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och design som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen.

För mer information om Mönsterkonstruktion och Design, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ämnen

I utbildningen ingår sex kurser; mönsterkonstruktion (dam), sömnad, mode- och datordesign, materiallära och dräkthistoria. Har du sedan tidigare gått kurser och har dessa kunskaper finns möjlighet att validera din tidigare utbildning och i mån av plats påbörja andra terminen.

MATERIALLÄRA

Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.

MODEDESIGN

Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter.

DATORDESIGN

Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator.

MÖNSTERKONSTRUKTION

Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för att se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

SÖMNAD

Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

DRÄKTHISTORIA/BRANSCHORIENTERING

Föreläsningar och studiebesök. 

Examen & Intyg

Efter utbildningen kan du

  • söka Stockholms Tillskärarakademis påbyggnadsutbildningar (YH) Mönsterkonstruktör och Skräddare - inrikting Dam och Klänning
  • söka till designskolor i Sverige eller utomlands; om du vill studera utomlands, så motsvarar vår utbildning de flesta andra designskolors grundläggande år.

Utbildningsbevis

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsmoment utfärdas utbildningsbevis.

Övrig information

Start: 30 augusti 2021. Studiemedelsberättigad konst- och kulturutbildning på heltid, 1 år.

Utbildningen startar både på höst- och vårterminen. Undervisning med huvuddelen lärarledda timmar, däröver självstudier. Behöver du komplettera din utbildning så finns möjlighet att gå delar av denna utbildning i mån av plats.

  • Vårterminen: 16 januari 2023 - 2 juni 2023
  • Höstterminen: augusti 2023

Ansökan

Du behöver gymnasial utbildning, estetiska och textila designgymnasium är meriterande liksom arbetslivserfarenhet.

Till ansökan bifogas CV, motivationsbrev och intyg på sömnadsvana alternativt fotografier på egensydda plagg. Intagning sker efter förkunskaper/meriter.

Kostnader

114 000 kr. Utbildningen är CSN-berättigad, du kan även söka ett merkostnadslån hos CSN som är till för skolor med studerandeavgift.

Kunskaper efter utbildningen

  • Du kan konstruera mönster för damkläder
  • Du har goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
  • Du kan teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
  • Du kan omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
  • Du har god kännedom om textila material och kvaliteter
  • Du har en god helhetsbild av modet

Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi tillhör idag en av de främsta i landet inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Vi drivs av glädjen att utveckla, bevara och lära ut hantverksskickligheten, designen, sömnaden och konstruktionen till våra elever. Tycker du att mode, kläder och...


Läs mer om Stockholms Tillskärarakademi och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mönsterkonstruktion och Design

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Stockholms Tillskärarakademi

Hagagatan 23A, plan 2
113 47 Stockholm

Tel: 010-1576212
Mobil 073-5320844
www.tillskararakademin.com

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mönsterkonstruktion och Design från Stockholms Tillskärarakademi, fyll i följande uppgifter: