Kommande starter
Om utbildningen

Vad gör en miljöutredare?
Vill du ha ett omväxlande arbete där du bidrar till att skydda vår natur och miljö? Som miljöutredare med inriktning på förorenade områden har du en nyckelroll i att säkerställa att förorenade områden tas om hand på ett säkert sätt: både före, under och efter en verksamhet utfört arbete på platsen. Förorenade områden kan vara orsakade av tidigare eller nuvarande industrier eller annan verksamhet, som påverkar miljön negativt och hotar människors hälsa. Det kan röra sig om bygg- och anläggningsplatser, mark- eller vattenområden, industrianläggningar, gruvdrift eller vid järnvägsarbete. Som miljöutredare utför du undersökningar, provtagningar, riskanalyser, tar fram åtgärdsförslag samt genomför efterbehandling vid förorenade byggnader och mark. Det är en spännande och kommunikativ yrkesroll, där du även ofta deltar på kundmöten, markägarmöten samt har tät dialog med myndigheter.
I din yrkesroll kommer du att ha specialiserad kunskap om farligt avfall, riskbedömningar, kemiska processer, entreprenadjuridik och aktuell miljölagstiftning. För att trivas i rollen är det viktigt att vara självgående, lösningsorienterad samt ha en förmåga att kunna arbeta lugnt och metodiskt.
Efter utbildningen kommer du kunna jobba hos såväl privata företag som inom kommuner och organisationer med industri- och miljösanering. Din yrkesroll kommer att kunna vara bland annat:
- Miljöhandläggare
- Miljöutredare – förorenade områden
- Miljötekniker – undersökning förorenade områden
- Miljötekniker – efterbehandling förorenade områden
- Miljökonsult
- Miljöassistent
Hur ser jobbmöjligheterna ut för en miljöutredare?
Naturvårdsverket uppskattar att det i dagsläget finns över 1000 områden över hela landet som är i behov av efterbehandling, och att det kommer ta 30 år innan samtliga av dessa områden är återställda. För att lyckas med detta arbete krävs utbildade miljöutredare med rätt kompetens att bedöma och minimera kopplade risker. Just nu sker även stora satsningar på ny infrastruktur, bostadsbyggande samt ombyggnationer runt om i Sverige, vilket kräver markundersökningar både före, under och efter entreprenaden. Behovet av miljöutredare är med andra ord stort och kommer att fortsätta växa!
Ansökan
Ansök till utbildningen på ya.se/yrkeshogskola/miljoutredare/
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
- alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från t.ex. arbetslivet:
- Kemi 1
Saknar du behörighet?
Reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
Läs mer om reell kompetens på ya.se/yrkeshogskola/miljoutredare/
Examen & Intyg
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Öppet hus
Välkommen på digitalt Öppet hus den 26 oktober!
Funderar du på att plugga ett YH-program eller kurs under våren 2024? Haka på vårt digitala Öppet hus den 26 oktober! Ett utmärkt tillfälle att få svar på dina frågor om utbildningen, yrkesrollen och studielivet hos oss!
Få svar på frågor som:
- Hur går utbildningen till?
- Vad kan jag jobba med efter utbildningen?
- Hur funkar distansstudier?
- Vad krävs för att bli behörig?
- Kan jag jobba samtidigt som jag pluggar?
- Hur fungerar LIA?
På plats finns både utbildningsledare och studerande som svarar på dina frågor.
När? 26 oktober klockan 18:00 - 19:00
Var? Zoom
Varmt välkommen!
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-10-26 | Tid: 18:00 - 19:00 | Till öppet hus |
Videoreportage
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...