YH-utbildning

Köttförädlare

YH Akademin, i Kristianstad (+1 orter)
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 (+2 starter)
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Vår 2025

  • Distans med träffar
  • Haninge

Vår 2025

  • Distans med träffar
  • Kristianstad

Om utbildningen

Vad gör en köttförädlare?

Vill du få specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, där du är med och säkrar hög djurhälsa och en långsiktig hållbar livsmedelsförsörjning?

I rollen som köttförädlare är du delaktig i hela processen, från att se till att djuret mår bra vid slakt till att säkerställa rätt hygien och säkerhet under styckning. Du ansvarar också för att omvandla det förädlade köttet till produkter som korv, skinka och salami med mera.

I rollen ingår det att samarbeta med veterinärer, övervaka varje steg i produktionen samt utföra kvalitetskontroller och tester för att säkerställa köttets säkerhet inför konsumtion. Som köttförädlare har du även en arbetsledande position där du handleder medarbetare i säkerhets- och hygienrutiner. Att arbeta som köttförädlare är ett hantverksyrke som ställer krav på att du är kvalitetsinriktad, noggrann, har en hög samarbetsförmåga och klarar av ett fysiskt arbete.

I denna utbildning får du specialiserade kunskaper inom svensk köttproduktion, förädling och automation. Stort fokus läggs på att öka din kunskap kring hållbar produktion och minimering av svinn. Efter examen har du efterfrågad kompetens i att självständigt arbeta med praktisk framställning av köttprodukter utifrån ett professionellt, etiskt och klimatvänligt förhållningssätt till uppgifterna genom hela processen.

Hur ser karriärmöjligheterna ut? 

För att uppnå landets livsmedelsstrategi behöver Sverige värna om inhemsk produktion. För att lyckas med detta krävs utbildad personal med kompetens inom djurvälfärd och hållbar kötthantering. Även den snabba teknikomställning ökar kraven på utbildad personal med kunskap kring automatiseringsprocesser. I dagsläget behöver svenska livsmedelsföretag blicka utomlands för att både hitta och utbilda personal. Anställningsbehovet är därför akut och kommer fortsätta att öka inom de närmsta åren.

YH Akademins yrkeshögskoleutbildning är ensam i sitt slag i Sverige. Ta därför denna unika möjlighet att få kompetens som livsmedelsbranschen efterfrågar!

För mer information om Köttförädlare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan

Ansök till utbildningen på YH Akademins hemsida!

Varför välja YH Akademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Grundläggande behörighet:

  1. Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
  2. Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1

  3. Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning

  4. Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Inte behörig?

Ingen fara! På yrkeshögskola finns det olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.

Reell kompetens

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. Läs mer om hur du ansöker med reell kompetens på utbildningens hemsida.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Köttförädlare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
YH Akademin
Holmgatan 22
791 71 Falun

Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans! 

Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...

Läs mer om YH Akademin och visa alla utbildningar.

Highlights