Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i biofysik

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala

Om utbildningen

"Vad är liv?" frågade Schrödinger när han försökte smälta samman biologi och fysik. Sök masterprogrammet i biofysik för att lära dig att förstå komplexa biologiska system på molekylär nivå, med hjälp av grundläggande begrepp och metoder inom fysik. Biofysikens tvärvetenskapliga natur har främjat stora vetenskapliga framsteg och kommer att ge dig möjlighet att skapa framtidens teknik och få kunskapen som krävs för att utforska livets mysterier.

Masterprogrammet i biofysik ger dig en tvärvetenskaplig utbildning i korsningen mellan fysik och biologi. Du studerar de fysiska processerna som ligger till grund för biologiska fenomen, lär dig hur man analyserar biologiska system och producerar elementära modeller för att förklara dem. Du får också djup kunskap om en mängd olika tekniker inom fysik för att undersöka komplexa biologiska problem.

Under programmets flera projekt har du möjlighet att vara en del av valfri tvärvetenskaplig forskargrupp. Du kommer att delta i dagliga gruppaktiviteter, från möten och seminarier till diskussioner om nya idéer samt få möjlighet att testa dessa idéer. Ditt deltagande på programmet kommer att bidra till forskning samtidigt som du utökar ditt kontaktnätverk. 

Examinerade studenter från programmet kan fortsätta med en doktorandutbildning och forskning vid ett universitet, eller arbeta på ett bioteknikföretag som säljspecialist, konsult, mjukvaruutvecklare eller bioinformatiker.

Programmet ges på engelska och leder till en masterexamen i biofysik.

Så ansöker du

Examen på grundnivå om minst 180 hp med 1) 90 hp biologi och/eller kemi inklusive 10 hp kemi och 15 hp biokemi och/eller molekylärbiologi samt 15 hp matematik och/eller matematisk statistik, alternativt 2) 90 hp fysik samt 5 hp programmering och 25 hp matematik och/eller matematisk statistik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Examen & Intyg

Masterexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights