Folkhögskoleutbildning

Konst & design - 5 inriktningar: konstlinje / grafisk design / konstgrafik / textil / fotografi

Östra Grevie folkhögskola, i Östra grevie
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Konst & design - 5 inriktningar: konstlinje / grafisk design / konstgrafik / textil / fotografi

Konst & Design - 6 inriktningar

Läs en utbildning i konst & design med särskild inriktning!

Östra Grevie folkhögskola är en av landets äldsta och största folkhögskolor och vi har en tradition av profilerade utbildningar med tyngdpunkten på konstnärliga och estetiska inriktningar. Utbildningar som förbereder dig för ett yrkesliv eller fortsatta, högre studier. 

Konst- och designutbildningarna håller till i Estethuset, där det utöver klassrum finns välutrustade verkstäder. Här finns datorsal, textilverkstad med bl.a. vävstolar, grafikverkstad med utrustning för en mängd olika trycktekniker, egna målarateljéer, fotostudios och mörkrum, skulpturverkstad med keramikugn och en fantastisk tecknings- och projektsal som sträcker sig över 100 kvadratmeter.

Gemensamt för utbildningarna är blandningen av teori och praktiska övningar, men vi lägger också ett speciellt värde i din personliga kreativa utveckling. På konst- och designutbildningarna ges du en kontinuerlig handledning i din konstnärliga process – lärarna är själva aktiva konstnärer och formgivare, och fungerar både som lärare och mentorer för din kreativa utveckling.

Utöver schemalagd arbetstid erbjuder vi valbara workshops, föreläsningar med inbjudna inspiratörer, studiebesök, studieresor och större gemensamma projekt.

Modellteckning

Som elev vid någon de estetiska kurserna på konst & design kommer tecknande att gå som en röd tråd genom din utbildningen. Varje vecka deltar du i kroki- och modellteckning med levande modell. Du tränar din blick, ditt handlag och din gestaltningsförmåga; färdigheter som du har stor glädje av oavsett om du arbetar med textil, foto, grafisk form, reproduktion eller måleri. 

Under teckningstimmarna kommer du också att arbeta med idéskisser, presentationer, bildteori och föreläsningar om sådant som perspektiv, komposition, 3D och formgivningsprinciper.

Det finns sex olika inriktningar: 

  • Fotografi
  • Konstgrafik
  • Grafisk design - välj mellan visuell kommunikation och nya media
  • Fria förberedande konstlinjen
  • Textil - konst och design

Samtliga utbildningar på Konst & Design är 2-åriga.

Fotografi

Ettårig fotokurs

Fotoutbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med den fotografiska bilden inom det konstnärliga eller det dokumentära fältet. Utbildningen stärker såväl dina tekniska kunskaper som din estetiska och konstnärliga utveckling.

Utbildningens fokus är det egna bildspråket, att kontextualisera dina bilder och förbereda dig för högre studier eller professionell verksamhet. Praktiska och teoretiska moment varvas med undersökande och utforskande uppgifter, kritikklasser samt individuell handledning. Vi lägger stor vikt vid dina personliga mål och din egen utveckling och förväntar oss därför ett stort personligt engagemang och en förmåga till självständigt arbete.

Konstgrafik

Grafikkurs

Konstgrafiken är en konstnärlig utbildning i den reproducerade bildens många uttryck och möjligheter. Genom att utforska en rad äldre och nyare tekniker för att trycka och mångfaldiga bilder, undersöker du ditt formspråk och konstnärliga uttryckssätt. Genom utbildningen arbetar vi i de flesta klassiska grafiska teknikerna: torrnål, etsning, akvatint, monotypi, collografi, trä/linoleumsnitt, fotopolymer och screentryck.

Grafisk design - visuell kommunikation eller nya media

Utbildning inom grafisk design

Visuell kommunikation

VK är utbildningen för dig som vill arbeta med grafisk formgivning och visuell kommunikation, eller vill söka vidare till högre konst- och designhögskolor och universitet. Inriktningen betonar den klassiska grafiska formgivningen samt illustration, och riktar sig till dig som vill arbeta med grafisk form i dess bredaste betydelse. Väljer du att gå det andra året fokuserar du på projektarbete, framtagning av portfolio samt har möjlighet till praktik.

Nya media

Det här är utbildningen för dig som vill arbeta inom grafisk design, animation och illustration – eller söka vidare till högre designutbildningar. Inriktningen ger dig förutom traditionell formgivning även speciella färdigheter när det gäller formgivning av digitala och mobila media. Väljer du att gå det andra året fokuserar du på projektarbete, framtagning av portfolio samt har möjlighet till praktik.

Fria förberedande konstlinjen

Målerikurs
FFK är en grundläggande konstutbildning för dig som vill söka vidare till en konstnärlig högskola eller fortsätta med eget yrkesverksamt arbete. Utbildningens riktar in sig på att utveckla din förmåga till gestaltning inom olika tekniker, med tonvikt på måleri, skulptur och teckning. Du kommer också att få uppgifter med teoretiskt och idébaserat innehåll där processen står i fokus. Vi arbetar både med korta intensiva uppgifter och längre projektrelaterade övningar.

Textil - konst och design

Textilkurs

Utbildningen textil riktar sig till dig som vill arbeta med textil och dess många uttrycksmöjligheter, och till dig som vill söka vidare till högre konstutbildnignar. Genom Textils två huvudtekniker – vävning och textiltryck – undersöker vi materialets mångsidiga uttrycksmöjligheter och det egna estetiska och konstnärliga skapandet. Under det första året arbetar du med de grundläggande teknikerna och vi varvar teoretiska och praktiska block för att utveckla din konstnärliga och hantverksmässiga förmåga. Andra året fördjupas dina studier och ditt eget skapande förfinas. Du arbetar mer individuellt i egna projekt.

För mer information om Konst & design - 5 inriktningar: konstlinje / grafisk design / konstgrafik / textil / fotografi, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Östra grevie

Varför välja Östra Grevie folkhögskola?

Samarbete med branscher

Eftertraktad utbildning

CSN-berättigad

Kostnader

Terminsavgift för samtliga kursdeltagare på Östra Grevie 

I terminsavgiften på 700 kronor ingår vissa gemensamma måltider(ex välkomstlunch, jullunch, avslutningsfika) förmiddags- och eftermiddags kaffe/te/juice i matsalen måndag-fredag, försäkring med mera.

Materialkostnad för profilutbildningar inom konst och design: 

Grafisk Design - Nya media 1 650 kr/termin
Grafisk Design & Visuell kommunikation 1 850 kr/termin
Fotografi 3 000 kr/termin
Konstgrafik 2 900 kr/termin
Fria förberedande konstlinjen 2 000 kr/termin
Textil - Konst och Design 2 200 kr/termin
Teckning och Kroki 220 kr/termin

Teckning och kroki är obligatoriska ämnen på Konst- och Designlinjen

Ansökan och behörighet

Kontakta skolan via intresseanmälningsfomuläret för information om arbetsprover. Du anmäler dig till utbildningarna på skolans hemsida. 

Instagram


Östra Grevie folkhögskola Facebook

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Konst & design - 5 inriktningar: konstlinje / grafisk design / konstgrafik / textil / fotografi

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Textilare
31 maj 2020
Två fantastiska år

Östra Grevie är en fantastisk skola med otroligt duktiga och kunniga lärare. Sveriges bästa folkis!

Östra Grevie folkhögskola
Gamla Landsvägen
235 99 Vellinge

Östra Grevie folkhögskola

Östra Grevie folkhögskola i Vellinge kommun är en av Sveriges största folkhögskolor. Här studerar du i en unik miljö, på en skola som ända sedan starten år 1914 haft fokus på framtiden. Din framtid. Här står vi för en fri och inkluderande...

Läs mer om Östra Grevie folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights