Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesutbildning till hantverkspedagog

Nyckelviksskolan
Sammanfattning
Konst- och kulturutbildning
Stockholm
80 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: 2021-08-23 - Stockholm
Sista ansökan: 2021-05-17

Videoreportage

   

Yrkesutbildning till hantverkspedagog

Hantverkspedagogutbildningen på Nyckelviksskolan är en unik tvåårig yrkesutbildning som förenar praktiskt arbete inom konst och hantverk med pedagogisk reflektion och tillämpning. En hantverkspedagogs arbete handlar om att skapa möjligheter till kommunikation – genom arbete med konst och konsthantverk i olika material och tekniker.

Om utbildningen

Kärnan i hantverkspedagogyrket är att en människas arbete med konst och konsthantverk kan bidra både till personlig utveckling och hälsa samt främja människors kreativitet och socialisationsförmåga.

En hantverkspedagog kan arbeta inom många olika områden i samhället, exempelvis inom rehabilitering, på daglig verksamhet, inom äldrevård, med integrationsarbete eller inom psykiatri såsom på kvinnojourer eller inom socialpsykiatri. En hantverkspedagog kan även arbeta på folkhögskolor, inom kulturskolan, på fritidsgårdar eller på museer. Målgruppen kan vara människor som av varierande skäl vill eller behöver uttrycka sig på andra sätt än genom det talade och skrivna ordet.

Du som utbildar dig till hantverkspedagog har erfarenhet av arbetslivet och känner ett behov av att bredda dina kunskaper inom kreativt skapande eller att det är dags att byta profession. På Nyckelviksskolan får du de verktyg som du behöver.

Utbildningens två år ger kunskaper inom arbete med trä, textil, keramik, skulptur, teckning och måleri. Du får en grundläggande erfarenhet i konst- och hantverksämnenas material och tekniker samt övningar i hur du går från idé till utförande på ett kreativt och pedagogiskt sätt. Lärarna på Hantverkspedagogprogrammet är själva utövande konsthantverkare, konstnärer, formgivare, pedagoger och beteendevetare. Vi tar också in gästlärare med särskilda specialkunskaper.

I utbildningen varvas de praktiska kurserna med teoretiska block där det ingår studier i pedagogik, didaktik, metodik och praktiska övningar, grupparbeten, studiebesök, workshops, och praktiktillfällen på arbetsplatser. Utbildningen innefattar även en längre praktikperiod och ett uppsatsarbete där dina praktiska erfarenheter och teoretiska kunskaper knyts samman.

Ämnen och material

• Hantverkspedagogik årskurs 1 – pedagogik, didaktik och metodik, socialpedagogik, specialpedagogik, estetiska lärprocesser, konst och konstpedagogik 11,2 veckor
• Hantverkspedagogik årskurs 2 – pedagogik, didaktik och metodik, socialpedagogik, specialpedagogik, yrkespraktik 16,4 veckor
• Keramik 5,6 veckor
• Skulptur 5,6 veckor
• Teckning och målning årskurs 1, 6,6 veckor
• Teckning och målning årskurs 2, 6,6 veckor
• Textil tryck 5,6 veckor
• Trä och materialstudier årskurs 1, 5,6 veckor
• Trä och materialstudier årskurs 2, 5,8 veckor
• Vävning 5,8 veckor
• Individen och gruppen 1,6 veckor
• Orientering i konst- och designteori 1,6 veckor
• Digital bildbehandling och fotografi 1,6 veckor

Under utbildningens gång får du gå på studiebesök på museer, gallerier och på arbetsplatser.

För mer information om Yrkesutbildning till hantverkspedagog, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Den som söker ska ha genomgått gymnasieskola, gymnasiesärskola, motsvarande utbildning eller kan på annat sätta bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Med samlade betygsdokument, kursintyg och arbetsintyg ska samtliga sökande styrka sin behörighet.

När du fyllt i och skickat ansökan på hemsidan får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida för digitala arbetsprover. På denna sida styrker du också din behörighet genom att ladda upp betyg och intyg.

Om du är på väg att fullfölja dina gymnasiestudier, men inte hinner få ditt slutbetyg i tid, be då din skola att ordna ett intyg som styrker att du är studerande och snart är färdig med dina gymnasiala studier.

Ansökan

Ansökan för läsåret 2021-2022 är öppen mellan 18 mars och 17 maj 2021. Under samma period kan du även ladda upp arbetsprover. Ansökan görs via skolans webbsida. Informationen om att söka finns också redan där. 

Nyckelviksskolan

Allting börjar här. Drömmer du om att i framtiden ha ett kreativt yrke och utveckla din förmåga att skapa? Nyckelviksskolan är ett växthus, plantskola, en ”takeoff” för framtidens formgivare, designers, arkitekter och konstnärer. Vägen till kunskap kan se ut på...


Läs mer om Nyckelviksskolan och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Yrkesutbildning till hantverkspedagog

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Nyckelviksskolan

Granvägen 1
181 32 Lidingö

Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Yrkesutbildning till hantverkspedagog från Nyckelviksskolan, fyll i följande uppgifter:

Du kanske också är intresserad av: