Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Inga recensioner än

Systemvetenskapliga programmet

Högskolan Dalarna, i Borlänge
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2023 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Systemvetenskapliga programmet

Högskolan Dalarna

Utbilda dig till systemvetare om du vill arbeta med människor, verksamheter och informationsteknik för att skapa användbara IT-system. Systemutveckling kan ses som länken mellan IT, verksamheten och affärerna och därför är kunskap om informationsteknik (IT) och dess användning i verksamheter en grund i detta program. Du får en kompetens som är mycket efterfrågad av näringslivet. Denna kompetens bygger på en kombination av teoretiska och praktiska kunskaper om IT-projekthantering, förändringsanalys, modellering, verksamhets- , system- och mjukvaruutveckling, testning, databasdesign, datorkommunikation, informationssystem, AI, maskininlärning, data science och statistik.

Utbildningen har uppdaterats och är mer än någonsin i linje med branschens önskemål. Programmet arbetar idag tillsammans med andra utbildningar och ämnen på skolan. Nära samarbeten sker mellan ämnena informatik, grafisk teknologi, datateknik och mikrodataanalys. Utbildningen samläser kurser med bland annat Informationsdesign och IT-säkerhet och mjukvarutestning vilket ger studenterna ytterligare perspektiv på dagens data- och IT-bransch.

Kontakt med arbetslivet

Studenter i årskurs tre på systemvetenskapliga programmet genomför flera stora IT-projekt tillsammans med företag i regionen. Kursen som detta erbjuds inom heter Projektbaserad systemutveckling. De deltagande företagen har haft ett riktigt problem som de behövt en lösning på. Studenterna tar sig sedan an utmaningen i grupper om 4-5 personer. Studenterna har driver sina projekt på egen hand och tillsammans med kunden för att komma fram till vilka tekniker och metoder som passar bäst. Det goda samarbetet i denna kurs leder många studenter till jobb.

Studera utomlands

Studera eller gör praktik en termin eller del av termin utomlands - gärna på hösten i årskurs 2. Kanske en sommarkurs i Android-programmering som ges på JUFE Universitet i Nanchang, Kina? Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.

För mer information om Systemvetenskapliga programmet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2023

  • Klassrum
  • Borlänge

Efter studierna

Efter en examen från Systemvetenskapliga programmet kan du arbeta som mjukvaru- och systemutvecklare, och efter ett antal års erfarenhet även som IT-arkitekt.

Om du går det Systemvetenskapliga programmet får du kunskap som gör att du kan analysera, planera och genomföra systemutveckling för att designa, utveckla, testa och förvalta informationssystem. Du får även kunskaper om AI och maskininlärning och hur det kan användas vid programutveckling, samt tekniker som krävs för att analysera och utveckla olika affärsverksamheter. Utbildningen avslutas med att ge fördjupade kunskaper inom systemvetenskaplig teori och samhällsvetenskaplig metod. Parallellt kommer du att lära dig att använda dessa teorier i praktiska tillämpningar.

Hur ser arbetsmarknaden ut? 

SACO har undersökt hur den framtida arbetsmarknaden ser ut fram till år 2023 för systemvetare. De säger att arbetslösheten bland systemvetare är relativt låg och nyexaminerade får ganska snabbt kvalificerat arbete med tillsvidareanställning. Ladda ner rapporten och läs sida 35 och framåt.

En spännande arbetsmarknad väntar dig! Behovet av att anställa systemvetare ökar. Vid avslutningsdagen har 80 procent av studenterna redan ett jobb. Samhället går allt mer mot digitala lösningar för olika tjänster som ständigt behöver utvecklas. Efterfrågan på kompetens inom data och IT kommer därför vara hög. Branschen uppger ett särskilt stort behov av programmerare, IT-arkitekter, projektledare, kravanalytiker och IT-säkerhetsexperter. Möjligheterna till arbete för mjukvaru- och systemutvecklare bli mycket goda både på ett och fem års sikt enligt Arbetsförmedlingen.

Studenter som gått programmet arbetar idag på olika företag. Några exempel är: ABB, CGI, CGM, Högskolan Dalarna, Know-IT, Nethouse, Sandvik, SSAB, Sogeti, Stora Enso, Trafikverket, Triona och Xlent.

Examen

Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Informatik.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Systemvetenskapliga programmet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Högskolan Dalarna
Högskolegatan 2
791 31 Falun

Välkommen till Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna har 14 000 studenter och 820 anställda. Ungefär 11 000 studenter vid lärosätet studerar nätbaserat på distans. Högskolan Dalarna ligger i framkant gällande studier på distans och nätbaserad undervisning. Högskolan Dalarna har ett brett utbildningsutbud både på grundnivå och...

Läs mer om Högskolan Dalarna och visa alla utbildningar.

Highlights