Yrkesutbildning

Bokbinderi

Längd
40-80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 april 2024
Utbildningsform
Klassrum
Längd
40-80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 april 2024
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti 2024

  • Klassrum
  • Leksand
  • Sista ansökan: 15 april 2024

Om utbildningen

Bokbinderi - Skandinaviens enda utbildning i sitt slag

Bokbindning är ett mycket gammalt och traditionellt yrke som även ger dig frihet till eget skapande. Det är ett härligt hantverk som ger tillfredsställelse åt alla sinnen.

Under utbildningen kommer du att skaffa dig en god insikt i hantverket och blir utbildad till en tekniskt och konstnärligt skicklig handbokbindare. Du lär dig allt från grunden. Inga förkunskaper krävs. Du kommer också få en god grund för att driva eget företag eller arbeta som bokbindare på bibliotek eller arkiv. Kursen är tvåårig och årskurs ett och två arbetar vi tillsammans i verkstaden. Efter andra året, eller motsvarande utbildning i hantverket, finns möjlighet att söka till ett tredje år, Historiska bokband/Gesällprovsförberedande.

För mer information om Bokbinderi , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Besök oss

Välkommen till Leksands folkhögskola för att se hur de jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontaktar du kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.

Ämnen vid Bokbinderi

År 1
Under ditt första år kommer du bland annat arbeta med inhängda och byggda klotband, skinnskärpning, häftmetoder och olika typer av lådor. Du kommer också arbeta med halvt skinnband i fransk teknik, luntbindning, välskt band, millimeterband, djupfalsade band och pappersdekorering. Dessutom får du lära dig göra eget handgjort papper och marmorering av papper som du sedan kan använda till dina böcker.

År 2
Andra året innebär fördjupning i bland annat skinnband i olika tekniker. Du kommer också att arbeta med förgyllning och restaurering. Dessutom har du fyra veckors praktik.

Vid flera tillfällen under din tid här kommer du åka på studiebesök och få undervisning eller föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Så ansöker du

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev. Tillsammans med skolans ansökningsblankett och övriga handlingar ska de vara skolan tillhanda senast den 15 april 2024 men du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats.

Examen & Intyg

Under utbildningen kommer du skaffa dig en god insikt i hantverket och blir utbildad till en tekniskt och konstnärligt skicklig handbokbindare. Du kommer också få en god grund för att driva eget företag eller arbeta som bokbindare på bibliotek eller arkiv.

Leksands folkhögskola Facebook

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande.

Internat
Du kan välja att bo i studentrum för 5 000 kr per månad eller studentlägenhet från 6 500 kr per månad. Då ingår frukost, lunch och fika, måndag – fredag.

Externat
Den som inte bor på internatet betalar en obligatorisk avgift för lunch och fika, som idag är 1 900 kr per månad.

Du betalar för ditt eget material.

Fortsatta studier

Möjlighet till fortsättningskurs på skolan "Historiska bokband/Gesällförberedande".

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Bokbinderi

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Leksands folkhögskola
Siljegårdsvägen 21
793 33 Leksand

Leksands folkhögskola

Ute på udden, vackert vid Siljans strand, ligger den här kreativa, dynamiska mötesplatsen med moderna utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap, detaljhandel, e-sport, personlig utveckling och kärnämnen. Boende, huvudbyggnaden med reception, klassrum, matsal och huset med alla verkstäder ligger...

Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights