
Om utbildningen
NPF hos barn och unga
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST, Tourettes och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.
Denna korta YH-utbildning ger dig kompetenser inom olika arbetssätt, metoder och bemötande gentemot barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med barn och unga inom förskola och/eller grundskola. För att vara behörig att ansöka till utbildningen ska du ha minst 1 års yrkeserfarenhet (med omfattning om minst 50%) från arbete inom förskola och/eller grundskola.
Du läser på distans och på 50-75% under 13 veckor så att du kan kombinera arbete med studier.
Fakta
Antal poäng: 50 YH-poäng
Utbildningens längd: 13 veckor
Studieform: Distans
Studietakt: Deltid, 50-75%
Kommande studiestart: September 2022. Inväntar besked från MYH.
Målet med utbildningen
Yh-utbildningen ger den studerande kunskaper om de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna ADHD, AST och Tourettes men även språkstörning, läs- och skrivsvårigheter, dyslexi och dyskalkyli samt dess konsekvenser i vardagen. Den studerande får även kunskaper inom 2E-begreppet (twice exceptional) vilket beskriver hur ett barn kan ha neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men som också har en särskild begåvning (hög IQ). Utbildningen ger kunskap om vikten om tidig identifiering, samt om olika diagnosers styrkor. Den studerande får även tillfälle att lära sig om de övrigt förekommande funktionsnedsättningarna, såsom de tysta så kallade osynliga introverta barnen och unga och även barn med hög känslighet,
Utbildningen ger dig
- Kunskaper om de neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna ADHD, AST och Tourette
- Kunskaper om språkstörning, läs- och skrivsvårigheter, dyslexi och dyskalkyli
- Kunskaper om konsekvenser i vardagen vid ovanstående funktionsnedsättningarna.
- Kunskaper om vikten av tidig identifiering samt om olika diagnosers styrkor
- Kunskaper om grunderna i tillämpad beteendeanalys och inlärningspsykologi
- Kunskaper om 2E: barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som också har en särskild begåvning, särskilt begåvade barn och unga och hur de skiljer sig från högbegåvade och högpresterande barn.
- Kunskaper om övrigt förekommande funktionsnedsättningar såsom de tysta s.k. osynliga introverta barnen och unga
- Kunskaper om barn och unga med hög känslighet och deras olika svårigheter, behov och styrkor.
Utbildningens upplägg
Inledande träff
Yh-utbildningen inleds med en introduktion där vi går igenom utbildningens mål samt övergripande utbildningsplanering. Vi går även igenom skolans rutiner, lärplattform och onlinemötesplattform som blir de huvudsakliga verktygen under studierna.
Distansstudier
Utbildningen bedrivs på distans med vissa schemalagda webbaserade träffar där den studerande ges tillfälle att omsätta kunskaper i nya sammanhang, att koppla samman teori och praktik samt att reflektera i grupp. Upplägget är anpassat för att underlätta för yrkesverksamma att kunna delta i undervisningen.
Lärare
KUI har anställda lärare som ansvarar för den övergripande undervisningen, utöver det har vi inbjudna föreläsare från arbetsliv och forskning som bidrar med kunskap och fördjupning utifrån sitt område.
Datorvana
Eftersom den största delen av utbildningen är webbaserad krävs datorvana. Du ska ha tillgång till en dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera.
Behörighet
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier
Särskilda förkunskaper
Du har minst 1 års yrkeserfarenhet med omfattning om minst 50% från arbete inom förskola och/eller grundskola. Du kan styrka din arbetserfarenhet med exempelvis ett tjänstgöringsintyg, arbetsgivarintyg eller ett skrivet intyg från arbetsgivaren. Det är viktigt att det framgår när du har jobbat, vilket omfattning samt med/som vad. Notera att arbetserfarenhet inte enbart kan styrkas av ett anställningsavtal.
Kostnad
Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad via CSN.
Ansökan
Ansökan görs via vårt antagningssystem yh-antagning.se. När du skickat in din ansökan så granskar vi den och behöver du komplettera något så kontaktar vi dig. Har du frågor gällande ansökan och antagning, kontakta oss på 019-10 00 80. Eftersom kursen går helt på distans spelar det ingen roll vilken ort du väljer.
Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser kommer ett urval göras bland samtliga behöriga sökande. Urvalsgrund är yrkeserfarenhet 1 år omfattning 50% motsvarar 1 urvalspoäng. 1 år omfattning 100% motsvarar 2 poäng.
KUI Yrkeshögskola
08-522 506 80
kui.se/yrkeshogskola
KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.
Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
KompetensUtvecklingsInstitutet
För att få mer information om utbildningen NPF hos barn och unga från KompetensUtvecklingsInstitutet, fyll i följande uppgifter: