YH-utbildning

Arborist

Hvilan Utbildning, i Kabbarp (+1 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

En tvåårig yrkeshögskoleutbildning för dig som vill arbeta med trädvård. Utbildningen syftar till att ge djupa kunskaper, färdigheter och en gedigen trädvårdskompetens.

Arboristutbildning

En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och får ett långt liv. Arborister bedömer behov av, planerar och genomför trädvårdsinsatser. De är också sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd från plantskola till planteringsplats, plantering, uppbindning, skötsel och vård.

Vad kan du jobba med?

Som arborist kan du arbeta med beskärning och fällning av träd. Som klättrande arborist är det viktigt att vara i god fysisk kondition, tycka om att arbeta utomhus under alla årstider och vara beredd på att arbeta på höga höjder.

I rådgivande/konsulterande arbetsuppdrag gör du inventeringar och riskbedömningar av större trädbestånd och enstaka träd i parker, kyrkogårdar och gatumiljö.

Arborister kan vara anställda i offentliga förvaltningar och företag inom trädgårdsskötsel. Du kan också starta eget företag och ha uppdrag åt privata kunder, företag eller förvaltningar.

Detta erbjuder Hvilan Utbildning dig 

Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 50 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Arborist
  • Trädvårdare
  • Parkförvaltare
  • Kyrkogårdsförman
  • Arbetsledare
  • Skogsvaktare
  • Driftschef, park och grönområden
För mer information om Arborist, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskaper som krävs är grundläggande behörighet samt särskild behörighet.

Utbildningen är fysiskt krävande och en god fysik är nödvändigt. 

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.

Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskild behörighet

Gymnasiekurserna

  • Fordon och redskap, eller motsvarande kunskaper förvärvade från exempelvis yrkeserfarenhet
  • Marken och växternas biologi, eller motsvarande kunskaper förvärvade från exempelvis yrkeserfarenhet
  • Växtkunskap 1,  eller motsvarande kunskaper förvärvade från exempelvis yrkeserfarenhet

Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen. Saknar du betyg i gymnasiekurserna Fordon och redskap, Marken och växternas biologi och Växtkunskap och/eller har motsvarande kunskaper förvärvade genom exempelvis yrkeserfarenhet måste du genomföra och bli godkänd på preparandutbildning för att bli behörig.

Har du examen från Naturbruksprogrammet inriktning trädgård eller motsvarande kompetens genom yrkesvux eller liknande grundläggande trädgårdsutbildning uppfyller du den särskilda behörigheten. Förutsättningen för behörigheten är dock att det går att tillse att ovanstående kurserna har avklarats med minst godkänt resultat.

Kunskaper i engelska, läsförståelse och matematik

Utbildningen kräver att man kan läsa litteratur samt forsknings- och försöksrapporter på svenska samt aktuell information och nya rön om trädvård, framför allt från International Society of Arboriculture men även från andra källor och som finns tillgängliga på engelska. Viss kurslitteratur är skriven på engelska, danska och norska. De teoretiska studierna kräver god läsförståelse och förmåga att uttrycka sig skriftligt.

I utbildningen förekommer matematiska beräkningar, bl a i kursen ekonomi och entreprenörskap, där förutsättningar för eget företagande gås igenom. Kursen tar upp ekonomiska beräkningar såsom kalkyler, offerter och ekonomiska värderingar av befintliga stadsträd.

Behörighetsgivande kurspaket - preparandutbildning

För att tillse att det finns möjlighet även för yrkesväxlare att bli behöriga kommer vi att erbjuda ett behörighetsgivande kurspaket, en sk. riktad preparandutbildning. Kurspaketet kommer att ges på distans och ger särskild behörighet för att söka våra Yh-utbildningar, däremot garanterar de inte en studieplats.

Anmälan

Anmälan till arboristutbildningen görs på anmälningsblankett som skickas till skolan.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen Arborist.

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. 

Reportage

Erik hittade perfekta mixen som arborist

Hvilan Utbildning

Med en bakgrund som konstvetare och arkitekturhistoriker och med klättring som fritidsintresse hittade Erik Jönsson från Dalby den perfekta mixen i sitt yrkesval. Han utbildade sig till arborist vid Hvilan Utbildning!

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Arborist

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Sveriges grönaste skola 

Hvilan Utbildning är en anrik skola som utbildat i skånska Kabbarp sedan 1868. Skolan har en lång tradition av gröna utbildningar och genom vår nästan 150-åriga historia har vi alltid utbildat med god kvalitet. På Hvilan är kunskap och kompetens i fokus samtidigt...

Läs mer om Hvilan Utbildning och visa alla utbildningar.

Highlights