Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

CNC- och Robottekniker

Hermods Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Lund
Klassrum
2 år
Heltid
Startdatum: 2022-12-05 - Lund
CNC- och Robottekniker

Om utbildningen

Studera till CNC- och Robottekniker på Hermods YH

En CNC-tekniker sköter datorstyrda maskiner för tillverkning av olika detaljer inom industrin. Det kan till exempel vara att ta fram fordonsdelar i metall eller hårdvara i plast genom att svarva, fräsa, svetsa eller borra. Det är ett precisionsarbete där maskinerna ställs in på millimetern tack vara programmering och 3D-modellering. 

Som CNC-tekniker är maskinen ditt ansvar att ställa in, hantera och i vissa fall reparera. Industrigolvet är din arbetsplats, men datorn ditt främsta arbetsverktyg. Via den ställer du in och styr maskiner i tillverkningen. 

Yrket passar dig som är noggrann, tekniskt lagd och som vill ha en karriär inom den svenska industrin. Kanske arbetar du idag som CNC-montör eller tekniker, men är redo för mer avancerade arbetsuppgifter. Kanske kommer du direkt från ett tekniskt gymnasium eller för den delen bygg- och anläggning, fordons- eller svetsindustri eller arbetat med el och energi. Genom att programmera maskiner kan både pengar sparas, människors välmående och miljön bli bättre.

För mer information om CNC- och Robottekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Hermods Yrkeshögskola?

Praktik/LIA

9/10 får jobb efter genomförd utbildning

Bra kontakter med näringsliv

Upplägg

Denna utbildning bedrivs i klassrum

Denna utbildning bedrivs i klassrum. Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier. Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

En tredjedel av utbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden.

Gör din LIA utomlands

Som studerande på Hermods Yrkeshögskola har du en unik möjlighet att göra en del eller hela din LIA-period i en annan stad i Europa. Vi ger dig all hjälp och stöd du behöver inför, under och efter din LIA utomlands. Som studerande får du ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehåll under hela perioden. Du bestämmer själv om du vill hitta en LIA-plats utomlands på egen hand eller om du vill att Hermods hjälper dig med kontakterna. Vi samarbetar med flera partnerorganisationer runt om i Europa.

Kursplan

Kurser 

 • Branschenlig matematik, 30 yhp
 • Avancerad CNC-teknik, 35 yhp
 • Examensarbete, 30 yhp
 • Kvalité- och produktionsutveckling, 20 yhp
 • LIA, 60 yhp
 • LIA, 60 yhp
 • Material- och verktygslära, 30 yhp
 • Programmering/teknik CAD/CAM, 30 yhp
 • Ritning och ritningsläsning, 30 yhp
 • Robotik, 35 yhp
 • Specialiserad CNC-teknik, 20 yhp
 • Teknik engelska, 25 yhp

Behörighet

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:

 • Matematik 2

Saknar du kursen ovan kan du läsa in denna hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.

Efter utbildningen

Vår utbildning leder till kunskap och kompetens för att: 

- utföra skärteknisk produktionsutveckling på en specialiserad, och till viss del, avancerad nivå 

- arbeta med ritningsläsning 

- arbeta med och i CAD/CAM 

- obehindrat hantera olika metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion 

- självständigt utvärdera, avgöra och föreslå lämpligt material vid ytbehandling/värmebehandling, arbeta i enlighet med gällande säkerhetsföreskrifter 

- arbeta med automatiserad produktion 

Målet är att den studerande ska få specialiserade kunskaper om robotteknikens användningsområden och dess betydelse för utveckling av olika tillverkningssystem för automatiserad produktion. Den studerande ska förses med färdighet och kompetenser att självständigt kunna skriva i olika robotprogram samt kunna tillämpa programfunktioner/instruktioner, såsom relativa positioner, sök- och villkorsinstruktioner. 

En CNC-tekniker arbetar med automatiserad produktion och ska kunna programmera CNC-maskiner utefter ett antal parametrar. Att kunna arbeta med robotik blir av största vikt. 

Hermods Yrkeshögskola

Börja, förändra eller utveckla ditt yrkesliv hos oss!

På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första jobb, vill byta jobb eller vill utvecklas...


Läs mer om Hermods Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: CNC- och Robottekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Hermods Yrkeshögskola

Tomtebodavägen 3B
161 75 Solna


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen CNC- och Robottekniker från Hermods Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Vill du ta del av externa erbjudanden?