Visa studentum.se som: Mobil

Byggnadsingenjör- BIM/CAD

Hermods Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
2 år
Heltid
Byggnadsingenjör- BIM/CAD

Om utbildningen

Studera till Byggnadsingenjör på Hermods YH

Vill du arbeta med att visualisera byggprojekt genom den senaste tekniken inom byggbranschen?

Vill du arbeta med att visualisera byggprojekt genom den senaste tekniken inom byggbranschen? Som projektör med specialistkunskap inom BIM och CAD skapar du 3D-ritningar och modeller i virtuell miljö som visualiserar och samordnar information om bygget och byggprocessen. I den virtuella modellen kan du bland annat visualisera tidsplan, kostnadsestimering och montageplan samt skapa simuleringar och söka information. 

Utbildningen är en byggnadsingenjörsutbildning där du även lär dig BIM och CAD, något som starkt efterfrågas idag. Denna utbildning passar dig som vill kombinera byggproduktion, arkitektur och teknik. BIM (Byggnadsinformationsmodellering) och CAD (datorstödd konstruktion) är en ny och modern arbetsmetod som håller på att förändra hela byggsektorn. BIM och CAD innebär ett mer tekniskt och datadrivet arbetssätt som förenklar och underlättar hela byggprocessen. Trots att man länge arbetat med BIM och CAD inom branschen, så är det en stor brist på medarbetare med just denna kompetens. 

”För att möta bostadsbristen satsar nu regeringen på ett ökat bostadsbyggande samt omfattande renovering I bland annat miljonprogramsområden, detta som ett led att bidra till t ex energieffektivisering. Upprustningen kommer att skapa fler arbetstillfällen. Kompetensbristen anses vara den största bristen för ett ökat byggande. I takt med en ökad byggprocess blir planering och visualisering av processen allt avgörande. Med en bredare användning av BIM som verktyg samt CAD som digitalt baserad design av tekniska ritningar kan fler verksamheter/företag växa I den takt som är nödvändig för att nå satta bostadsmål.”, berättar Mattias/ kursutvecklare på Hermods YH. Vi ställde fler frågor till honom: 

- Berätta gärna varför det är bra att kunna BIM/Cad, jämfört med en traditionell byggnadsingenjör? 

”Det är ett modernt och hållbart arbetssätt. BIM anses har förändrat byggsektorn och genom detta relativt nya arbetssätt kan en digital modell av en byggprocess produceras. Således underlättas arbetet med lönsamhetsberäkningar och ex. klimatpåverkan. Flera statliga organ har nu krav på att byggprocesser är BIM-anpassade vid upphandlingar vilket är något privata aktörer också strävar efter. Fler verksamheter kräver en byggprojektör med kompetens inom BIM. Att hantera ett jämnt informationsflöde med hjälp av digitala ritningsverktyg gör att kompetens inom CAD värdesätts. En ökad digitaliseringsförståelse ger underlag för fler kostnadseffektiva, samverkansbaserade, hållbarhetsrelaterade och organisatoriskt utvecklande byggprocesser.” 

- Vem är man idag? Vad kommer man tycka om med sitt nya jobb senare? 

”Att man besitter ny, fräsch, modern och hållbar kompetens. Kanske är man först på företaget med att kunna använda BIM. Inte alla företag är där ännu. Du kommer att vara bland de första på marknaden. Du har säkert gått en teknisk linje eller arbetar inom bygg och /eller industri idag.” 

För mer information om Byggnadsingenjör- BIM/CAD, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Hermods Yrkeshögskola?

Praktik/LIA

9/10 får jobb efter genomförd utbildning

Bra kontakter med näringsliv

Upplägg

Studera i klassrum i Göteborg 

Denna utbildning bedrivs i klassrum i Göteborg. Två till tre dagar i veckan är det schemalagda lektioner och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbeten. Undervisningen består bland annat av föreläsningar, fallstudier, projektarbeten och egenstudier.

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats.

En tredjedel av utbildningen gör du ute på en arbetsplats

Utbildningen innehåller två LIA-perioder där du får praktisera dina teoretiska kunskaper ute på en arbetsplats. Många ser LIA-perioden som den största fördelen med YH-utbildning då du får arbetslivserfarenhet och får in en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden. 

Gör din LIA utomlands

Som studerande på Hermods Yrkeshögskola har du en unik möjlighet att göra en del eller hela din LIA-period i en annan stad i Europa. Vi ger dig all hjälp och stöd du behöver inför, under och efter din LIA utomlands. Som studerande får du ekonomiskt stöd för resa, boende och uppehåll under hela perioden. Du bestämmer själv om du vill hitta en LIA-plats utomlands på egen hand eller om du vill att Hermods hjälper dig med kontakterna. Vi samarbetar med flera partnerorganisationer runt om i Europa.

Kursplan

Kurser 

 • BIM, 45 yhp
 • Branschenlig matematik, 30 yhp
 • Byggprocess och byggteknik med fokus på hållbart byggande, 45 yhp
 • CAD, 45 yhp
 • Examensarbete, 25 yhp
 • Husbyggnadsteknik, 30 yhp
 • LIA 1, 70 yhp
 • LIA 2, 80 yhp
 • Projektledning och kommunikation, 30 yhp

Behörighet

För att bli antagen till denna utbildning krävs Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt följande förkunskaper eller motsvarande:

 • Engelska 6
 • Matematik 2

Saknar du någon av kurserna ovan kan du läsa in dessa hos oss på distans inför utbildningen via en så kallad preparandkurs. Preparandkursen är avgiftsfri och du läser den online i din egen takt under några veckor. Läs mer om våra preparandkurser här.

Hermods Yrkeshögskola

Börja, förändra eller utveckla ditt yrkesliv hos oss!

På Hermods vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar och yrkesmål oavsett var du befinner dig i livet. Hermods Yrkeshögskola är alternativet för dig som är på jakt efter ditt första jobb, vill byta jobb eller vill utvecklas...


Läs mer om Hermods Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Byggnadsingenjör- BIM/CAD

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Hermods Yrkeshögskola

Tomtebodavägen 3B
161 75 Solna


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Byggnadsingenjör- BIM/CAD från Hermods Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Vill du ta del av externa erbjudanden?