Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i mänskliga rättigheter

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 2024-04-15

Om utbildningen

Masterprogrammet i mänskliga rättigheter är en tvärvetenskaplig utbildning som fokuserar på införandet av mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbete. Du lär dig om mänskliga rättigheters roll i dagens värld utifrån politiska, etiska och juridiska perspektiv, och om mänskliga rättigheters framväxt, dess rättsliga system, strukturer och aktörer. Praktik ingår i programmet och efter din utbildning kan du arbeta med mänskliga rättigheter i kommunala, regionala eller statliga internationella och regionala organ som exempelvis FN och EU.

Om utbildningen

Arbete med mänskliga rättigheter (MR) pågår överallt i samhället och efterfrågan på MR-kunskaper finns i kommunala, regionala och statliga verksamheter. Människorättsexperter efterfrågas i internationella och regionala organisationer som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också för arbete i frivilligorganisationer och från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet.

Masterprogrammet i mänskliga rättigheter är en tvärvetenskaplig utbildning som fokuserar på införandet av mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbete. Att vara en tvärvetenskaplig utbildning innebär att du kombinerar olika perspektiv när du studerar mänskliga rättigheter. 

Programmet tar upp mänskliga rättigheters roll i dagens värld utifrån politiska, etiska och juridiska perspektiv och du lär dig om mänskliga rättigheters framväxt, dess rättsliga system, strukturer och aktörer. Du lär dig också om hur mänskliga rättigheter påverkas av globaliseringen och olika kulturella värdesystem. 

Programmet vänder sig till dig som har en grundexamen inom humaniora, samhälls- eller utbildningsvetenskap och vill ha en specialisering i huvudområdet i mänskliga rättigheter. Utbildningen är utformad för att förbereda dig för både yrkesverksamhet och akademisk forskning inom MR-området och ges på helfartstudier under två år.

Under termin ett och två läser du fyra obligatoriska kurser som både tar upp aktuella MR-frågor och behandlar teori och metod. Under termin tre finns möjlighet att skapa en egen profil på din masterexamen genom fritt val av kurser, bland annat kan du göra praktik i Sverige eller utomlands. Programmet avslutas med ett examensarbete under termin fyra, där du ges stor frihet att välja uppsatsämne och förlägga uppsatsarbetet utomlands genom Minor Field Studies (MFS) eller fältarbete på egen hand.

Efter avslutat program kan du ansöka om en Filosofie masterexamen med huvudområdet mänskliga rättigheter/Degree of Master of Science (120 credits) with a major in Human Rights).

Efter studierna

Människorättsexpertens arbetsmarknad är bred eftersom arbete med MR sker överallt i samhället. Efter din utbildning kan du arbeta i kommunala, regionala eller statliga internationella och regionala organ som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också i många olika frivilligorganisationer och allt mer från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet. Studenter som har läst programmet arbetar idag bland annat som: 

  • Demokratiutvecklare i Uddevalla kommun
  • Koordinator för freds- och människorättsövervakning för Kristna fredsrörelsen i Guatemala
  • Projektansvarig för förortssatsningar för Rädda Barnen i Göteborg
  • Utredare för Myndigheten för delaktighet
  • Reports Officer på World Food Programme i Zimbabwe

Så ansöker du

Kandidatexamen med minst 30 hp i ett samhällsvetenskapligt ämne eller motsvarande kunskaper relevanta för huvudområdet mänskliga rättigheter. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Examen & Intyg

Masterexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights