YH-utbildning

Entreprenadingenjör

Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-24
Utbildningsform
Klassrum
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-24
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

entreprenadingenjör

Utbilda dig till entreprenadingenjör inom bygg- och anläggningsbranschen

Vill du utveckla ditt affärstänk och din förmåga att kommunicera och driva projekt? Gillar du dessutom att planera. Vill du ha många bollar i luften och och arbeta i bygg- och anläggningsbranschen? Då ska du absolut utbilda dig till Entreprenadingenjör som starkt efterfrågas av branschen.

Arbetet som entreprenadingenjör

Genom denna utbildning skapar du förutsättningarna till en yrkesroll som ger både spännande och varierande arbetsuppgifter. Du får en nyckelroll i byggprocessen och är den som i nära samarbete med ledande personal, så som projektchef och platschef, planerar och samordnar bygg- eller anläggningsprojekt med avseende på tid, material, ekonomi och inköp. Som entreprenadingenjör sitter du ofta med på bygg- och ekonomimöten.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om bland annat hur byggprocessen i samhället fungerar från plan till förvaltning. Du har kunskaper i entreprenadjuridik och om vilka riktlinjer och regelverk som styr inköp och leveranser. Du har färdigheter i att ta fram underlag för kalkylering, inköp och budgetuppföljning. Du har även fått färdigheter i att kunna effektivisera inköp och leveranser av varor och tjänster. Utbildningen ger kompetenser för att ur ett ekonomiskt perspektiv kunna följa upphandlingar och byggprocessen. Du får även kompetenser för att kunna hantera IT-verktyg för kalkyl, inköp och planering.

Som Entreprenadingenjör kommer du att ha täta kontakter med olika aktörer och bör därför känna att du är en öppen person som har lätt för att samarbeta och möta andra människor. Du ska också  ha en vilja att att utveckla din kommunikation både muntligt och skriftligt, vilket är viktigt i yrkesrollen. Detta på grund av att man som Entreprenadingenjör hanterar och levererar en mängd dokumentation gällande planering och uppföljning.

Vill du jobba med kvalificerade och varierade arbetsuppgifter inom bygg- och anläggningsbranschen är detta utbildningen som ger dig både bred och rätt kompetens. Innehållet är framtaget i dialog med bygg- och anläggningsföretag i regionen. I ledningsgruppen för utbildningen sitter det företag som representeras av personer med mycket hög kompetens och som är väl insatta i branschens behov av Entreprenadingenjörer och vilka krav som ställs på yrkesrollen.

Plugga med bostadsgaranti i Norrköping

Studentbo har bostadsgaranti för dig som bor lite längre bort från Norrköping. Det innebär att du tryggt och enkelt kan tacka Ja när du blir erbjuden studieplats.

I samarbete med

För mer information om Entreprenadingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

 • Klassrum
 • Norrköping
 • Sista ansökan: 2024-06-24

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden i Östergötland och även övriga Sverige är fortsatt god för utbildade Entreprenadingenjörer. Utbildningen ger en bra grund för fortsatt utveckling och ger dig stora möjligheter att välja karriärväg inom i stort sett hela bygg- och anläggningsbranschen. 

Lärande i arbete (LIA)

90% får jobb efter genomförd utbildning

Behov på

arbetsmarknaden

CSN-berättigad

Behörighet

Godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt kurser enligt nedan.

Särskilda förkunskaper:
Minst betyget E/G/3 eller motsvarande i följande kurser:

- Matematik 2a, 100p
- Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2, 100p 

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Du kanske saknar något betyg/intyg men kan då söka via fri prövning. Då tar vi hänsyn till din reella kompetens. Skicka i sådant fall med ett cv och personligt brev i din ansökan. I personliga brevet förklarar du hur du tror dig kunna klara av/ tillgodogöra dig utbildningen.

Även om du inte uppfyller kraven på gymnasieexamen eller motsvarande så rekommenderar vi alltid att du söker till utbildningen i alla fall.

Kursinnehåll

Utbildningen är bred och omfattar:

 • Affärsjuridik - med inriktning inköp, bygg och anläggning, 20Yhp
 • Affärsmannaskap, förhandling och kommunikation, 20Yhp
 • Byggarbetsmiljösamordning, 15Yhp
 • Bygglogistik och dess miljöbelastning, 20Yhp
 • Byggprocessen och byggmateriallära, 20Yhp
 • Digitala verktyg, 20Yhp
 • Entreprenadjuridik och entreprenadupphandling, 30Yhp
 • Examensarbete, 30Yhp
 • Hållbart byggande, miljölagstiftning och kvalité, 20Yhp
 • Inköpsfunktioner och inköpsprocesser, 15Yhp
 • Kalkyl och anbud, 20Yhp
 • Konstruktion och ritningslära, 20Yhp
 • Ledarskap och gruppdynamik, 15Yhp
 • LIA 1, 65Yhp
 • LIA 2, 65Yhp
 • Mark och anläggning, 20Yhp

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel, csn.se.

Varför välja ESBS

Du studerar 2-3 dagar i veckan på skolan

Du studerar två år på heltid och det ger dig en yrkeshögskoleexamen, 415 yh-poäng. Undervisningen sker på plats i Norrköping med inslag på Teams. Vi har som mål att koncetrera undervisningen till 2,5 dagar i veckan. Den övriga tiden studerar du på egen hand och jobbar med bl.a. inlämningsuppgifter, grupparbeten och läser kurslitteratur. Utbildningen berättigar till studiemedel.

Lärande i Arbete (LIA) 

Mer än 30 procent (26 veckor) av utbildningstiden kommer du att genomföra hos ett företag genom LIA-kurserna. Det betyder att du får möjlighet att praktiskt bygga vidare på dina teoretiska kunskaper och färdigheter som du får under studietiden. Under den handledarledda praktiken lägger du grunden för att klara av entreprenadingenjörens vardagliga arbetsuppgifter. Genom praktiken får du också tillfälle att skapa viktiga kontakter för möjlig framtida anställning. (Statistik visar att drygt 50% får jobb via sin praktikplats.)

När du gör LIA så är du på heltid på företaget. Utbildningen är framtagen i samarbete med det anställande näringslivet som på olika sätt engagerar sig kring utbildning bl a vad gäller kursinnehåll och LIA.

Du som studerande söker din LIA-plats själv vilket går till på samma sätt som du söker ett arbete. Du måste vara beredd på att kunna pendla en viss sträcka till din LIA-plats. Resor och extrakostnader som till exempelvis boende bekostar du själv. Bor du normalt inte i Norrköping så kan du göra din LIA på din hemort. 

Reportage

Vad gör en entreprenadingenjör?

East Sweden Business School

Att hitta ett yrke som både uppfyllde drömmarna och intressena var viktiga för Elizabeta. 2 år senare upplever hon att utbildningen till entreprenadingenjör tickar alla boxar.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Entreprenadingenjör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Emil Jonsson
23 maj 2024
Utbildning på riktigt

Som en erfaren yrkesverksam inom byggbranschen har jag tagit del av många utbildningar men också flertalet universitet men få som når upp till den höga standard lärare och ledni...

Visa mer
East Sweden Business School
Tullhusgatan 11
602 28 Norrköping

East Sweden Business School 

East Sweden Business School (ESBS) grundat 2013 är Norrköpings största aktör när det gäller yrkeshögskoleutbildningar inom samhällsbygg och energi/processteknik. Vår verksamhet utgörs till stor del av två-åriga yrkeshögskoleutbildning men vi bedriver även korta utbildningar. ESBS verksamhetsvision är att bidra med kompetens...

Läs mer om East Sweden Business School och visa alla utbildningar.

Highlights