Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans, Göteborg, Malmö, Stockholm
2 år
Deltid
138 000 SEK inkl. moms
Kommande starter
Stockholm Sista ansökan
2023-02-10 
Snarast
2023-09-22 
Göteborg
2023-09-15 
Malmö
2024-01-16 
psykoterapi

Om utbildningen

Utbildningen heter "Grundläggande utbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning" men i dagligt tal säger vi "KBT steg 1". Bergströms KBT utbildning är auktoriserad av sfKBT. 

En grundutbildning i KBT kompletterar många andra yrken! Kognitiva förhållningssätt och kognitiva metoder vinner mark överallt. Snart förväntas all personal som arbetar inom vård, behandling och skola, ja i princip alla som arbetar nära andra människor, ha en grundutbildning i kognitiv terapi oavsett annan utbildning.

En sådan utbildning kallades för “steg 1 utbildning” och var exklusiv och få personer var före år 2000 grundutbildade i KBT. Utbildning i grundläggande psykoterapi med inriktning KBT är som sagt meriterande för många yrken framför allt inom vård och behandling och intresset ökar även inom psyko­socialt arbete, HR-/personalområdet, rehabiliterare, pedagoger, anställda inom ideella sektorn.

Bergströms har lång erfarenhet som utbildningsanordnare. Vi är ingen stor institution utan har små utbildningsgrupper, liten administration och värnar om goda personliga kontakter både inom medarbetargruppen och med våra elever. 

Utbildningen uppfyller de krav som finns för grundläggande utbildningar i psykoterapi med syfte att förbereda eleverna att kunna söka sig till legitimationsgrundad påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Det innebär bl a att alla medarbetare är välutbildade med erfarenhet från terapi och utbildning samt att flertalet lärare är legitimerade psykoterapeuter med lång arbetserfarenhet. Handledar­na för utbildningspatientarbetet har rätt utbildning för att handleda och undervisa i psykoterapi med inriktning KBT. Examinatorn och uppsatshandledaren har doktorerat.

För mer information om KBT steg 1, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Bergströms Kunskapsföretag AB?

Eftertraktad utbildning

Kombinera arbete med studier

Auktoriserat utbildningsföretag

Kursinnehåll

Med en intresseanmälan kan du ställa dina frågor direkt till oss, se ovan!

Ansökan tar vi emot löpande, gärna ett år i förväg och helst fyra månader innan start! Restplatser kan finnas så hör av dig även om det är nära utbildningsstart!

Ansökan kan göras på Bergströms hemsida eller i mejl till maria.b (@) bergstroms.org. Inkludera följande
• Vad du heter, hur vi når dig på telefon, mejl och postadress
• Vad du gör idag, vad du gjort tidigare, t ex utbildningar, arbeten, erfarenheter
• Övrigt, som t ex intressen, fritidssysslor, familj, eller något du tycker vi bör veta om dig
• I princip vill vi veta ”vem du är” - detaljer behövs inte men vi vill få en uppfattning om dig oavsett vad du gjort tidigare
• Varför du vill gå Bergströms KBT-utbildning och/eller hur du hoppas ha nytta av den? Det är viktigt!
• Uppge gärna om du gått egenterapi och ev orienteringskurs i KBT samt i så fall när och var

Studietakt

Studietakten är utformad för att kunna kombineras med heltidsarbete.

Utbildningen motsvarar 45 högskolepoäng under fyra terminer. Det innebär deltidsstudier på knappt halvtid, 12-15 tim/vecka, motsvarar ca 11,25 hp per termin.

• Fyra terminer, totalt 46 utbildningsdagar, uppdelat på 240 timmar teori och 128 timmar handledning.

• Termin 1 och 2 omfattar huvudsakligen teoriundervisning.

• Termin 3 och 4 avser huvudsakligen handledning på utbildningspatienter, normalt två personer (en per termin), som eleven ordnar själv. Utbildningspatienterna ska godkännas av handledaren innan terapin påbörjas.

• Teori, metodik och övningar varvas under teoridagarna.

• Inläsnings- och hemuppgifter mellan utbildningsdagarna.

• I Göteborg och Stockholm ligger utbildnings- och handledningsdagarna på fredagar-lördagar, 6 dubbeldagar per termin.

• I Malmö ligger utbildnings- och handledningsdagarna på vardagar. De som startar i januari 2023 har 12 tisdagar per termin. De som startar i januari 2024 har 12 onsdagar per termin.

Kursupplägg

Vi tar upp psykoterapins grunder och historia men har fokus på modern nutida KBT. Anknytnings­teorin kopplad till senare neuropsykologisk forskning är central i kursen som förklaringsmodell till stress, relationsproblem och annan psykopatologi. Vissa delar av den s k tredje vågens beteende­terapi, som mindfulnessbaserad kognitiv terapi och compassionfokuserad terapi presenteras.

Utbildningen innehåller fem delkurser.
Delkurs 1: Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT (18 hp)
Delkurs 2: Psykopatologi och diagnostik (7,5 hp)
Delkurs 3: Psykoterapi med handledning (9 hp)
Delkurs 4: Vetenskapsteori, forsknings- och utvärderingsmetodik samt eget arbete (7,5 hp)
Delkurs 5: Etik, lagstiftning och journalföring (3 hp)

Så ansöker du

Utbildningen är en fortbildning för t ex socionomer, sjuksköterskor, psykologer, präster, diakoner, pedagoger, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, behandlingspedagoger, behand­lingsassistenter. Även andra inom vård, behandling, pedagogik, HR, religiösa organisationer m fl uppskattar utbildningen som vidareutbildning.

Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av grunderna i modern kognitiv och bete­endeinriktad behandling samt som vill lära dig använda sådana behandlingsmetoder.

Du ska vilja och kunna ta till dig fördjupade kunskaper om psykoterapeutiska metoder, speciellt om KBT. Allt i syfte att stödja människor till ett bra och fungerande liv. Du bör ha högskolebehörighet och arbeta i ett människovårdande yrke på minst halvtid samt ha möjlighet att arbeta med en utbildnings­patient i psykoterapeutiska samtal under termin 3 och 4.

Vi bedömer varje sökande individuellt för sin lämplighet för utbildningen och yrket.

Examen & Intyg

På utbildningsbeviset står ”Genomgått grundläggande utbildning i psykoterapi med kognitiv beteende­terapeutisk inriktning”, motsvarande 45 hp. Många kallar sig KBT-terapeut efter genomförd utbildning.

Kostnader

138 000 kr (fyra terminer á 34 500 kr) inklusive moms.

Så snart du antagits till utbildningen faktureras 6 900 kr. Din plats är säkrad för dig då du tecknat på avtalet och betalat antagnings­avgiften.

Resterande utbildningsavgift, 131 100 kr, faktureras i enlighet med det undertecknade utbildningsavtalet. Delbetalning per termin eller per månad är vanligast.

Litteratur tillkommer motsvarande omkring 12 000 kr. Litteratur bör köpas successivt, eftersom vi ibland byter böcker. Utbildnings-PM ingår i utbildningsavgiften.

Fortsatta studier

Möjlighet till titeln legitimerad psykoterapeut

Efter KBT steg 1 arbetar man med psykoterapeutiska samtal, men kan inte kalla sig psykoterapeut. Meningen är att man som KBT-terapeut har en legitimerad psykoterapeut som handledare eftersom man inte själv har påbyggnadsutbildningen i psykoterapi.

Många KBT-terapeuter väljer att efter några år fortsätta studierna och då gå en legitimationsgrundad påbyggnadsutbildning i psykoterapi för att erhålla legitimation som psykoterapeut. Bergströms ger idag inte sådan påbyggnadsutbildning.

Bergströms Kunskapsföretag AB

Bergströms Kunskapsföretag AB

Arbeta parallellt med studierna! Vill du bli KBT-terapeut, A-terapeut, Anhörigterapeut eller Tolvstegsbehandlare? Tre av utbildningarna är på distans! Det gäller A-terapeut, Anhörigterapeut och Tolvstegsbehandlare. Du studerar i din egen takt genom kursbrev på mail och några få fysiska träffar (hybrid). Upplägget är två-tre veckor...


Läs mer om Bergströms Kunskapsföretag AB och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: KBT steg 1

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Bergströms Kunskapsföretag AB

Domherregatan 27
235 37 Vellinge

Tel: 086424288
Mobil 0705538435
www.bergstroms.se


Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Sofie Westberg
Jag är väldigt nöjd med utbildningen, kunniga och engagerade lärare, bra upplägg, fantastiska kurskamrater. Lagom studietempo, ganska mycket kurslitteratur vilket tog tid men lönar sig i slutändan. Inte bara gjorde denna utbildning mig till terapeut, den fick mig också att växa och utvecklas som människa något enormt. Rekommenderas varmt!
Marcus
Mycket bra
Mikael Henkelman Music&Mind
Lite struligt i organisationen då jag gick, men det lär de fått ordning på tills nu antar jag. Men bra föreläsare och mycket hjälpsamma verktyg som jag haft stor nytta av i mitt arbete som terapeut i primärvården. Om du ska läsa steg-1 på Bergströms är det bra om du tycker om att läsa kurslitteratur, för det är en hel del. Jag tyckte om det efte...
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(4,7)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,8)
Baseras på 14 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen KBT steg 1 från Bergströms Kunskapsföretag AB, fyll i följande uppgifter: