23 mar 2023

Studierna i Australien ledde till jobb – på universitetet!

Anna pluggade på Edith Cowan University (ECU) i Perth och fick efter sin examen anställning på samma skola. Hon delar med sig om varför hon valde just Perth och ECU, samt hur det är att jobba med marknadsföring och event i Australien.

Namn: Anna

Utbildning: Bachelor of Commerce, double majoring in Marketing and Management på Edith Cowan University (ECU)

Yrke: Marketing Assistant for School of Business and Law på ECU

Hur kommer det sig att du valde att studera i Australien?

Ända sedan jag var liten och läste om Uluru (Ayers Rock) i min engelskabok i 3an har jag varit fascinerad av Australien, så valet var lätt – det var dit jag ville.

Jag föll direkt för Perth och Western Australia, och kunde inte förstå hur i princip ingen hade pratat om den här delen av Australien! Så jag stannade, men kände efter ett år av barjobb att det var dags att skaffa mig en riktig utbildning, satsa på karriären och en framtid i Australien. Jag hade dock ingen aning om vad jag ville plugga, men kände att något brett med ekonomi och management kändes intressant. Eftersom jag inte visste hur ansökningsprocessen gick till för ett universitet i Australien tog jag kontakt med Blueberry för att få hjälp. Jag hade hört från kollegor att Edith Cowan University (ECU) har bra stöd för internationella studenter, prisvärda kurser och stort campus. Så det blev en Bachelor of Commerce, double majoring in Marketing and Management.

Vad arbetar du med idag?

Jag hade turen att börja jobba extra som Marketing Assistant for School of Business and Law på samma fakultet som jag studerade på under mitt sista år på universitetet. Detta ledde senare till en heltidstjänst som Events and Marketing Officer efter min examen.

Hur gick du tillväga för att få din nuvarande tjänst?

Tack vare att jag hade höga studieresultat blev jag inbjuden till en frukost med ECU’s Vice-Chancellor, och blev placerad vid ett bord med School of Business and Law’s Executive Dean. Vi började prata – och på den vägen fick jag ett erbjudande att börja som Marketing Assistant.

Vad är det roligaste med ditt jobb på Edith Cowan University?

Det roligaste med mitt jobb på ECU är att få jobba mellan avdelningar och att det finns enorma utvecklingsmöjligheter. Jag får jobba med annorlunda projekt inom både marknadsföring och event, vilka är mina huvudområden, och jag får mycket fria händer eftersom att min roll är helt ny.

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier som du tagit med dig ut i arbetslivet?

Utöver det uppenbara med en bred och aktuell utbildning inom det området jag är intresserad av, skulle jag säga att deras work-integrated-learning har varit det viktigaste. Det är i princip detsamma som praktik under en termin (10-15h/vecka) inom ett företag och i en roll relaterat till det man pluggar. Där fick jag verkligen ovärderliga chanser att sätta det jag lärt mig på prov i praktiken. Men jag fick även soft skills och lärde mig hur den australienska jobbplatsen fungerar, något som är otroligt viktigt för att känna sig bekväm med att bygga arbetsrelationer och bli en del av en organisation. 

Vilka är dina bästa råd till en befintlig eller blivande student?

Mina bästa råd är att försöka se och göra så mycket som möjligt på loven och helgerna och verkligen utmana dig själv i sociala situationer, trots att du kanske inte är helt bekväm med engelskan i början. Även om det känns tryggt att söka sig till nordiska vänner i början, vilket man självklart också ska om man känner för det, öppnar universitetet upp för enorma möjligheter att lära känna människor från hela världen och att komma in i det australiensiska samhället och kulturen på riktigt. Det är där möjligheterna finns och gör att du får en rikare upplevelse, det är i alla fall så jag har upplevt det! 

Intresserad av studier i Australien? 

Senast uppdaterad: 23 mar 2023
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle är en modern högskola som arbetar mycket för att du som student ska trivas. Studentum har talat med skolan för att höra hur de arbetar och vad som skiljer dem ifrån andra universitet och högskolor!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-04

Plugga i Asien – en dröm för studentbudgeten

Asien har mycket att erbjuda, inte minst när det kommer till utlandsstudier. Här kan du hitta riktigt prisvärda alternativ och få ut det mesta av både din budget och din utlandsupplevelse!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-10

Här finns jobben 2026

Vilket yrke ska du satsa på att utbilda dig inom? Arbetsförmedlingen släppte nyligen en prognos över tillgängligheten på jobb 2026. Här listar vi några av de yrken som har hög efterfrågan och liten konkurrens så att du har koll på vad som ger bäst möjligheter till jobb. 

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀