Jonas studietid i USA gav insikt för hans framtida yrkesval

Jonas pluggade till ämneslärare på Linköpings Universitet och valde att läsa sin tredje termin engelska på California State University Long Beach (CSULB) i USA. Här delar han med sig av sina viktigaste lärdomar, lokala tips och vad han arbetar med idag.

Jonas pluggade till ämneslärare på Linköpings Universitet och valde att läsa sin tredje termin engelska på California State University Long Beach (CSULB) i USA. Här delar han med sig av sina viktigaste lärdomar, lokala tips och vad han arbetar med idag. 

Namn: Jonas Rentner

Skola: California State University Long Beach (CSULB)

Utbildning: Ämneslärare

Yrke: Universitetsadjunkt på Linköpings Universitet

Vad arbetar du med idag?

Efter mitt halvår i USA läste jag klart mitt program och tog examen 2021. Därefter fick jag jobb som universitetsadjunkt på Linköpings Universitet, där jag nu har jobbat i ett och ett halvt år. Mina erfarenheter av att leva i en engelskspråkig miljö gjorde att jag verkligen ville göra det till mitt arbete, och idag jobbar jag nästan uteslutande med att undervisa och föreläsa om det engelska språket. Att studera och leva i USA gjorde också att jag utvecklades språkligt och det har jag stor hjälp av idag.  

Vilka är de viktigaste lärdomarna som du fått från dina utlandsstudier?

För mig var studietiden i USA viktig för att få uppleva något annat än den svenska kulturen. Det är något alldeles särskilt att uppleva ett amerikanskt campus, med den kultur och den tillhörighet som det medför. Dessutom existerar man ju inte bara som student när man är på utbyte. Man tar också del av kulturen i övrigt och bara en så enkel sak som att handla mat eller att gå och klippa sig blir en helt annan upplevelse när det är i en annan kulturell kontext man gör det.  

Hur bodde du under din studietid? 

Under mitt halvår i USA bodde jag i Long Beach, närmare bestämt i Belmont Shore, ett otroligt härligt område med restauranger, barer och butiker längs en promenadvänlig gata. Jag bodde tillsammans med min sambo som också studerade på CSULB, och tack vare det var det också enklare för oss att hitta en egen lägenhet i stället för att bo i ett kollektiv eller dela lägenhet med andra. Som student åkte man också gratis buss i hela Long Beach, vilket var väldigt smidigt. Tack vare det skaffade vi aldrig en egen bil, utan vi åkte buss till och från skolan, och hyrde bil de gånger vi åkte på utflykter (vilket var väldigt ofta – det finns så mycket att se i och runt Los Angeles!).

Vad var det bästa med att studera på CSU Long Beach? 

Jag läste fyra kurser inom språkvetenskap och film- och litteraturteori, och jag lärde mig otroligt mycket av alla inspirerande professorer. En av de bästa sakerna med CSULB är att det är ett väldigt trevligt campus, med parker, trädgårdar och bra studiemiljöer. Dessutom finns det ett ”recreation center” som är öppet och gratis för alla studenter. Här spelade jag volleyboll en dag i veckan i en slags ”korpliga”, där massvis av studenter var med. Flera dagar i veckan hängde jag också här och spelade spontana basketmatcher med andra studenter som var där – helt klart en av de bästa grejerna med CSULB!

Läs mer om utbildningen här


Annonser