Yrkesinspiration: Automationsingenjör

Sebastian Beltramo, 22 år, studerade till Automationsingenjör vid Teknikhögskolan och arbetar idag som styrsystemskonstruktör. 
– Det bästa med mitt jobb är att det är så stor variation på arbetsuppgifterna, säger Sebastian.

Sebastian Beltramo

Teknikhögskolan



"Det bästa med utbildningen tycker jag var att vi hade så mycket LIA där vi fick möjlighet att komma ut på företag och industrier och se verkligheten!"

Sebastian Beltramo, 22 år, studerade till Automationsingenjör vid Teknikhögskolan och arbetar idag som styrsystemskonstruktör. 
– Det bästa med mitt jobb är att det är så stor variation på arbetsuppgifterna, säger Sebastian.

Sebastians utbildning:

Ort: Linköping och Västerås

Längd: 2 år

Utbildningstyp: YH-utbildning  

Kostnad: Kostnadsfri och CSN-berättigad

Läs mer om Automationsingenjör

Beställ information

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till Automationsingenjör?

– Jag valde att plugga el-automation på gymnasiet och fattade tycke direkt för yrket och kände att det var något jag ville hålla på med. Efter gymnasiet så kände jag att jobbmöjligheterna var lite begränsade med enbart en gymnasieexamen så jag valde att plugga vidare. Jag tyckte att konceptet med en yrkeshögskoleutbildning på 2 år lät lockande och att möjligheterna till att få ett intressant jobb efteråt såg goda ut med den här utbildningen i ryggen.

Var det svårt att få arbete efter examen?

– Nej, inte för min del! Jag hade gjort alla mina praktikperioder och examensarbetet här på Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång som tillverkar och säljer gasturbiner. Efter mitt examensjobb så fick jag erbjudande om sommarjobb och därefter blev jag fastanställd som styrsystems konstruktör!  Min nuvarande chef visste vem jag var och vad jag var för typ av person och det hjälpte mycket. De allra flesta från min klass fick anställning direkt eller strax efter examen.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Som jag sa så kändes konceptet med yrkeshögskola lockande, 2 år kändes som en lagom lång tid att plugga för mig personligen. Just att det var så mycket praktik på den här utbildningen kändes bra. Jag visste sedan tidigare att yrket var något som jag ville satsa på och att utbildningen skulle öppna upp möjligheter att söka flera och mer eftertraktade jobb och därmed bli en bra språngbräda ut i arbetslivet!

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa med utbildningen tycker jag var att vi hade så mycket LIA (lärande i arbete) där vi fick möjlighet att komma ut på företag och industrier och se verkligheten! Totalt var vi ute på praktik och examensjobb i över 20 veckor på 2 år. Det är en sak att sitta i skolan och pilla med något men en helt annan att få komma ut på ett företag eller industri och få se allt i ett större perspektiv. LIA-perioderna var även ett ypperligt tillfälle att skapa kontakter och visa vad man gick för. Jag vet många ifrån vår klass som visade framfötterna på just LIA och/eller examensarbete som senare fick jobb på de företagen där man varit.

Sen får man inte glömma alla härliga människor som man pluggade tillsammans med. Det var en härlig blandning i ålder och vart man kom ifrån både geografiskt men även livserfarenhetsmässigt! En del hade precis som jag slutat gymnasiet på våren samma år som utbildningen började och inte haft något fast jobb innan medan andra hade flera års arbetslivserfarenhet i ryggen. Det skapade en skön stämning och en miljö där man kunde dela erfarenheter med varandra!

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa med mitt jobb är att det är så stor variation på arbetsuppgifterna. Man skulle ju kunna tänka sig att man som styrsystemskonstruktör enbart konstruerar styrsystem men så är inte fallet. Vi gör allt från budgetkalkyler, inköp av hård och mjukvara samt stöttar projektledningen när tekniska frågor dyker upp för att ta några exempel.

Vi kan även få vara med och hjälpa utvecklingsavdelningen när nya koncept och idéer ska provas och implementeras i vår verksamhet här i Finspång eller ute hos kunderna vilket är mycket utvecklande och givande.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som styrsystemskonstruktör?

– Det är väldigt roligt och spännande. Man lär sig något nytt varje dag, det är en sliten klyscha men det stämmer verkligen! Det finns så otroligt många kompetenta och behjälpliga medarbetare som kan väldigt mycket så det är bara att försöka suga åt sig av deras kunskaper och erfarenheter så gott det går.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Varje projekt är unikt på något sätt, olika kunder och branscher innebär olika krav på säkerhet och tillämpbara lösningar. Framför allt kunder som ska använda sina turbiner för att driva en kompressor för transport av olja eller naturgas i en pipeline är väldigt måna om att ha så hög säkerhet och tillgänglighet som möjligt då ett driftstopp kostar otroligt mycket, medan kunder som ska använda sina gasturbiner för att generera el till ett nationellt elnät kanske inte har lika höga krav på säkerhet och tillgänglighet men krav på att turbinen och dess generator som används för att producera el ska klara av ett väldigt varierande elnät där frekvensen kan pendla kraftigt.

Det tycker jag är den största utmaningen, att kunna tillfredsställa kundens krav och projektanpassa varje gasturbin och dess styrsystem och kringutrustning därefter.

Vem passar yrket för?

– Man måste vara bra på att planera då vi nästan uteslutande jobbar i projektform och ständigt har deadlines att förhålla oss till. Missas en deadline mot kund kan det rendera i stora bötesbelopp för företaget och det vill man inte ha på sitt samvete. Nyfiken på att lära sig nya saker och ett allmänt intresse för teknik och hur prylar och system fungerar på ett lite djupare plan är nog också bra egenskaper att ha. Man får inte heller vara rädd för att fråga medarbetare om hjälp när man stöter på problem. Möjlighet och vilja att resa är också det en fördel, vi kan behövas lite varstans i världen. Det är nästan alltid någon ifrån vår avdelning som är ute på olika möten eller stöttar driftsättningen av våra gasturbiner ute hos kunderna runtom i hela världen.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

– Jag tror att LIA-perioderna är oerhört viktiga, så mitt tips är att verkligen visa framfötterna där. Om man visar att man vill lära sig och är nyfiken och engagerad så kan det mycket väl leda till anställning på det företag eller industri du är på. Om inte annat så skaffar man sig bra referenser och viss arbetslivserfarenhet inom branschen som kan visa sig vara guld värt om man behöver söka jobb efter avslutad utbildning.

Är du också intresserad av att jobba med teknik? Här hittar du alla Teknikhögskolans utbildningar!

Arkiv: Yrkesinspiration


Annonser