Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesinspiration: Fotbollstränare

yrkesutbildning till fotbollstränare

Fotbollstränarlinjen – för dig som brinner för fotboll!

”De två åren på fotbollstränarlinjen är några av de bästa åren i mitt liv. Fotbollen har gett mig möjlighet att ta mig ut i världen och de kompetenser som jag fick utveckla under utbildningen gav mig en fantastisk grund att stå på som tränare och ledare” berättar Hannes.

Namn: Hannes Persson
Utbildning: Fotbollstränarlinjen (yrkesutbildning) på Eslövs folkhögskola
Gör:
Jobbar heltid som fotbollstränare i Oslo


Gillar du fotboll och ledarskap? Brinner du för att barn och ungdomar ska ha roligt och utvecklas när de spelar fotboll, eller drömmer du om att en dag vara tränare på elitnivå? Då kan du göra som Hannes Persson och läsa fotbollstränarlinjen på Eslövs folkhögskola.

Fotbollstränarlinjen är en 2-årig tränarutbildning där du kan välja att studera under ett eller två år. Efter avslutad utbildning får du ett UEFA B-diplom samtidigt som du även har genomgått de tre stegen i SvFF:s ungdomstränarutbildning. Det ger en bra grund att stå på i din fortsatta tränarkarriär.

Hannes, berätta hur kom det sig att du ville bli fotbollstränare?

- Jag har spelat fotboll sedan jag var 6 år och kommer från en familj med ett starkt fotbollsintresse. Som många andra siktade jag på att bli en riktigt bra spelare men jag hade också tidigt ett intresse för taktik och hur man bygger upp ett lag. Efter gymnasiet arbetade jag ett tag inom andra yrken men insåg att jag ville försöka fullfölja min dröm att leva på fotbollen och då fick jag upp ögonen för fotbollstränarlinjen i Eslöv. Idag arbetar jag heltid som tränare i Norge och har ansvar för en fotbollsakademi som tar hand om fotbollstalanger i de yngre åldrarna.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Jag brinner för fotboll och älskar att se unga människor utvecklas. Att ge talanger möjlighet att uppnå sina drömmar är fantastiskt. Dessutom är det väldigt spännande att mitt intresse för att bygga lag och arbeta med unga spelare givit mig möjlighet att mig ut i världen.

Vad ska man tänka på när man ska arbeta som fotbollstränare?

- För det första behöver du ha ett stort intresse för fotboll och ha ett driv i att fördjupa dig i spelet. Men framför allt är rollen som fotbollstränare ett yrke där du jobbar med människor. Du behöver ha en nyfikenhet på hur unga människor fungerar och vilja arbeta med människan, lika mycket som spelet.

Plugga till fotbollstränare på Eslövs folkhögskola

Varför ska man söka till fotbollstränarlinjen på Eslövs folkhögskola?

- Det är den perfekta utbildningen att gå om du vill utvecklas tätt tillsammans med andra fotbollsintresserade. Du får snabbt pröva både dina idéer och dig själv i olika träningssammanhang. Dessutom bygger du ett nätverk inför din kommande karriär som tränare, dels via de instruktörer som undervisar på skolan men också genom de många studiebesök och studieresor som ingår i utbildningen.

Vad fick du med dig från utbildningen?

- Framför allt fick jag med mig en pedagogisk kompetens, både teoretiskt och praktiskt. Jag fick med mig verktyg till hur man bygger upp träningar och en massa idéer till hur jag kan utveckla både ett lag och individuella spelare. Att vi gjorde studiebesök på flera olika nivåer och även följde matcher på högsta elitnivå gjorde också att jag har med mig alla olika aspekter av ett tränarskap, från junior till elitnivå.

Var det svårt att få arbete efter examen?

- Jag visste att jag ville ut i världen och jobba och sökte tränaruppdrag brett. Efter 6 månader hade jag ett heltidskontrakt som tränare i Oslo. Jag har levt på fotbollen sedan dess och planerar för fler utlandsäventyr efter mitt nuvarande uppdrag.

Var kan man arbeta som fotbollstränare?

- När du tagit examen vid fotbollstränarlinjen på Eslövs folkhögskola så kommer du ha två riktigt bra år bakom dig som sedan kan ta dig vidare ut i världen eller till bra tränarjobb inom fotbollen i Sverige. Flera av mina klasskamrater arbetar idag heltid som fotbollstränare och de flesta har uppdrag åtminstone på halvtid. De arbetar för lag som MFF, Brommapojkarna och Torn i Lund.

Senast uppdaterad: 25 jun 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Facility manager

Marian Paris, 42, har alltid tyckt att det är spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa till Facility Manager på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om! - Utbildningen ger starka möjligheter att lyckas få jobb, säger han.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Automationsingenjör

Reine Gustafsson utbildade sig till automationsingenjör hos Teknikhögskolan. "Det var totalt sett mycket roligt. Att bli utmanad i ett ämne som är så fascinerande och varierande är mycket givande."

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-25

Yrkesinspiration: Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se