Arbeta vid sidan av studierna

Som student kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Dessutom vill de flesta arbetsgivare se arbetslivserfarenhet på CV:t för kandidater som kommer direkt från sina studier.

Arbeta vid sidan av studierna - Superprof

Som student kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Dessutom vill de flesta arbetsgivare se arbetslivserfarenhet på CV:t för kandidater som kommer direkt från sina studier. Lösningen för många studenter är därför att arbeta som privatlärare vid sidan av studierna.

Hur mycket får man arbeta som student?

När du tar emot lån eller stipendier för dina studier från CSN, finns det en gräns för hur mycket du kan tjäna samtidigt som du är inskriven som student. Denna gräns benämns som "fribelopp" och bestämmer inkomstgränsen för dem som mottar studiemedel eller studiestöd.

Vad innebär fribeloppet?

Fribeloppet är det du får lov att tjäna vid sidan av studiemedlet utan att det påverkar hur mycket pengar du kan få av CSN, detta gäller både bidrag och lån. Fribeloppet är uppdelat per halvår och gäller för perioden 1 januari till 30 juni och 1 juli till 31 december. Om dina inkomster överstiger fribeloppet, kommer du inte vara berättigad till lika mycket i studiemedel eller studiestartsstöd, och både bidrag och lån kommer att minskas.

Tänk på följande:

  • Din inkomst räknas för det halvår då den betalas ut.
  • Inkomster som du tjänar under sommaren kan påverka dina studiemedel och lån, även om du inte studerar under den perioden.
  • Fribeloppet är relevant även om du enbart mottar bidrag.
  • Du måste meddela CSN (Centrala Studiestödsnämnden) om dina inkomster förändras.

Till exempel, om du studerar på heltid i 20 veckor under våren och 20 veckor på hösten, kan du tjäna inkomster upp till 101 697 kronor under januari till juni och samma belopp under juli till december.

När du ansöker om studiemedel eller studiestartsstöd, kommer du att behöva ange den förväntade inkomstnivån du planerar att ha under det eller de halvår du ansöker för. Med "halvår" avser vi perioden 1 januari till 30 juni och 1 juli till 31 december.

Följande räknas som inkomst och bör rapporteras:

  • Lön

  • Arbetslöshetskassa (a-kassa)

  • Föräldrapenning

  • Vinster från försäljning av bostad

  • Inkomster från aktieförsäljning och aktieutdelning

  • Övriga skattepliktiga inkomster från arbete, näringsverksamhet och kapital.


Jobba extra som student

Om du är student och letar efter ett deltidsjobb vid sidan av studierna finns det mycket att välja mellan. Typiska jobb är t.ex:

  • Deltidsjobb i butik, café, bar eller restaurang
  • Jobb inom kundtjänst
  • Arbete på vårdhem eller inom hemtjänsten
  • Jobb som privatlärare


Fördelar med att arbeta som privatlärare när du är studentBalans mellan arbete och studier

Det är också viktigt att tänka på hur mycket tid du har för att arbeta vid sidan av dina studier. Det kan vara svårt att hitta en bra balans mellan studier, arbete och fritid.

Ett bra tips för att balansera arbete och studier är att vara transparent och tydlig mot din arbetsgivare redan från början. Berätta hur många timmar du maximalt kan arbeta under en normal vecka och informera dem så tidigt som möjligt om kommande tentaperioder och tider då studierna måste prioriteras.

Arbeta som privatlärare - lägg upp ditt eget schema

De flesta anställningar innebär att du måste arbeta fasta pass, vilket kan komma i vägen för föreläsningar och annan viktig studietid. Fördelen med att arbeta som privatlärare för Superprof är att du kontrollerar dina egna arbetstider och är fri att anpassa ditt schema.

Arbeta hemifrån - Bra extrajobb student

Vissa deltidsjobb tillåter dig att arbeta hemifrån på din egen dator - som vissa positioner inom kundtjänst eller små uppdrag som att moderera ett forum.

Ett annat exempel på bra extrajobb som student där du kan arbeta hemifrån är att undervisa privat på nätet. Du kan undervisa studenter över hela Sverige (och världen) via kommunikationsverktyg som Skype.

Arbetet är direkt kopplat till dina studier eller intressen 

Att arbeta som privatlärare på Superprof kan vara ett bra studentjobb. Det finns inga formella krav på att du ska ha undervisningserfarenhet för att hjälpa till med läxor eller ge privatlektioner i ett ämne som du känner väl till. Så om du är en hejare på ett musikinstrument, ett språk eller något annat ämne kan det vara värt att kolla in möjligheten att tjäna pengar på att dela med dig av din kunskap.

Att vara privatlärare är ett flexibelt jobb som enkelt kan kombineras med studier. Genom att organisera ditt eget schema och timpris kan du reglera din egen inkomst.

Få arbetslivserfarenhet som student

Arbetslivserfarenhet som privatlärare visar också potentiella arbetsgivare att du är självständig och tar initiativ, både genom att kunna organisera privatlektioner och genom att kommunicera och planera med elever (och deras föräldrar).

Särskilt som student kan det vara en bra idé att erbjuda privatlektioner eller läxhjälp, eftersom det också kan hjälpa dig med dina studier. Om du till exempel går andra eller tredje året på ett examensprogram kan du lära ut vad du har lärt dig under första året och gå igenom den läroplan som fortfarande är relevant för dina studier.

Källa: CSN  (17-10-2023). 


Annonser