Kenan Arslanovic – förskollärare

"Jag har länge haft ett intresse för pedagogik samtidigt som jag alltid tyckt att det är kul med barn. Därför blev valet att utbilda mig till förskollärare väldigt enkelt." Läs mer i en intervju om förskolläraryrket här!

Varför valde du att utbilda dig till förskollärare?

Jag har länge haft ett intresse för pedagogik samtidigt som jag alltid tyckt att det är kul med barn. Därför blev valet att utbilda mig till förskollärare väldigt enkelt. 

Vad var det bästa med din utbildning?

Hur jag har utvecklats på ett personligt plan. Vikten av att se människan i varje situation och bakom de roller vi har. Oavsett om man är barn, pedagog, rektor, vårdnadshavare eller något annat, så är vi alla människor i grund och botten. Jag tänkte att min utbildning skulle ge mig nya kunskaper för mitt framtida yrke men i efterhand inser jag att utvecklat även andra egenskaper som gjort mig till en bättre människa. 

Hur har du haft nytta av dina studier i ditt arbete?

De olika pedagogiska teorierna, uppgifterna och praktiska erfarenheter jag fått under mina praktikperioder har gett mig rätt förutsättningar att utmanas och utvecklas som person och pedagog. Genom olika examinationsformer som seminarium, redovisningar och inlämningar har jag också fått möjlighet att reflektera kring olika teorier vilket har bidragit till att jag har kunnat bli en bättre pedagog.

Jag har lärt mig hur jag ska förhålla mig till barn och kollegor. Med min kunskap, som jag har fått kan jag enklare bemöta utmaningar som kan uppstå i mitt arbete. 

Berätta mer om din praktik som du fick under utbildningen. 

Praktiken var väldigt givande ur två olika perspektiv. Det ena perspektivet var att man som student tidigt kunde bygga ett nätverk med personer som jobbar på olika förskolor. Detta ledde till att man kunde börja arbeta som vikarie. Det andra perspektivet är att man fick observera och upptäcka olika arbetssätt. Genom det fick man lära hur man skulle vilja jobba i framtiden.

Hur jobbade ni med hållbarhet under utbildningen?

Hållbarhet är ett viktigt begrepp som finns med i läroplanen för förskolan och under utbildningen. Genom olika workshops har vi studenter fått möjligheten att lära hur vi ska tänka och arbeta mer kring miljö och återvinning med mera för att kunna engagera nästa generation att tänka mer hållbart på lång sikt. 

Vad var det bästa med JU?

Det bästa med JU är att alla studenter kan hitta ett studentliv som passar för dem. JU är verkligen bra på att erbjuda något för alla. Jag fick möjligheten att jobba som studentambassadör där jag hade som uppdrag att rekrytera nya studenter till JU. Det kändes väldigt kul att få representera JU på det sättet. Jag fick möjligheten att jobba nära verksamheten och lära känna både studenter och personal över hela JU. Arbetet som studentambassadör är jag stolt över att ha på mitt CV och erfarenheten bidrog faktiskt till mitt nuvarande jobb.

Vad är det roligaste med att arbeta som förskollärare?

Barnen. Jag lär barn vad det innebär att vara vuxen medan barn lär mig vad det innebär att vara människa. Och hur spännande är det inte att fostra barn in i det svenska samhället? Jag kanske fostrar Sveriges nästa statsminister, vem vet?

Vad har du för framtidsdrömmar?

Just nu är jag otroligt nöjd och glad över min examen så nu vill jag bara jobba som förskollärare ett tag. Men drömma får man alltid göra, och att bli rektor en dag hade varit både kul och spännande. Jag kanske till och med blir lärare på JU och utbildar våra framtida förskollärare.

Läs mer om utbildningen


Annonser