Visa studentum.se som: Mobil

4 tips – Så förbereder du dig inför tentan

Känner du dig stressad över nästa tenta? Tro oss det är normalt, men med rätt förberedelser så kommer du långt.  Malcolm Thorburn på läxhjälp- och studiecoachningsföretaget My Academy kommer med sina bästa tips hur man toppar hemstudierna inför tentan.

1. Aktivera båda hjärnhalvorna

Din hjärna består av två halvor. Den högra hjärnhalvan aktiveras när du bland annat registrerar symboler, färger, musik och fantasi. Den vänstra hjärnhalvan aktiveras när du registrerar logiska helheter som bokstäver, siffror och språk. Så när du pluggar matte maximerar du inlärningen om du samtidigt lyssnar på instrumental musik!

2. Skriv to-do-listor

Känner du dig stressad och vet inte vad du ska börja med? Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Färdig? Det var inte så mycket egentligen väl? Nu ska du rangordna och prioritera. Vad är viktigast, just nu – och mest brådskande? Det som känns roligast är oftast det du kan vänta med till sist.

3. Bestäm när du ska plugga – och var specifik!

Använd kalender för att skapa överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför tentan och skriv in det i kalendern. Var specifik, skriv in vilket kapitel i boken som du ska plugga just den dagen, istället för att bara skriva ”plugga”.

4. Kvällen innan: dubbelkolla sammanfattningarna

Har du lagt upp repetitionen som ovan så borde du inte behöva plugga allt för mycket dagen innan tentan, men se ändå över sammanfattningar på varje kapitel. För att dubbelkolla att det inte är något du har missat under din repetition.

Artikeln är ett gästinlägg skivet av My Academy, det enda företaget inom läxhjälp i Sveriges som enkom anställer studiecoacher från ledande universitetet.

Senast uppdaterad: 18 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-28

Digitala medier i utbildning

Det finns många fördelar med att blanda in digitala inslag i dagens, generellt sett fortfarande väldigt traditionella, undervisning.Utvecklingen fortsätter framåt med raketfart och nu för tiden växer ungdomar upp med digitala medier som en naturlig del av vardagen, det kommer även att vara en lika självklar del i deras framtida arbetsliv, oavsett hur mycket som kommer från skolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-13

I samarbete med FUF: Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Artikeln är skriven av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF). Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad! Vill du jobba för att göra världen bättre men upplever att marknaden är tuff? Ett bra steg in i arbetslivet är att göra praktik. Läs mer om hur du kan hitta en praktikplats här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-20

Studera på Kuba

Ett tropiskt klimat med blått hav och vita stränder väntar dig som vill studera på Kuba! Vad mer kan man egentligen begära? Men Kuba bjuder på mer än bara ett behagligt klimat med otroligt vackra stränder! Denna guide ger dig information om hur du kan ta klivet och studera på Kuba.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se