Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

4 tips – Så förbereder du dig inför tentan

Känner du dig stressad över nästa tenta? Tro oss det är normalt, men med rätt förberedelser så kommer du långt. Läs om 4 tips på hur du förbereder dig på bästa sätt inför tentan. Artikeln är ett gästinlägg skriven av My Academy.

Känner du dig stressad över nästa tenta? Tro oss det är normalt, men med rätt förberedelser så kommer du långt.  Malcolm Thorburn på läxhjälp- och studiecoachningsföretaget My Academy kommer med sina bästa tips hur man toppar hemstudierna inför tentan.

1. Aktivera båda hjärnhalvorna

Din hjärna består av två halvor. Den högra hjärnhalvan aktiveras när du bland annat registrerar symboler, färger, musik och fantasi. Den vänstra hjärnhalvan aktiveras när du registrerar logiska helheter som bokstäver, siffror och språk. Så när du pluggar matte maximerar du inlärningen om du samtidigt lyssnar på instrumental musik!

2. Skriv to-do-listor

Känner du dig stressad och vet inte vad du ska börja med? Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Färdig? Det var inte så mycket egentligen väl? Nu ska du rangordna och prioritera. Vad är viktigast, just nu – och mest brådskande? Det som känns roligast är oftast det du kan vänta med till sist.

3. Bestäm när du ska plugga – och var specifik!

Använd kalender för att skapa överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför tentan och skriv in det i kalendern. Var specifik, skriv in vilket kapitel i boken som du ska plugga just den dagen, istället för att bara skriva ”plugga”.

4. Kvällen innan: dubbelkolla sammanfattningarna

Har du lagt upp repetitionen som ovan så borde du inte behöva plugga allt för mycket dagen innan tentan, men se ändå över sammanfattningar på varje kapitel. För att dubbelkolla att det inte är något du har missat under din repetition.

Artikeln är ett gästinlägg skivet av My Academy, det enda företaget inom läxhjälp i Sveriges som enkom anställer studiecoacher från ledande universitetet.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: