Visa studentum.se som: Mobil

4 tips – Så förbereder du dig inför tentan

Känner du dig stressad över nästa tenta? Tro oss det är normalt, men med rätt förberedelser så kommer du långt.  Malcolm Thorburn på läxhjälp- och studiecoachningsföretaget My Academy kommer med sina bästa tips hur man toppar hemstudierna inför tentan.

1. Aktivera båda hjärnhalvorna

Din hjärna består av två halvor. Den högra hjärnhalvan aktiveras när du bland annat registrerar symboler, färger, musik och fantasi. Den vänstra hjärnhalvan aktiveras när du registrerar logiska helheter som bokstäver, siffror och språk. Så när du pluggar matte maximerar du inlärningen om du samtidigt lyssnar på instrumental musik!

2. Skriv to-do-listor

Känner du dig stressad och vet inte vad du ska börja med? Plocka fram ett blankt papper och skriv ner alla saker som du just nu tänker på att du måste få gjort. Färdig? Det var inte så mycket egentligen väl? Nu ska du rangordna och prioritera. Vad är viktigast, just nu – och mest brådskande? Det som känns roligast är oftast det du kan vänta med till sist.

3. Bestäm när du ska plugga – och var specifik!

Använd kalender för att skapa överblick! Ta en liten stund och fundera över hur mycket tid du behöver lägga på att plugga inför tentan och skriv in det i kalendern. Var specifik, skriv in vilket kapitel i boken som du ska plugga just den dagen, istället för att bara skriva ”plugga”.

4. Kvällen innan: dubbelkolla sammanfattningarna

Har du lagt upp repetitionen som ovan så borde du inte behöva plugga allt för mycket dagen innan tentan, men se ändå över sammanfattningar på varje kapitel. För att dubbelkolla att det inte är något du har missat under din repetition.

Artikeln är ett gästinlägg skivet av My Academy, det enda företaget inom läxhjälp i Sveriges som enkom anställer studiecoacher från ledande universitetet.

Senast uppdaterad: 18 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-15

Mat som gör dig smart – 7 livsmedel som boostar hjärnan

Att mat är viktigt kommer inte direkt som någon nyhet, men visste du att vad du äter faktiskt kan göra dig smartare? Ja, du läste helt rätt! Intelligens är i hög grad medfött, men det går att boosta hjärnan med vad du stoppar i dig. Rätt mat kan alltså förbättra ditt minne, öka ditt fokus och göra det lättare för dig att ta till dig ny information. Här är 7 livsmedel som gör dig smart(are)!  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-15

Fem tips på hur du får A på tentan

Oavsett om du har skrivit många tentor eller om det är första gången kan det vara svårt att veta hur du fixar högsta betyget. Var lugn och andas ut, här är tipsen du behöver för ett A!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Bästa bakismaten!

Fest igår? Ont i huvudet och illamående idag? Ta det lugnt - vi på Studentum har samlat våra bästa bakismattips! För att tillfredsställa alla olika plånböcker har vi också valt att dela in bakismaten i tre olika prisklasser. Lägg dig ner på soffan och låt oss inspirera dig!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se