Lund: Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Goda möjligheter till praktikplatser, stort utbud av utbildningar på avancerad nivå och ett rikt studentliv placerar Lund på listan över Sveriges bästa studentstäder 2021.

Lund är Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är för många nästintill synonymt med studentstad. Staden rankar högt i flera parametrar, bland annat möjlighet till praktikplatser, utbildningar på avancerad nivå och såklart – studentlivet.

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Staden är starkt influerad av Lunds universitet som grundades redan på 1600-talet och har idag ca 40 000 studenter. Det aktiva studentlivet och universitetets höga anseende gör Lund till en oemotståndlig studentstad för många. 


🏙️

Antal invånare

93 565

💸

Genomsnittlig månadslön

25 383 kr

#30 i Sverige

🎓

Antal studentkårer/nationer

22


Sveriges näst bästa studentliv

Med sina 13 nationer och 9 studentkårer erbjuder Lund bland de mest gedigna studentupplevelserna i landet, bara huvudstaden slår Lund i parametern studentliv. Kårerna är bundna till universitetets olika fakulteter och är studenternas sätt att påverka sin utbildning. Nationernas verksamhet är mer fokuserad på den sociala gemenskapen och består av allt från nattklubbar, pubar och café till idrott och andra fritidsaktiviteter. Lund lägger dessutom mer resurser än rikssnittet på kulturverksamhet, och rankar på plats nio i parametern kultur och event.

Att hitta boende som student i Lund kan vara en utmaning, då bostadskön kan innebära mellan ett halvår till ett års väntetid. Det finns olika system för att nyantagna studenter ska få boende tidigare, men många behöver förlita sig på att hyra i andra hand eller att bo som inneboende under delar av sin studietid.

Stort utbud av master- och forskarutbildningar

Lunds universitet brukar räknas till de 100 främsta i världen. Sett till antalet program på avancerad nivå erbjuder Lund det fjärde största utbudet i Sverige och intar därmed plats fyra i parametern master- och forskarutbildningar. Med 129 program på avancerad nivå och forskarutbildningar inom många områden är Lund en stad att räkna med om du vill studera vidare på avancerad nivå. 

Jobba extra och praktisera i Lund

Lunds långa tradition som universitetsstad gör att många aspekter av staden gynnar studenter. Utbudet av praktikplatser i Lund är ytterligare en av fördelarna med att studera i staden, som rankar på tredje plats för praktikmöjligheter. Staden placerar sig dessutom på plats nio i rankningen för antalet lediga extrajobb, som är den tredje viktigaste parametern enligt vår undersökning.

Hitta alla utbildningar i Lund här!

Källor: SFS bostadsrapport, lu.se


Annonser

Du kanske också är intresserad av: