Göteborg är Sveriges andra bästa studenstad 2021
26 maj 2021

Göteborg: Sveriges andra bästa studentstad 2021

Göteborg är Sveriges andra största studentstad med två stora, välkända läroverk: Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Genom att erbjuda en bred arbetsmarknad med både heltidsjobb och praktikmöjligheter samt goda kommunikationer hamnar Göteborg på andra plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Göteborg snappar åt sig en andraplats bland Sveriges bästa studentstäder, mycket tack vare att staden presterar bra i parametern karriärmöjligheter. Göteborg hamnar även högt upp på listan bland parametrar som kommunikationer, möjlighet till extrajobb och praktik, vilket är viktigt för framtida studenter. Läs mer om hur Göteborg presterade i rankingen!


🏙️

Antal invånare

582 508

💸

Genomsnittlig månadslön

24 433 kr

🎓

Antal studentkårer/
nationer

15


En stad med bred arbetsmarknad

Göteborg hamnar på andra plats i parametern karriärmöjligheter, som enligt undersökningen är viktigast för blivande studenter. I Göteborg ligger den genomsnittliga månadslönen på 24 433 kr, vilket är lite under snittet i Sverige. Antalet lediga jobb är det som verkligen sticker ut för Göteborg – här ligger staden långt över rikssnittet.

I Göteborg finns det även många extrajobb för dig som vill jobba samtidigt som du studerar. Det finns inte lika många praktikplatser som i Stockholm, men även här presterar Göteborg bra jämfört med resten av Sverige. Att ta sig in på arbetsmarknaden är inte alltid lätt och både extrajobb och praktikplats kan hjälpa dig på vägen. Göteborg erbjuder en bra arbetsmarknad för dig som studerar i staden och vill fortsätta ditt framtida yrkesliv där.

Att hitta boende i Göteborg

Likt andra storstäder kan det vara ganska svårt att hitta boende i Göteborg. I SFS:s bostadsrapport ligger Göteborg på lägsta nivån av tre vilket betyder att du som student inte kan erbjudas ett boende under höstterminen. Den genomsnittliga kötiden för ett rum och kök bland allmänna hyresrätter är 5,4 år, medan kötiden för  studentbostadsstiftelserna Chalmers Studentbostäder och SGS är kortare. Den kortaste kötiden för SGS är 1,5 år för ett korridorsrum. Chalmers reserverar varje år ett hundratal lägenheter till förstaårsstudenter. Studentkårerna i Göteborg har startat ett samverkansprojekt som syftar till att bygga 7000 nya studentbostäder fram till år 2026.

Bra tågförbindelser till och från staden

Göteborg är en stad som har många anslutade tågförbindelser, vilket öppnar upp för möjligheten att resa till olika ställen runt om i Sverige. Kanske är det viktigt för dig som flyttar till staden för att studera att kunna besöka din familj eller vänner.

Bra tågförbindelser underlättar också för dig som pendlar till staden för att studera. Kommunikationerna inom staden (spårvagn, buss) får en lite sämre placering då kundnöjdheten ligger lite under rikssnittet, men Göteborg hamnar ändå på en fjärdeplats vad gäller kommunikationerna generellt. 

Flera alternativ för dig som vill studera på avancerad nivå

I Göteborg kan du välja mellan många olika program på magister- och masternivå. Det finns även möjlighet att söka forskarutbildning på Göterborgs universitet och Chalmers tekniska högskola för dig som vill fortsätta på den akademiska banan. 

Hitta alla utbildningar i Göteborg här!

Källor: SFS, gu.se, chalmers.se.

Läs mer om de olika parametrarna och hur undersökningen gick till här.

Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Linköping: Sveriges nionde bästa studentstad 2021

Linköping är studentstaden med stort L. Söker du ett aktivt studentliv med goda möjligheter till extrajobb är Linköping definitivt en stad som lämpar sig för studenter. Linköping är Sveriges åttonde största stad och ligger relativt centralt beläget i landet vilket medför goda tågförbindelser. Med detta i bagaget hamnar Linköping på nionde plats bland Sveriges bästa studentstäder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Lund: Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Goda möjligheter till praktikplatser, stort utbud av utbildningar på avancerad nivå och ett rikt studentliv placerar Lund på listan över Sveriges bästa studentstäder 2021.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Uppsala: Sveriges sjunde bästa studentstad 2021

Sveriges sjunde bästa studentstad är Uppsala! Med sitt breda studentliv med nationer och kårer samt bra karriärmöjligheter presterar Uppsala bra i rankningen bland Sveriges topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Uppsala är Sveriges sjunde bästa studenstad här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in