Linköping: Sveriges nionde bästa studentstad 2021
08 feb 2021

Linköping: Sveriges nionde bästa studentstad 2021

Linköping är studentstaden med stort L. Söker du ett aktivt studentliv med goda möjligheter till extrajobb är Linköping definitivt en stad som lämpar sig för studenter. Linköping är Sveriges åttonde största stad och ligger relativt centralt beläget i landet vilket medför goda tågförbindelser. Med detta i bagaget hamnar Linköping på nionde plats bland Sveriges bästa studentstäder.

Linköping rankar, likt större studentstäder som Uppsala och Lund, väldigt högt gällande aktivt studentliv. Utbudet av nationer och studentkårer är stort för de närmare 32 000 studenter som studerar på Linköpings universitet. Även karriärmöjligheter, utbud av extrajobb och praktik samt kommunikation är parametrar där Linköping rankar högt.


🏙️

Antal invånare

164 473

💸

Genomsnittlig månadslön

26 642 kr

#16 i Sverige

🎓

Antal studentkårer/
studentnationer

5


Ett sprudlande studentliv

Det aktiva studentlivet i Linköping lockar varje år många studenter. Med 5 studentkårer och nationer hamnar Linköping på sjätte plats i parametern studentliv. Som student kan du räkna med att studietiden blir ett fartfyllt äventyr även utanför själva studerandet. Med otaliga sittningar, pubrundor och quizkvällar är chansen stor att du träffar och lär känna studenter från flera olika program.

En parameter där Linköping hamnar lite lägre ned i rankningen är utbudet av sport- och fritidsaktiviteter. Linköpings kommun låg 26 procent under rikssnittet gällande kostnaden kommunen la på fritidsverksamheter under 2019. Goda tågförbindelser gör det dock enkelt att resa utanför staden för sport- och fritidsäventyr!

Extraknäck under studietiden

Att få pengarna att räcka varje månad kan vara svårt som student, och vad passar då inte bättre än att skaffa ett extrajobb för att dryga ut CSN-kassan? I Linköping är möjligheterna stora att hitta extrajobb, och staden placerar sig på sjätte plats i undersökningen.

Lätt att ta sig överallt

Geografiskt sett ligger Linköping centralt beläget i Sverige och vill du ta sig hem under studietiden är tågförbindelserna många. Det finns tre anslutande tågriktningar vilket är 4 procent över rikssnittet för Sveriges studentstäder. Som student har man inte alltid tillgång till bil vilket gör att man väljer att åka tåg istället. Då är det lätt att från Linköping ta sig runt i landet.

Även den lokala infrastrukturen är en parameter där Linköping rankar högt. Enligt en undersökning från Svensk Kollektivtrafik som gjordes för 2019 får staden väldigt gott betyg. Undersökningen tittar på nöjdheten bland allmänheten sett till regional- och länstrafik i regionen, vilket avser de som har gett betyg fyra eller fem på en femgradig skala. Det är därför inte konstigt att Linköping placerar sig på sjätte plats under kommunikation bland Sveriges studentstäder!

Hitta alla utbildningar i Linköping här!

Källor: SFS, liu.se

Senast uppdaterad: 08 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Lund: Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Goda möjligheter till praktikplatser, stort utbud av utbildningar på avancerad nivå och ett rikt studentliv placerar Lund på listan över Sveriges bästa studentstäder 2021.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-22

Västerås: Sveriges tredje bästa studentstad 2021

Västerås kommer på tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder och presterar bra bland parametrar som kommunikationer, karriärmöjligheter och kort bostadskö, vilket är några av de viktigaste sakerna i valet av studentstad. Läs mer om varför Västerås är Sveriges tredje bästa studenstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-26

Helsingborg: Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Sveriges fjärde bästa studentstad är Helsingborg – den havsnära staden! Helsingborg presterar allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb den där hamnar på första plats, men hamnar även högt upp på karriärmöjligheter och studentliv. Läs mer om varför Helsingborg är Sveriges fjärde bästa studenstad här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in