Uppsala: Sveriges sjunde bästa studentstad 2021

Sveriges sjunde bästa studentstad är Uppsala! Med sitt breda studentliv med nationer och kårer samt bra karriärmöjligheter presterar Uppsala bra i rankningen bland Sveriges topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Uppsala är Sveriges sjunde bästa studenstad här!

Uppsala är Sveriges sjunde bästa studentstad 2021

Om du vill plugga i en stad med ett aktivt studentliv är Uppsala ett klockrent alternativ. Uppsala universitet är ett forskningsuniversitet och som en av Sveriges största städer har Uppsala även goda karriärmöjligheter. Uppsala kniper en stark sjundeplats i studentum.se:s rankning av Sveriges bästa studentstäder. 

Uppsala, Sveriges fjärde största stad, får bra resultat i parametrar som studentliv, utbud av master/forskarutbildningar och karriärmöjligheter - där den sistnämnda är den viktigaste parametern i valet av studentstad. Läs mer om varför Uppsala kommer på en sjunde plats i rankningen av Sveriges bästa studentstäder!


🏙️

Antal invånare

233 295

💸

Genomsnittlig månadslön

26 683 kr

🎓

Antal studentkårer & nationer

19


Ett aktivt studentliv

Uppsala kännetecknas kanske främst av att vara en riktig studentstad. Med ett stort utbud av både studentkårer och nationer hamnar Uppsala på en andra plats i parametern studentliv. Uppsala universitet, som funnits ända sedan 1400-talet, är en viktig del av staden Uppsala och många studenter vill plugga där tack vare det breda utbudet av studentlivet. 

Här har du totalt 27 nationer och studentkårer att välja bland, vilka utgör kärnan i studentlivet. Som medlem i en nation får du tillgång till pubar, lunchserveringar, bibliotek, baler, klubbar och olika teater-, musik- och idrottsverksamheter. Nationsverksamheterna drivs av studenterna själva och beskrivs som “ett andra hem” för studenterna. 

I Uppsala finns även flera studentkårer som arbetar med att skapa fördelar för dig som student, både i utbildningsfrågor och studiesociala frågor. Genom kårerna representeras studenterna i alla universitetets beslutande organ, från institutionsnivå till universitetets ledning. Studenternas inflytande är viktigt för utvecklingen av utbildningarnas kvalitet. Det finns flera olika uppdrag i en studentkår om du skulle vilja engagera dig i en kår. 

Att hitta en studentbostad i Uppsala

En parameter som Uppsala presterat mindre bra i är kort bostadskö. Enligt SFS Bostadsrapport 2020 tar det fyra år och fyra månader att få en studentlägenhet genom Uppsalas bostadsförmedling och kötiden för ett korridorsrum är ett år och tio månader. Överlag är bostadssituationen för studenter i Uppsala ansträngd med många studenter och få bostäder. 

Stort utbud av master/forskarutbildningar

Uppsala universitet är ett forskningsuniversitet. Om du själv vill forska kan du efter examen på grund- eller avancerad nivå börja en forskarutbildning. Vid Uppsala universitet finns cirka 3 000 lärare/forskare och 2 500 forskarstuderande inom nio fakulteter. Här erbjuds även ett flertal olika masterprogram. 

En stad med goda karriärmöjligheter

Uppsala placerar sig på femte plats i rankningen över karriärmöjligheter. Med 17 995 lediga jobb (Arbetsförmedlingen dec 2020) ligger Uppsala över rikssnittet. Uppsala är en av Sveriges största städer och dessutom en välkänd studentstad, och det är inte konsitgt att staden hela tiden växer med nya jobbmöjligheter. Uppsala har dessutom närheten till Stockholm och Arlanda som underlättar kommunikationsmöjligheterna för företag. 

Hitta alla utbildningar i Uppsala här!

Källor: Arbetsförmedlingen, SFS


Annonser