Visa studentum.se som: Mobil

Helsingborg: Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Den havsnära staden med stark samverkan mellan utbildning och arbetsliv, bra möjligheter till extrajobb och ett rikt studentliv – Helsingborg är Sveriges fjärde bästa studentstad 2021!

Sveriges fjärde bästa studentstad är Helsingborg – den havsnära staden! Helsingborg presterar allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb den där hamnar på första plats, men hamnar även högt upp på karriärmöjligheter och studentliv. Läs mer om hur Helsingborg presterade i rankningen nedan!


🏙️

Antal invånare

149 107

💸

Genomsnittlig månadslön

26 433 kr

🎓

Antal studentkårer

3


Jobba extra under studierna

Helsingborg hamnar på första plats vad gäller antalet extrajobb som finns i staden. Sett till stadens storlek så är det mycket imponerande! Att jobba extra under studierna kan vara ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden, knyta kontakter eller bara tjäna lite extra pengar att dryga ut studentkassan med. Handel, vård och omsorg är stora branscher i Helsingborg och många av extrajobben finns där. 

En bred arbetsmarknad med både etablerade och nya företag

Antalet nya jobb i Helsingborg under 2020 låg strax över rikssnittet och under de senaste åren har många nya företag startats i staden. Det är främst inom branscher som handel, vård och omsorg, bygg och utbildning som sysselsättningen ökar. Helsingborgs stad, Region Skåne, IKEA och Ica är exempel på stora arbetsgivare i Helsingborg. 

Lunds universitet har ett av sina campus i Helsingborg och många av utbildningarna som erbjuds där är kopplade till arbetslivet i staden. Både utbildning och forskning på Campus Helsingborg sker i nära samarbete med företag och organisationer. Forskningen sker bland annat inom handel, datavetenskap, logistik, modevetenskap, tjänstevetenskap, kommunikation och socialt arbete. Universitet samarbetar också med olika organisationer som jobbar med att hjälpa dig som student att få kontakt med arbetsgivare för praktik eller jobb efter studierna. 

Engagera dig i en studentkår eller förening

Helsingborg är kanske inte känt för sitt studentliv, men det finns faktiskt tre olika studentkårer och flera föreningar för dig som är student att engagera dig i! Staden hamnar på nionde plats jämfört med de andra studentstäderna. Ett exempel på en studentförening är Stampus som bland annat organiserar idrott, kör- och radioverksamhet samt fester. På studenthuset i staden, Helsingborgen, kan du som är student träffa andra studenter och engagera dig. På Helsingborgen finns det studieplatser, restaurang och pub, och det hålls även sittningar. Gillar du att uppträda? Då kan du engagera dig i det populära Helsingborgsspexet som sätts upp varje år på Dunkers kulturhus!

Att hitta boende i Helsingborg

Helsingborg ligger enligt SFS bostadsrapport på den andra av tre nivåer, vilket betyder att du som student kan bli erbjuden en bostad vid terminsstarten. Söktrycket har dock ökat något under det senaste året vilket gör att det kan vara lite svårare att hitta ett boende nästa år. Det är bra att vara ute i god tid med att söka studentboende, så att du inte behöver vänta i en eller två månader. Det har byggts många nya studentbostäder i Helsingborg vilket medför att hyrorna är ganska höga. En enrumslägenhet för studenter kostar i genomsnitt 3 500–5 000 kronor.

Hitta utbildningar i Helsingborg här!

Källor: SFS, Region Skåne, ch.lu.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Linköping: Sveriges nionde bästa studentstad 2021

Linköping är studentstaden med stort L. Söker du ett aktivt studentliv med goda möjligheter till extrajobb är Linköping definitivt en stad som lämpar sig för studenter. Linköping är Sveriges åttonde största stad och ligger relativt centralt beläget i landet vilket medför goda tågförbindelser. Med detta i bagaget hamnar Linköping på nionde plats bland Sveriges bästa studentstäder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-28

Sveriges bästa studentstad 2021: Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi har gått tillväga för att utföra rankningen av Sveriges topp 10 studentstäder? Här kan du läsa mer om vår insamling av data, metoder och beräkningar!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-27

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in