Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Utbildningar med låg antagningspoäng

Är du sugen på att börja studera men är rädd att poängen från gymnasiet inte räcker till? Ingen anledning till oro! Det finns många utbildningar som har lägre antagningspoäng och som därför är lättare att komma in på. Vi har gjort en lista med fem spännande utbildningar som har låg antagningspoäng.

Antagningsgränserna till olika högskoleprogram och kurser styrs av hur många som faktiskt söker. Det gör att det är lägre antagningspoäng till de utbildningar som inte är lika populära. Antagningspoängen kan variera och vissa program och kurser kan vara lättare att komma in på än andra. Det gäller även för de olika högskolorna och universiteten. 

Det finns även andra faktorer som påverkar hur enkelt det är att komma in på en utbildning. Till exempel spelar det roll hur många utbildningsplatser som finns på den utbildning du tänkt söka. 

Lågt antagningspoäng = låg lön?

Så behöver det verkligen inte vara! Eftersom många av utbildningarna med lägre antagningspoäng oftast har haft färre sökande kan behovet av den kompetensen vara hög ute på arbetsmarknaden. Antagningspoängen speglar alltså inte nödvändigtvis lönen. 

I listan nedan har vi samlat fem exempel på spännande utbildningar som hösten 2021 antog alla som sökte till programmen. 

Utbildningar med låg antagningspoäng


Yrkeslärarprogrammet

Yrkeslärarprogrammet är ett kortare program för dig som har yrkeserfarenhet och som vill arbeta som lärare på gymnasiets yrkesprogram eller inom vuxenutbildning. Hösten 2021 blev alla som sökte till utbildningen förutom två personer antagna till programmet. Yrkeslärare beräknas ha mycket stora möjligheter till arbete nu och om fem år och medellönen ligger på 37 400 kronor.

Utbilda dig till yrkeslärare


Turismprogrammet

Turismprogrammet passar dig som vill arbeta inom turism och som lockas av en växande arbetsmarknad. Alla som sökte till utbildningen hösten 2021 blev antagna till programmet. Efter examen kan du arbeta inom många olika områden men behovet av din kompetens förväntas växa i samma takt som turismen. Du kan till exempel arbeta med marknadsföring där en genomsnittlig lön ligger på 47 400 kronor. 

Läs turismprogrammet


Maskiningenjör

Lockas du av utveckling, konstruktion och maskinteknik? Som ingenjör planerar, tillverkar och driver du tekniska system och produkter. Alla som sökte till utbildningen hösten 2021 blev antagna. Som ingenjör inom maskinteknik beräknas du ha mycket stora möjligheter till arbete nu och om fem år och medellönen ligger på 45 400 kronor.

Här kan du hitta maskingenjörsutbildningen


Religionsvetarprogrammet

Är du intresserad av relationen mellan religion och människors tankar och handlingar? Att förstå religionens påverkan på livet är en allt mer efterfrågad kompetens. Läs religionsvetarprogrammet där alla som sökte hösten 2021 kom in. Efter en examen i religionsvetenskap kan du arbeta inom utredning, integration, bistånd, utbildning, media och kultur. Väljer du till exempel att arbeta på en myndighet med bistånd har du stora möjligheter till jobb både nu och om fem år och medellönen ligger på cirka 34 400 kronor. 

Läg religionsvetarprogrammet


Lantmätarprogrammet

Är du intresserad av samspelet mellan hållbarhet, miljö och samhälle? Då ska du läsa lantmätarprogrammet. Som lantmätare kan du arbeta med allt från produktion till arbetsledning och dina kunskaper är efterfrågade. Alla som sökte programmet hösten 2021 kom in. För dig som lantmätare ligger medellönen på 44 600 kronor.

Utbilda dig inom lantmäteri 


Dataingenjörsprogrammet

Gillar du problemlösning och vill bli en del av framtidens digitalisering? Som dataingenjör lär du dig att arbeta med allt från systemering och systemutbildning till programmering och projektledning. Alla som sökte programmet under hösten 2021 blev antagna. Som dataingenjör har du stora möjligheter till jobb både nu och om fem år och medellönen för dig som dataingenjör ligger på 43 900 kr.

Läs dataingenjörsprogrammet


Kom ihåg att det bästa är att välja en utbildning som du tror kan intressera dig, så att du känner dig motiverad genom hela utbildningen och inför ditt kommande yrkesliv. Om dina poäng inte räcker till den utbildning du vill komma in på finns alltid möjligheten att läsa upp betygen

Vad är ett bra meritvärde?

Vad som räknas som ett bra meritvärde beror helt och hållet på vilken utbildning du är intresserad av. Om dina meritpoäng verkar räcka för utbildningen du vill läsa kan det räknas som ett bra meritvärde för dig. Som mest kan du ha 20.0 poäng och med meritpoäng upp till 22.5. Meritpoäng är poäng som du kan få om du läst vissa specifika kurser på gymnasiet, till exempel matematik och moderna språk. 

Räkna ut dina poäng här 

Skriv högskoleprovet

Att skriva högskoleprovet är ett bra alternativ för dig som har siktet på en utbildning med lite högre antagningspoäng. Om du söker in med högskoleprovet hamnar du i en annan urvalsgrupp där dina poäng avgör om du kommer in eller inte. 

Bläddra bland universitet- och högskoleutbildningar

Källor: Arbetsförmedlingen, Universitets- och högskolerådet, Statistiska centralbyrån

Senast uppdaterad: 22 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-23

Zoomtrött? Varför du drabbas och hur du undviker det

Det senaste årets enorma ökning av videomöten och digitala föreläsningar har gett upphov till en ny slags trötthet. Men vet du vad? Det är inte du. Det är Zoom. Här får du reda på orsakerna till det nya fenomenet zoomtrötthet – och hur du undviker det.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-16

Kommer AI att ta ditt jobb? 10 utbildningar att satsa på

Hur automatisering och ökad användning av artificiell intelligens kommer att påverka arbetsmarknaden vet vi inte, men aktuell forskning ger oss värdefulla lärdomar om hur den kan komma att förändras. Här är tio utbildningsområden att satsa på om du vill hålla dig ajour på framtidens arbetsmarknad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-08

8 yrken med korta utbildningar och goda jobbchanser

Vill du plugga men drar dig för att hoppa på en lång utbildning? Lugn! Här tipsar vi om yrken där korta utbildningar erbjuds inom områden där Arbetsförmedlingen spår att jobbchanserna är goda – både nu och om fem år!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in