Utbildningar med låg antagningspoäng

Är du sugen på att börja studera men är rädd att poängen från gymnasiet inte räcker till? Här listar vi fem spännande utbildningar som har låg antagningspoäng. 

Antagningsgränserna till olika högskoleprogram och kurser styrs av hur många som faktiskt söker. Det gör att det är lägre antagningspoäng till de utbildningar som inte är lika populära. Antagningspoängen kan variera och vissa program och kurser kan vara lättare att komma in på än andra. Det gäller även för de olika högskolorna och universiteten. 

Det finns även andra faktorer som påverkar hur enkelt det är att komma in på en utbildning. Till exempel spelar det roll hur många utbildningsplatser som finns på den utbildning du tänkt söka. 

Lågt antagningspoäng = låg lön?

Så behöver det verkligen inte vara! Eftersom många av utbildningarna med lägre antagningspoäng oftast har haft färre sökande kan behovet av den kompetensen vara hög ute på arbetsmarknaden. Antagningspoängen speglar alltså inte nödvändigtvis lönen. 

I listan nedan har vi samlat fem exempel på spännande utbildningar som hösten 2023 antog alla som sökte till programmen. 

Utbildningar med låg antagningspoäng


1. Yrkeslärarprogrammet

Yrkeslärarprogrammet är ett kortare program för dig som har yrkeserfarenhet och som vill arbeta som lärare på gymnasiets yrkesprogram eller inom vuxenutbildning. Hösten 2023 blev alla som sökte till utbildningen i Sverige antagna, med undantag för en högskola. Yrkeslärare beräknas ha mycket stora möjligheter till arbete nu och om tre år och medellönen ligger på 39 100 kronor.

Utbilda dig till yrkeslärare


2. Maskiningenjörsprogrammet

Lockas du av utveckling, konstruktion och maskinteknik? Som ingenjör planerar, tillverkar och driver du tekniska system och produkter. Alla som sökte till utbildningen hösten 2023 blev antagna. Som ingenjör inom maskinteknik beräknas du ha mycket stora möjligheter till arbete nu och om tre år och medellönen ligger på 41 500 kronor.

Här kan du hitta maskingenjörsutbildningar


3. Religionsvetarprogrammet

Är du intresserad av relationen mellan religion och människors tankar och handlingar? Att förstå religionens påverkan på livet är en allt mer efterfrågad kompetens. Läs religionsvetarprogrammet där alla som sökte hösten 2023 kom in. Efter en examen i religionsvetenskap kan du arbeta inom utredning, integration, bistånd, utbildning, media och kultur. Väljer du till exempel att arbeta på en myndighet med bistånd har du stora möjligheter till jobb både nu och om tre år och medellönen ligger på cirka 35 900 kronor. 

Läg religionsvetarprogrammet


4. Lantmätarprogrammet

Är du intresserad av samspelet mellan hållbarhet, miljö och samhälle? Då ska du läsa lantmätarprogrammet. Som lantmätare kan du arbeta med allt från produktion till arbetsledning och dina kunskaper är efterfrågade. Alla som sökte programmet hösten 2023 kom in. För dig som lantmätare ligger medellönen på 45 700 kronor.

Utbilda dig inom lantmäteri 


5. Dataingenjörsprogrammet

Gillar du problemlösning och vill bli en del av framtidens digitalisering? Som dataingenjör lär du dig att arbeta med allt från systemering och systemutbildning till programmering och projektledning. Alla som sökte programmet under hösten 2023 blev antagna. Som dataingenjör har du stora möjligheter till jobb både nu och om tre år och för dig som väljer att arbeta som exempelvis systemutvecklare ligger lönen på 50 700 kr.

Läs dataingenjörsprogrammet


Kom ihåg att det bästa är att välja en utbildning som du tror kan intressera dig, så att du känner dig motiverad genom hela utbildningen och inför ditt kommande yrkesliv. Om dina poäng inte räcker till den utbildning du vill komma in på finns alltid möjligheten att läsa upp betygen.

Vad är ett bra meritvärde?

Vad som räknas som ett bra meritvärde beror helt och hållet på vilken utbildning du är intresserad av. Om dina meritpoäng verkar räcka för utbildningen du vill läsa kan det räknas som ett bra meritvärde för dig. Som mest kan du ha 20.0 poäng och med meritpoäng upp till 22.5. Meritpoäng är poäng som du kan få om du läst vissa specifika kurser på gymnasiet, till exempel matematik och moderna språk. 

Räkna ut dina poäng här 

Skriv högskoleprovet

Att skriva högskoleprovet är ett bra alternativ för dig som har siktet på en utbildning med lite högre antagningspoäng. Om du söker in med högskoleprovet hamnar du i en annan urvalsgrupp där dina poäng avgör om du kommer in eller inte. 

Bläddra bland universitet- och högskoleutbildningar

Källor: Arbetsförmedlingen, Universitets- och högskolerådet, Statistiska centralbyrån

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser