Antagningsgränserna till olika högskoleprogram och kurser styrs av hur många som faktiskt söker. Det gör att det är lägre antagningspoäng till de utbildningar som inte är lika populära. Antagningspoängen kan variera och vissa program och kurser kan vara lättare att komma in på än andra. Det gäller även för de olika högskolorna och universiteten.
Det finns även andra faktorer som påverkar hur enkelt det är att komma in på en utbildning. Till exempel spelar det roll hur många utbildningsplatser som finns på den utbildning du tänkt söka.
Lågt antagningspoäng = låg lön?
Så behöver det verkligen inte vara! Eftersom många av utbildningarna med lägre antagningspoäng oftast har haft färre sökande kan behovet av den kompetensen vara hög ute på arbetsmarknaden. Antagningspoängen speglar alltså inte nödvändigtvis lönen.
I listan nedan har vi samlat fem exempel på spännande utbildningar som hösten 2024 antog alla som sökte till programmen.
Utbildningar med låg antagningspoäng
1. Yrkeslärarprogrammet
Yrkeslärarprogrammet är ett kortare program för dig som har yrkeserfarenhet och som vill arbeta som lärare på gymnasiets yrkesprogram eller inom vuxenutbildning. Hösten 2024 blev alla som sökte till utbildningen i Sverige antagna, med undantag för en högskola. Yrkeslärare beräknas ha mycket stora möjligheter till arbete nu och om tre år och medellönen ligger på 40 200 kronor.
Behörighet: Grundläggande behörighet, Kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för något eller några av de yrkesämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram
Utbilda dig till yrkeslärare
2. Förskollärarprogrammet
Vill du arbeta med små barn och bidra till deras tidiga lärande och utveckling? Förskollärarprogrammet förbereder dig för en betydelsefull roll inom förskolan och förskoleklassen, med fokus på barn i åldrarna 1–6 år. Hösten 2024 antogs alla behöriga sökande till utbildningen i Sverige. Efterfrågan på förskollärare är stor och det finns mycket goda möjligheter till jobb både nu och framöver. Medellönen för förskollärare är 34 600 kronor.
Behörighet: Grundläggande behörighet, Engelska 6, Naturkunskap 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Utbilda dig till förskollärare
3. Religionsvetarprogrammet
Är du intresserad av relationen mellan religion och människors tankar och handlingar? Att förstå religionens påverkan på livet är en allt mer efterfrågad kompetens. Läs religionsvetarprogrammet där alla som sökte hösten 2024 kom in. Efter en examen i religionsvetenskap kan du arbeta inom utredning, integration, bistånd, utbildning, media och kultur. Väljer du till exempel att arbeta på en myndighet med bistånd har du stora möjligheter till jobb både nu och om tre år och medellönen ligger på cirka 38 800 kronor.
Behörighet: Grundläggande behörighet
Läg religionsvetarprogrammet
4. Lantmätarprogrammet
Är du intresserad av samspelet mellan hållbarhet, miljö och samhälle? Då ska du läsa lantmätarprogrammet. Som lantmätare kan du arbeta med allt från produktion till arbetsledning och dina kunskaper är efterfrågade. Alla som sökte programmet hösten 2024 kom in. För dig som lantmätare ligger medellönen på 46 800 kronor.
Behörighet: Grundläggande behörighet, Matematik 3b
Utbilda dig inom lantmäteri
5. Dataingenjörsprogrammet
Gillar du problemlösning och vill bli en del av framtidens digitalisering? Som dataingenjör lär du dig att arbeta med allt från systemering och systemutbildning till programmering och projektledning. Alla som sökte programmet under hösten 2024 blev antagna. Som dataingenjör har du stora möjligheter till jobb både nu och om tre år och för dig som väljer att arbeta som exempelvis systemutvecklare ligger lönen på 53 800 kr.
Behörighet: Grundläggande behörighet, Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
Läs dataingenjörsprogrammet
Kom ihåg att det bästa är att välja en utbildning som du tror kan intressera dig, så att du känner dig motiverad genom hela utbildningen och inför ditt kommande yrkesliv. Om dina poäng inte räcker till den utbildning du vill komma in på finns alltid möjligheten att läsa upp betygen.
Vad är ett bra meritvärde?
Vad som räknas som ett bra meritvärde beror helt och hållet på vilken utbildning du är intresserad av. Om dina meritpoäng verkar räcka för utbildningen du vill läsa kan det räknas som ett bra meritvärde för dig. Som mest kan du ha 20.0 poäng och med meritpoäng upp till 22.5. Meritpoäng är poäng som du kan få om du läst vissa specifika kurser på gymnasiet, till exempel matematik och moderna språk.
Skriv högskoleprovet
Att skriva högskoleprovet är ett bra alternativ för dig som har siktet på en utbildning med lite högre antagningspoäng. Om du söker in med högskoleprovet hamnar du i en annan urvalsgrupp där dina poäng avgör om du kommer in eller inte.
Bläddra bland universitet- och högskoleutbildningar
Källor: Arbetsförmedlingen, Universitets- och högskolerådet, Statistiska centralbyrån, Antagning.se