Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så fixar du studiero hemma

Att plugga på distans har blivit vanligare efter pandemin. Det har gjort att en bra studiemiljö hemma har blivit viktigare. Här har vi samlat tips på hur du kan maxa din studiero.

När inlämningar och föreläsningar plötsligt flyttar in i ditt hem kan du lätt bli distraherad av de vanliga hemmaaktiviteterna. Att hålla sig koncentrerad i en miljö där du oftast annars slappnar av kan vara en utmaning, men det finns olika saker du kan göra för att skapa en bra och rofylld studieplats i ditt hem.

1. Hitta en bra plats
Att hitta en bra plats att studera på är en av de viktigaste faktorerna för att skapa studiero hemma. Hitta en plats där du kan sitta bekvämt under längre stunder. Se till att du har en ergonomisk stol och ett ordentligt bord att ha din dator eller dina böcker på. Det är bra att undvika att studera i sängen eller soffan, då dessa platser ofta lockar till vila snarare än koncentration.


2. Minska onödiga distraktioner
Mobiltelefoner, sociala medier eller TV kan vara distraktioner som påverkar din studiero negativt. Försök skapa en regel för dig själv genom att lägga bort telefonen under din studietid. Du kan till exempel testa Pomodoro-metoden eller prova att blockera åtkomst till vissa appar under en viss tid.


3. Använd tekniken till din fördel
Även om du ska försöka undvika distraktioner som till exempel sociala medier så finns det vissa digitala verktyg som kan hjälpa dig att organisera ditt arbete och på så sätt skapa studiero. Det finns flera verktyg du kan använda så som anteckningsprogram, studieappar och kalendrar som kan hjälpa dina studier.


4. Skapa en inspirerande miljö
Din studiemiljö bör vara både inbjudande och inspirerande. Det kan du till exempel skapa genom ljusa färger, växter eller andra små detaljer som kan boosta din motivation. För optimal studiero bör du undvika en rörig och mörk omgivning. Se till att ha gott om ljus där du sitter, till exempel framför ett fönster, för att undvika trötthet.


5. Använd bakgrundsmusik för fokus
Lätt musik eller ljud som till exempel fågelkvitter eller regn kan skapa ett behagligt bakgrundsljud som hjälper till att dämpa omgivande ljud. Musiken kan du spela i hörlurar eller från högtalare.


Genom att ta dig tid att skapa en rofylld studiemiljö, ger du dig själv bra förutsättningar för att kunna plugga hemma. Ordentlig studiero förbättrar nämligen inte bara din koncentration och produktivitet, utan gör också din inlärning mer effektiv och minskar risken för stress.

Lycka till med dina hemmastudier!

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser