Så får du ut det mesta av din praktik

Är det dags att ha praktik? Kul! Nu får du tillfälle att prova på arbetslivet och få en inblick i din framtida bransch! Här kan du läsa om några tips som kan vara bra att ha med sig på vägen. 

Tips för dig som ska ha praktik

Är det äntligen dags att få en paus från plugget och testa vingarna som praktikant? Grattis till dig! Du har en rolig period framför dig där du kommer få en inblick i din framtida bransch. Här kommer några tips som kan vara bra att ha med sig under tiden du gör din praktik

1. En bra handledare är A och O

Att ha någon som du alltid kan vända dig till under din praktik är viktigare än du kanske tror. Det är verkligen värdefullt att ha en handledare som stöttar dig i ditt arbete, som tar sig tid för dig och som alltid välkomnar dina frågor. Om du känner att så inte är fallet på din praktikplats, våga fråga om det finns möjlighet att få en annan handledare.

2. Passa på att prova på olika arbetsuppgifter

Fördelen med att vara praktikant är att du har möjlighet att prova på olika typer av arbetsuppgifter. Det är nu du kan få en uppfattning om vad du vill ägna dig mer eller mindre åt i framtiden, så ta vara på de kompetenser som finns inom företaget. Fråga om du får vara med på dina kollegors möten, eller fråga om en genomgång om det är något speciellt du vill lära dig. Det är nu du har tillfälle att verkligen få en inblick i branschen!

3. Sänk förväntningarna

Självklart ska praktiken vara både rolig och utvecklande, och självklart ska du få ha höga förväntningar innan du drar igång. Med det sagt kan inte allting vara kul hela tiden - och det är helt okej. Du behöver med andra ord inte få panik över att en dag eller två inte känns som den roligaste du upplevt. De arbetsuppgifter som känns mindre kul kan istället vara en lärdom, då vet du i alla fall vad du inte vill jobba med i framtiden. 

4. Reflektera och dokumentera

Ett annat tips att ha med sig är att på något sätt dokumentera och reflektera över det du får göra. Det är lätt att glömma bort allt du faktiskt har gjort när praktiken väl är över. Om du dokumenterar genom att skriva listor, eller samlar allt jobbmaterial på ett ställe får du en överblick över din praktikperiod. Kanske finns det saker som du vill göra, men som ännu inte finns med på listan? Kanske har du fått lära dig mycket mer än du tänkte från början?

5. Sänk kraven på dig själv

Den kanske viktigaste punkten av alla kommer här... Ha inte för höga krav på dig själv! Visst är det bra att visa framfötterna, men lägg inte för mycket press på dig själv. Det här är det perfekta tillfället att få erfarenhet och utvecklas, utan att ha så mycket ansvar. Du gör så gott du kan, och det förstår din handledare och dina kollegor. 

6. Men kom ihåg... Du får ställa krav på din praktikplats!

Sist men inte minst, kom ihåg att du får ställa krav på din praktikplats. En praktikperiod är ett utbyte, men du ska självklart bli behandlad på ett schysst sätt och ha bra arbetsvillkor. Det är viktigt att du har rimliga arbetstider, får relevanta arbetsuppgifter och att du mår bra när du är på din arbetsplats. 

Ha dessa tips i bakhuvudet, så kommer allt att gå galant! Hoppas du får en härlig tid på din praktik!

Ska du börja söka praktik, och vill ha tips på hur du ska gå tillväga? Då kan du läsa mer här!


Annonser

Du kanske också är intresserad av: