Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

I samarbete med FUF: Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad

Artikeln är skriven av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF)

Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Vill du jobba för att göra världen bättre men upplever att marknaden är tuff? Ett bra steg in i arbetslivet är att göra praktik. Men det kan också vara snårigt att finna bra praktikplatser där man får använda sig att det man har lärt sig under sin utbildning. Å ena sidan vill man ha en praktik där man får ett nytt kontaktnät och inte bara får koka kaffe och rensa i pärmar, och å andra sidan kan det vara läskigt att ställa krav som praktikant.

Men det är inte omöjligt! Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) har bedrivit praktikförmedling med inriktning mot med global hållbar utveckling i över 30 år och delar här med sig av sina tips för att lyckas komma in i utvecklingsbranschen:

Skriv en bra ansökan!

Det första du ska tänka på är att skriva en bra ansökan. Här är en checklista att gå igenom:

1. Anpassa ansökan efter den som ska läsa den, ett vanligt misstag är att man inte har koll på vad man söker. Sida är exempelvis inte en organisation som ”man går med i”, kolla upp organisationen som du vill praktisera på innan du söker.

2. Om du använder bild, ger den seriöst intryck? Även om man vill visa att man sett världen så är kanske inte en bild på dig i badbyxor med en mojito i handen den bästa - och här kommer även selfies du tagit på toaspegeln in som stort nej.

3. Ge exempel istället för enbart påståenden. T.ex. Jag är ambitiös, serviceminded, positiv, ansvarsfull, kunnig, osv. Men hur vet den som läser att det stämmer? Backa alltid upp dina påståenden med verkliga exempel! Här kan du även vara fyndig för att lättare bli ihågkommen i mängden.

4. Var ärlig och överdriv inte. Skriv inte att du har en kandidat om du inte tagit den än eller att du är miljöexpert för att du har en hobby i att källsortera andras sopor.

Vill du ta del av ännu fler bra tips inför skrivandet av CV och personligt brev? Läs mer här.

Gör det lätt för dig!

Tänk smart – använd FUF:s Praktikantprogram där du endast skickar en ansökan och matchas mot samtliga platser i utbudet (ca 40 st/termin), vilket är allt från Sida till Rädda Barnen, tillsammans med ett 20-tal andra organisationer och företag som arbetar med global hållbar utveckling. Du ingår då också i ett kompetensutvecklingsprogram med nätverksträffar och utbildningar – allt för att få ut så mycket som möjligt av praktiken.

För att kunna söka till praktikplatserna som FUF förmedlar behöver du:

  • vara inskriven på ett svenskt universitet/högskola
  • läsa 30 hp praktik (15 hp räcker tyvärr inte)
  • vara medlem i FUF (studentmedlemmar betalar 150 kr/år)


Våga ställa krav!
När du väl kommer till din praktik eller när du har möte med din handledare inför praktiken så gäller det att börja rätt. Våga ställa krav och begär tydlighet. Tänk på att den lön som du får är kunskap och kännedom om hur det fungerar i verkligheten. Du är inte där som gratis arbetskraft som ska göra samma jobb som de andra utan handledning. Tänk även på att skaffa dig ett nätverk på praktikplatsen, passa på att prata med alla på kontoret och de du möter, våga ställa frågor och se nyfiket på branschen.

Det är också viktigt att du får bra handledning under din praktik. Genom Praktikantprogrammet deltar samtliga handledare i en obligatorisk introduktionsutbildning för att kunna möta de krav och förväntningar som ställs på dem som handledare.

Ska du inte göra praktik nu, men vill göra skillnad i framtiden, då kan du alltid engagera dig i FUF, där bättrar du på både ditt CV och skaffar ett bredare nätverk inom utvecklingssektorn. Gå in på fuf.se och läs mer.


Författare: Matilda Andrén
Föreningen för Utvecklingsfrågor

Senast uppdaterad: 13 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-28

Lär dig prata inför folk

Mörker, döden, höjder och...att tala inför publik.Det är några av människans största rädslor. Den sistnämnda kommer du att möta ofta som student. Övervinn denna rädsla genom att följa retorikexperten Elaine Eksvärds bästa tips. Hon lär folk att snacka snyggt!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Hösttips - för pessimister och optimister

Hösten är en känsloladdad årstid. Somliga är glada över alla härliga färger i naturen, medan andra bara tänker på kylan och mörkret som blir mer påtagligt varje dag som går. Vare sig du har en optimistisk eller pessimistisk inställning till hösten får du här tips på hur du får ut så mycket som möjligt av den!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-18

Din checklista för studier utomlands

Att studera utomlands är något som många studenter drömmer om och det är ofta en spännande upplevelse som ger minnen och erfarenheter för livet. Vi delar med oss av de bästa tipsen inför utomlandsstudier!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in