Visa studentum.se som: Mobil
Campus Universidad Europea

Plugga psykologi utomlands – en väg till psykologdrömmen

Kan du inte få nog av vetenskapen kring människans beteende? Om du vill studera en spännande psykologiutbildning eller drömmer om att bli psykolog kan vägen via utlandsstudier vara ett alternativ för dig! 

Viljan och behovet av att råda bot på psykisk ohälsa och förstå människans medvetande, beteende och känslor har gjort att intresset för psykologi är stort. Psykologprogrammet är ett av de mest populära högskoleprogrammen i Sverige. Få platser och många sökande innebär att det också är bland det svåraste att komma in på. Men låt inte höga intagningspoäng och stor konkurrens avskräcka dig, möjligheterna är fler än du tror! Genom att studera utomlands kan du hitta nya inspirerande varianter på psykologistudier och även vägar som leder fram till psykologyrket.

Flera vägar inom psykologiämnet

Vill du studera psykologi men inte nödvändigtvis bli legitimerad psykolog? Självklart finns det massor av andra möjliga yrkesutgångar. Psykologi tillhör den större kategorin beteendevetenskap, dit även sociologi och pedagogik räknas. Gemensamt för ämnena  är att de studerar mänskligt beteende. Inom många yrken där du arbetar med människor är psykologistudier meriterande. Yrken som utredare, konsult, samtalsterapeut och organisationsutvecklare är några exempel på vägar efter studier inom psykologi.

Psykologistudier utomlands

Ett alternativ till psykologprogrammet i Sverige är att studera psykologi utomlands. Det här kan vara en perfekt lösning för dig, oavsett om ditt mål är att bli psykolog eller om du vill arbeta med psykologi via andra yrken i framtiden. Kanske är du bara extra sugen på utlandsstudier, eller intresserad av kombinationer som du hittar utomlands? Här hittar du alla utbildningar inom psykologi utomlands.

Eftersom psykolog är en skyddad titel, måste du ansöka om psykologlegitimation hos Socialstyrelsen för att få praktisera i Sverige. Ett krav är också att du varit verksam under handledning under tolv månader. Huruvida du får tillgodoräkna din utländska examen beror på hur utbildningen ser ut och i vilket land du studerat. Från många EU-länder där utbildningen är minst fem år lång är det lättare att få en svensk psykologlegitimation.

Studera psykologi i Spanien

En särskilt populär destination för utlandsstudier bland svenska studenter är Spanien. I Spanien studerar du fyra år för att få en kandidatexamen. För att bli legitimerad psykolog behöver du läsa till en master-/magisterexamen. I kandidatprogrammet Degree in Psychology får du lära dig hur man arbetar med psykologi i både teorin och i praktiken. Vid det spanska universitetet Universidad Europea kan du läsa ett kandidatprogram i psykologi där du dessutom får bekanta dig med spännande kombinationer som kriminologi och juridik. Där bygger du gradvis upp praktiska erfarenheter genom att arbeta med skådespelare under ditt andra år, och riktiga klienter under ditt tredje år. Du kan fördjupa dina kunskaper ytterligare genom att göra en 5-årig Double Degree in Criminology and Psychology. Universitetet har campus i Madrid och Valencia.

Om du vill studera i Spanien är det bra om du har grundläggande kunskaper i spanska språket. Engelskan kan ta dig igenom vissa kurser och utbildningar, men ett hett tips är att plocka fram gymnasiespanskan eller skriva upp dig på en språkkurs om du är intresserad av ett helt program i landet.

Kostnader och studiemedel för utlandsstudier

För att studera vid ett utländskt universitet betalar du oftast en avgift per termin. Avgiften varierar beroende på vilket land, vilket universitet och vilken utbildning du väljer. Många gånger kan du få studiemedel från CSN för att täcka terminsavgifter och levnadskostnader. Kolla alltid med CSN om vilka villkor som gäller för bidrag och studielån.

Senast uppdaterad: 23 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-22

Vill du studera utomlands?

Är du sugen på att plugga vidare utanför Sveriges gränser? Du är långt ifrån ensam! Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga men bara lugn! Studentum har gjort flera guider till hur det är att studera och leva i en rad populära länder.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-07-10

Prisvärda utbildningar i England – sök nu för kursstart 2020

Funderar du på att studera i England i höst? Det är inte försent att ansöka! Läs mer om vilka universitet du kan studera på här! 
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-22

Studera i Costa Rica

Sol och värme året om, vita vackra stränder och ett unikt naturliv väntar dig som vill studera i Costa Rica. Det behövs inget mer, eller hur? Att studera utomlands är en unik möjlighet för dig att lära dig ett nytt språk, få nya erfarenheter och få vänner från hela världen.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in