Visa studentum.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt utbildningsval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Möt din framtida högskola: KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

En välkänd högskola med Stockholms rikaste studentliv

På Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) samlas studenter och forskare från hela världen för att studera teknik och innovation. Skolan grundades år 1827 och är idag Sveriges största- och ett av Europas främsta tekniska universitet. Du som väljer att studera på KTH kommer att få uppleva både charmen i de äldre huvudbyggnaderna samt den moderna tekniken som används i KTH’s många labb och verkstäder – mitt i centrala Stockholm.

Antal studenter: Ca 13 000
Antal doktorander: 2 000
Antal studenter utomlands på utbyte: Ca 680
Antal heltidsanställda: 3 700

När man börja plugga på universitet är det mycket som är nytt. Plötsligt ska man själv köpa kurslitteratur, ha tentaperioder och komma ihåg matlådan. Då kan det vara skönt att plugga på ett universitet där det finns mycket sammanhållning och studentliv så att man kan dela alla nya erfarenheter med andra studenter. Detta är bara en av alla fördelar med att läsa sin utbildning på KTH, det är nämligen en av de skolor i Stockholm som erbjuder mest studentliv med allt vad det innebär. Nollningsperioder, gasquer och pubrundor är begrepp som du kommer att ha stenkoll på efter din studietid såväl som envarre, flervarre och numme.

Passa på att kombinera studierna med att skaffa vänner för livet som även delar dina intressen!  Förutom i studierna så kommer du att få chansen att träffa likasinnade i flera olika föreningar och kårer där engagemanget är helt frivilligt. Vill du till exempel spela hockey, spexa eller diskutera aktier? Tack vare mängden studenter så finns det något som passar alla. Det arrangeras även en del större aktiviteter där studenter som vill kan delta, exempel på dessa är Lådbilsracet, Quarnevalen och Squvalp. Vid alla dessa tillfällen så kommer ni som studenter att kunna bygga på era vänskapsband samtidigt som ni ställer kunskaper och kreativitet på prov.

Studietiden är även ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och lära känna dina potentiella framtida kollegor. Idag ses ni som kursare i en föreläsningssal men man vet aldrig i vilket styrelsemöte ni springer på varandra härnäst.

Väljer du att läsa din utbildning på KTH så ger du dig själv en bra start för karriären. Som ingenjör är du eftertraktad på arbetsmarknaden och kan ta din an många olika roller inom arbetslivet. Efter din KTH-examen kan du antingen leta efter drömjobbet på egen hand, starta eget företag, använda dig av KTH’s stora kontaktnät eller fortsätta karriären på KTH som forskare.

Karriären efter din examen

• 94 % har arbete efter examen
• 52 %
har arbete innan de har tagit examen
• 67 %
av de som tagit examen från en KTH utbildning säger att de har nytta av sin utbildning på den internationella arbetsmarknaden
• 46 %
skulle välja samma utbildning om de fick göra om sitt val
• 29 %
skulle välja en annan utbildning men fortfarande läsa på KTH
• 48 %
jobbar som arbetsledare, projektledare eller har någon annan typ av roll där man ansvarar för andra anställda

Något för alla

Även om KTH främst är känt som ett universitet för teknikintresserade så finns det flera olika ämnesområden som även passar studerande med många andra intressen. Du kan studera inom följande områden:

  • Arkitektur, samhällsbyggnad och byggteknik
  • Elektroteknik, teknisk fysik och tillämpad matematik
  • Energi och miljö
  • IT och datateknik
  • Kemi- och bioteknik
  • Maskinteknik, industriell teknik och ekonomi
  • Materialvetenskap
  • Medicinsk teknik
  • Teknik och lärande
  • Behörighetsgivande utbildningar

Inom alla dessa områdena erbjuds flera utbildningar på allt från grund- till avancerad nivå.

KTH:s fem campus

När man pratar om KTH’s campus utgår man ofta från huvudcampus i Stockholm city där både buss- och tunnelbanestationerna är döpta efter skolan. Utöver Teksnika Högskolan i Stockholm city finns fyra till campus som tillhör KTH där studenter från olika fakulteter studerar.

KTH Campus Här bedrivs de flesta av KTH’s utbildningar mitt i Stockholms innerstad. Utöver mängder av föreläsningssalar och restauranger hittar du även kårhuset Nybmle, huvudbiblioteket och rektorsadministrationen här.

KTH Flemingsberg I Flemingsberg bedrivs ingenjörsutbildningar i allt från grund- till avancerad nivå inom bland annat medicinsk teknik och datateknik. Du kan även läsa tekniskt basår här.

KTH Kista Mitt i IT-klustret Kista ligger KTH’s campus Electrum. Här studerar du främst områden inom data och IT med goda kommunikationer in till stan samt ett finns utbud av studentlägenheter.

KTH Solna Du som är intresserad av till exempel bioteknik och miljöforskning kommer troligtvis att läsa din utbildning på KTH’s campus i Solna. Här delar du lokaler med studenter från Karolinska Institutet, Stocholms universitet och Uppsala universitet.

KTH Södertälje - Produktutveckling, logistik och kvalitetsförbättring är bara ett par exempel på ämnen som du kan studera på KTH i Södertälje. Skolan ligger i kärnan av industriverksamheten i Södertälje och en utbildning här ger goda jobbmöjligheter i området.

Boende

Eftersom att KTH inte bara lockar studenter från hela Sverige, utan hela världen till en huvudstad med bostadsbrist så är frågan angående studentboende högst relevant. Intill alla fem campus finns områden med studentbostäder, dock varierar det kraftigt i antal och väntetid.

I dagsläget kan man garantera bostäder åt utbytesstudenter och masterstudenter utanför Europa. Svenska studenter hänvisar man till studentbostadsföretagen SSSB och SSCO samt Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Låter detta intressant? Då kan det vara dags för dig att börja välja mellan KTH’s många utbildningar!

Till Kungliga Tekniska Högskolan

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Artikelserie: Universitet och högskolor

Att hitta rätt utbildning och rätt skola kan verka svårt i dagens utbildningsdjungel. Det här är en artikelserie där du får möta olika universitet och högskolor i en längre intervju.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-23

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns 525 sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Mälardalens högskola

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se